додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Голодування під час вагітності: за та проти

Під час вагітності нерідко майбутнім мамам доводиться обмежувати себе у харчуванні.

Деколи вагітні жінки вдаються навіть до голодування, що є досить популярною методикою дотримання оптимальної ваги. 

Та чи не шкідливе нетривале головування тоді, коли це робить не лише ваш організм, але й організм майбутньої дитини? Спробуємо визначити всі переваги та недоліки у цьому процесі.

Переваги.
Організм людини має властивість накопичувати в собі не лише корисні речовини, але й шкідливі, які через зашлакування перешкоджають вітамінам та мінералам, які постачаються із продуктами харчування повністю всмоктуватися у кров. Звичайно, недостатня кількість корисних речовин не може позитивно вплинути на організм вагітної.

Прихильники методик голодування стверджують, що при правильному лікувальному голодуванні омолоджується організм, підвищується його працездатність. Це відбувається завдяки тому, що активізуються резервні сили, які направляються на відновлення природного обміну речовин, очищення від шлаків та кінцевих продуктів обміну. Також голодування може бути корисним в комплексному лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, дихальних органів, захворювань суглобів, дерматологічних проблем, алергій тощо.

Нетривале лікувальне голодування під час вагітності, на думку деяких спеціалістів, посилює прилив крові до плоду, що постачає малюкові більше кисню та сприяє розвитку.

Недоліки.
З іншої точки зору вагітність – це один із критичних моментів перелаштування системи обміну речовин у організмі жінки. В такий момент повинна надходити достатня кількість необхідних вітамінів, мікроелементів:

- якщо корисних речовин бракує, організм може перепрограмуватися на накопичення їх максимального запасу: може значно збільшуватися вага, надлишково накопичуватися жирова тканина тощо;

- голодування негативно впливає на масу та довжину тіла майбутнього малюка, адже для забезпечення організму мами і дитини потрібно багато енергії, а отже необхідно вживати вдвічі більше жирів, вуглеводів, білків;
- недостатнє харчування може викликати передчасні пологи;
- згідно досліджень надмірне захоплення голодуванням призводить до безпліддя.

Будь-який метод лікування чи оздоровлення повинен впроваджуватися лише після детальної консультації з лікарем та ретельного зважування всіх наслідків для розвитку малюка.

Якщо ж все-таки прийняте рішення про необхідність лікувального голодування, то слід пам’ятати, що при появі дискомфорту необхідно негайно його припинити. Однак це не означає, що одразу треба наїдатися: спочатку можна буде вживати несолену та несолодку їжу, овочеві та фруктові відвари; пізніше – каші, пюре, кисіль; згодом – потрошку фрукти, овочі, кисломолочні продукти. А вже після цього, коли організм перелаштується, можна їсти звичні страви.

Ясніковська С. М., доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ
0 3 311
11-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...