додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Рятуємося від кліщів

Відпочиваючи на природі, частіше оглядайте себе та друзів

Настав час пікніків та приємних прогулянок на природі. Однак на відпочинку можна стати "приманкою" для кліщів, які чатують на нас у траві.

Перед відпочинком на природі варто "озброїтися" певними знаннями, щоб не стати жертвою укусу кліщів.

Кліщі не залізають на дерева, а вистрибують із трави
Найчастіше кліщі кусають людину в лісі. Кліщ може заповзти на вас із трави або кущів, але не стрибнути з дерева. Зазвичай вони не піднімаються вище 1,5 м над землею. Врятувати від кліща може щільний облягаючий одяг із довгим рукавом, але покладатися тільки на нього не варто. Зазвичай кліщі кусають у найм’якіші місця на тілі – пахвові западини, пахову ділянку або ділянку за вухами. Тому, гуляючи лісом, частіше оглядайте себе і друзів.

Енцефаліт
Енцефаліт – найстрашніше захворювання, яке передають кліщі. Якщо вам пощастить, може обійтися переляком, а якщо ні – можливий параліч обох рук, повна сліпота або глухота. Майте на увазі, ці наслідки незворотні.

Бореліоз (хвороба Лайма)
Друге небезпечне захворювання – бореліоз. Для нього характерні висока температура й обширне почервоніння в місці укусу. При ускладненнях виникає параліч лицьових м’язів, далі почнуть боліти суглоби. Можуть з’явитися проблеми зі слухом і зором – аж до повної втрати або проблеми із серцем.
А найгірше, що щеплень від бореліозу не існує. Імунітету теж – якщо хворіли один раз, то можете захворіти і другий. На щастя, на ранній стадії його вилікувати досить легко, але варто вчасно звернутися до лікаря.

Видалення кліща
Якщо вам не пощастило, і ви все-таки виявили на собі кліща, то, по-перше – не панікуйте. Найкраще – звернутися до лікаря у найближче інфекційне відділення. Паразита можна видалити й самостійно, але при цьому будьте дуже уважні.
Для початку обробіть місце укусу антисептиком. Витягати паразита потрібно дуже акуратно, найкраще пінцетом, провертаючи його проти годинникової стрілки. У жодному разі не смикайте кліща – він уже вчепився у ваше тіло передніми лапками. І якщо смикнути сильно – відірвете голову, і вона разом із жалом залишиться в шкірі.
Часто розповідають про спосіб видалення кліща за допомогою олії – нібито комаха почне задихатися і вилізе сама. Лікарі цього робити не радять. У цьому разі комаха випустить у вашу кров максимальну кількість отруйної слини.
Після того, як витягли кліща, уважно огляньте його, чи є всі частини тіла: ніжки, хоботок. Якщо не всі, то терміново зверніться у травмпункт, щоб витягти його, а заодно зробити укол. Пам’ятайте, що укол доведеться робити в будь-якому випадку, і намагайтеся з цим не тягнути.

Важливо!
Не забудьте помістити витягнутого кліща в коробочку, щоб відвезти на аналіз в найближчу лабораторію СЕС.
Через 10 днів після укусу вам потрібно буде здати кров на наявність інфекцій. Робити це також потрібно обов’язково. І радьтеся з лікарем щодо подальших дій, а особливо, якщо з’явилися неприємні симптоми.

Де на Буковині водяться "заразні" кліщі
За словами Олександри ТОМАШОВСЬКОЇ, завідувача відділення
особливо небезпечних інфекцій Чернівецької облСЕС, у нашій області
офіційно зареєстровані випадки хвороби Лайма:
- Вижницький район – с. Лукавці;
- Герцаївський район – с. Кулінівка;
- Глибоцький район – с. Корчівці, с. Тарашани, с. Молодія, с. Коровія, с. Валя Кузьміна, с. Купка, с. Сучевени, с. Йордонешти, с. Карапчів, с. Кам’янка, с. Петричанка, с. Купка;
- Заставнівський район – с. Репужинці, с. Горошівці, с. Кострижівка;
- Кіцманський район – м. Кіцмань, с. Брусниця, с. Стрілецький Кут;
- Новоселицький район – с. Чорнівка, с. Подвірне;
- Сокирянський район – с. Ломаченці;
- Сторожинецький район – с. Петрівці, с. Луківці, с. Бобівці, с. Глибочок, с. Кам’яна, смт Красноїльськ, с. Давидени, с. Буденець, с. Комарівці, с. Великий Кучурів, с. Михальче;
- Хотинський район – м. Хотин, с. Грозинці;
- м. Чернівці – район Цецино, район Роша, район вул. Комарова, вул. Фастівська, вул. Заставнянська, Садгора.

Леся ТОКАРЮК
0 1 859
8-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги