додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Для хорошої пам’яті – горіхи та яблука

Відмовтеся від "інформаційного сміття", щоб не бути забудькуватим

Швидкий ритм життя, перенасичення інформацією, втома, перенавантаження на роботі та вдома стають причиною того, що ми забуваємо, здавалось, би важливі речі. Як боротися із забудькуватістю?

"Я страшенно все забуваю, – стурбовано говорить колега по роботі. – Минулого тижня була настільки заклопотана, що забула забрати сина з тренування". "У мене стільки справ, що змушена все записувати на папірцях, щоб не забути", – говорить інша знайома.

Хороша пам’ять нерозривно пов’язана з повноцінною роботою головного мозку, – пояснює Оксана ЯРЕМЧУК, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології БДМУ. – А робота мозку залежить насамперед від способу життя, харчування, відпочинку. Для хорошої пам’яті потрібно слідкувати за режимом дня, за раціоном. Необхідно контролювати кількість та якість інформації, яку ви отримуєте щодня. Уникайте так званого "інформаційного сміття". Нині людина щодня запам’ятовує неймовірно велику кількість інформації, а перенасичення не сприяє хорошій пам’яті. Якомога більше часу проводьте на свіжому повітрі. І, звичайно ж, – висипайтеся! Адже саме під час сну інформація з короткочасної пам’яті переходить в довготривалу.

Також не варто забувати, що існують продукти, які можуть погіршувати пам’ять: алкоголь, штучні підсолоджувачі, продукти з високим вмістом цукру і жирна їжа.

Продукти, які покращують пам’ять
Оксана Яремчук радить людям, які хочуть покращити пам’ять, звернути особливу увагу на те, що вони їдять.

- Шпинат, боби
Їжа, багата на фолієву кислоту, вітаміни B12 і В6, покращує короткочасну та довготривалу пам’ять. Джерела фолієвої кислоти – цільнозернові продукти, шпинат та інші зелені листові овочі, боби, пивні дріжджі, печінка, які повинні бути в раціоні щодня.

- Морська риба
Морська риба містить омега-3 жирні кислоти, без яких мозок не може повноцінно працювати. Найбільше цих кислот у лососі, скумбрії та оселедці. Багаті на омега-3 також риб’ячий жир, олія волоського горіха та льону, лляне та сезамове насіння.

- Горіхи
Для пам’яті необхідні різні вітаміни та мікроелементи. Особливо, магній та кальцій, яких багато в мигдалі та сезамі. Добре з’їдати щодня 5-6 волоських горіхів чи мигдалю.

- Яблука, чорниці
Пігменти антоціани, які є в чорниці, яблуках, темному винограді, червоній цибулі, покращують пам’ять. Крім того, яблука містять антиоксидант кверцетин, який знижує ризик хвороби Альцгеймера. Щодня необхідно з’їдати хоча б одне яблуко.

- Яловичина
Дефіцит заліза в організмі викликає не лише анемію, але й погіршення пам’яті, тому необхідно вживати продукти багаті на залізо. Найбільше заліза міститься в пісній яловичині.

Тренуємо пам’ять
– Як це не банально, але пам’ять необхідно тренувати, – зауважує Оксана Яремчук. – Пам’ять можливо покращувати, лише за допомогою отримання нової інформації та її відтворення.

Слухова
Вчіть напам’ять вірші, скоромовки, приказки і якомога частіше їх повторюйте. Добре читати вголос, а потім переказувати почуте.

Зорова
Розкладіть предмети чи картинки з різними зображеннями. Необхідно 10-20 секунд уважно подивитися на них, потім заплющити очі, а ведучий забирає одну з них. Розплющивши очі, треба сказати, якої картинки не вистачає.

Рухова
Рухову пам’ять покращують заняття, де вивчаються нові рухи (танці, боротьба, плавання тощо). Вчені довели, що заняття фізичними вправами покращує не лише пам’ять, але й інші пізнавальні функції.

Тактильна
Використовуйте гру: на дотик із заплющеними очима необхідно відгадати, з якого матеріалу зроблений предмет (дерево, папір, метал, тканина, тощо).

Леся ТОКАРЮК

0 3 141
15-05-2015, 17:59

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...