додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Відпочиваючи в тропіках, остерігайтесь комарів

Нині малярія залишається однією з найбільш розповсюджених інфекційних хвороб на Землі.

Малярія – паразитарне захворювання, збудником якого є найпростіші (плазмодії малярії), що передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом. Захворювання часто починається з нездужання, слабкості, розбитості, головного болю, болю в м'язах, суглобах, попереку, сухості в роті, потім періодично підвищується температура тіла, з'являються блювота, розлади травлення (пронос), кашель, порушення з боку нервової та інших систем організму. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитись смертю.
Малярія передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів; крім природного зараження через укуси комарів, людина може заразитися малярією при переливанні крові від зараженого донора; передача малярії може відбутись від хворої матері до плоду, найчастіше під час пологів, рідше — при проходженні паразитів через плаценту.

З огляду на те, що біля 80% випадків заражень на малярію відбувається на території Африканського континенту та Південно-Східної Азії, в тому числі в Республіці Індія, Республіці Гана, – представники яких також здобувають фах медика-спеціаліста у Буковинському державному медичному університеті, за участі студентів 41, 43, 46 груп 5 курсу медичного факультету №3 відбудеться студентська просвітницька акція "Roll Back Malaria-2015" та Круглий стіл за участі студентів-іноземців 5 і 6 курсів БДМУ "Global awareness of Malaria and Ebola".

Торік загалом було зафіксовано понад 200 млн нових випадків малярії, а ризик захворіти на неї існує в 34 країнах; важко навіть сказати, в яких тропічних і субтропічних країнах її немає - різні види малярії зустрічаються в Африці, Південній Америці та Азії.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ПІД ЧАС ВІДПУСТКИ В ЕКЗОТИЧНИХ КРАЇНАХ: НЕ ДОЗВОЛЬТЕ МАЛЯРІЇ ЗІПСУВАТИ ВІДПОЧИНОК!
Попереду час відпусток, тому тим, хто планує поїздку в ендемічні регіони, варто знати, що кожен бажаючий може отримати у лікаря-інфекціоніста консультацію з профілактики малярії.

МАЛЯРІЯ - це гостре інфекційне захворювання, яке передається людині комарами роду Anopheles і характеризується періодичним, через 48 або 72 години, виникненням лихоманки з підвищенням температури тіла до 39-40° С, ознобом, головним болем, болем у м'язах, нудотою, блюванням, іноді запаленням верхніх дихальних шляхів, порушенням сну, на висоті лихоманки - маренням, галюцинаціями, пізніше - збільшенням печінки, селезінки та ураженням нирок. Зазвичай, перший напад лихоманки виникає через 7-25 днів після інфікування, проте можливі випадки виникнення захворювання через 8-9 місяців і навіть 2-3 роки.

Зараження малярією відбувається наступним чином: комарі заражаються від хворих на малярію людей, а потім, кусаючи здорових людей, викликають масові захворювання.

Існують спеціальні протималярійні препарати. Курс починають за 1-2 тижні до поїздки, продовжують прийом протягом усього часу перебування в зоні епідемії та ще 4 тижні після повернення додому.

Найпоширенішим протималярійними препаратом є делагіл (хлорохін), застосування якого треба починати за тиждень до виїзду. Доза - 2 таблетки по 0,25 г або 1 таблетка по 0,5 г на добу, препарат приймають 2 дні поспіль. У період перебування в місцевості високого ризику зараження малярією застосовують 0,5 г один раз на тиждень. Дітям препарат призначають згідно з віковими дозами після консультації з лікарем.

В країнах, де циркулюють стійкі до делагілу (хлорохіну) збудники малярії, для профілактики застосовують препарати ларіам (мефлохін), малоприм: по 1 таблетці щотижня до 6-и місяців із подальшою заміною препарату на делагіл. Дітям препарат призначають відповідно до вікової дози після консультації з лікарем - інфекціоністом або паразитологом.

Після прибуття до країни призначення доцільно проконсультуватися з лікарем посольства про необхідність хіміопрофілактики малярії в безпосередньому місці перебування, термінах її проведення, а також про протималярійні препарати, що можна придбати в місцевій аптечній мережі, схеми і дози їх застосування.

Захист від укусів комарів належить здійснювати як під час перебування в приміщенні, так і поза ним. Малярійні комарі нападають на людину найчастіше ввечері, з настанням сутінок та вночі. У цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла (комбінезони, одяг з довгими рукавами, довгі брюки тощо).

Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням в сутінках, для запобігання нападу комарів слід змащувати репелентами у вигляді кремів, спиртових розчинів, аерозолів, що дозволені Міністерством охорони здоров'я України для використання.
У сутінки бажано перебувати у приміщенні, недосяжному для проникнення комарів, оснащеному кондиціонером. Для попередження проникнення комарів до приміщення двері й вікна повинні мати захисні сітки. Спати слід під сітчатою запоною, краї якої треба старанно заправити під матрац.
При виявленні комарів, що залетіли до помешкання, їх знищують механічно або за допомогою аерозольних інсектицидів, електрофумігаторів та антимоскітних спіралей. Житлові приміщення рекомендується щоденно ввечері обробляти аерозолем, по можливості таким, що містить синтетичні піретроїди. Після експозиції (застосування) інсектициду протягом 20 - 30 хвилин приміщення слід провітрити, не знімаючи захисних сіток з вікон і дверей.
Доцільно також обробити інсектицидами та репелентами запони, сітки на дверях та вікнах (незалежно від наявності кондиціонерів). Не рекомендується користуватись духами, одеколонами та іншими подібними засобами.

Після повернення в Україну (країну постійного перебування) необхідно негайно повідомити дільничного лікаря про Ваше прибуття з тропічних країн. Застосування вживання протималярійного препарату слід продовжувати ще протягом 4-х тижнів після виїзду з малярійної місцевості, оскільки за відсутності хіміопрофілактики в цей період існує найбільша вірогідність виникнення особливо небезпечної злоякісної форми тропічної малярії.

В окремих випадках захворювання на малярію може виникнути у більш пізні терміни, навіть при застосуванні протималярійних препаратів. Тому при нездужанні, що супроводжується підвищенням температури, потрібно негайно звернутися до лікаря. Протягом 3-х років після повернення з ендемічних країн додому при будь-якому захворюванні нагадуйте лікарю, який Вас лікує, про Ваше перебування у тропіках, незалежно від попередніх показників дослідження крові на малярію.

ПАМ`ЯТАЙТЕ, що дотримання правил профілактики малярії зменшує ризик захворіти на це інфекційне захворювання.

Анюта Сидорчук, кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, лікар-інфекціоніст першої категорії.
0 1 280
5-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги