додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Обережно – меланома

Меланома – вкрай агресивна та небезпечна злоякісна пухлина.

Незважаючи на значний розвиток сучасної онкології показник захворюваності на меланому шкіри в Україні продовжує зростати. За даними зведеної статистики у Чернівецькій області впродовж останніх трьох років зареєстровано 106 випадків меланоми шкіри. За цей період померло від даного захворювання 47 осіб.

У кожного п’ятого українця меланому виявляють переважно у IV стадії захворювання, що значно погіршує результати лікування.

У переважній більшості випадків меланома виникає на поверхні здорової шкіри, проте у третини осіб вона походить з утворів раніше пігментованих плям. Типові місця виникнення меланоми – це ділянки найбільшого потрапляння сонячного ультрафіолетового опромінення на шкіру.
Чинниками, що сприяють виникненню даного захворювання є генотип (біла шкіра, голубі очі, світле волосся, рожеві веснянки), а також наявність на шкірі невусів.

Доволі часто в онкології лікарі констатують меланому через гормональні порушення під час вагітності, менопаузи та інших вікових змінах. Тому громадяни повинні ставитися виважено, як до появи родимок, так і до змін їхнього розміру або кольору.

Меланома шкіри є доступною для масового візуального скринінгу. Кожна людина раз на місяць повинна здійснювати самостійний огляд доступних ділянок шкіри, особливо звернути увагу на зміни, що сталися з пігментними утворами, порівняти їх з результатами попередніх обстежень. Якщо особа належить до групи високого ризику виникнення меланоми шкіри необхідно раз на рік проводити огляд у лікаря онколога або дерматолога.

Оскільки меланома в початковій стадії росту подібна до пігментної плями або невуса, то за допомогою досить простого тесту “АBCDE” можливо запідозрити злоякісний ріст під час самостійного огляду.
“A” – асиметрична конфігурація утвору;
“B” – неправильні краї утвору;
“C” – зміна кольору, поява вогнищ гіпер- / депігментації, коричневих або синьо-блакитних вкраплень;
“D” – збільшення розмірів (діаметра) пігментного утвору;
“E” – еволюція будь-якого із вищепредставлених ознак (А, В, С, D) в динаміці.

З метою запобігання переродження пігментних невусів необхідно уникати їх травматизації, підвищеної інсоляції, ні в якому разі не займатися самолікуванням. Для профілактики меланоми необхідно якомога менше перебувати на відкритому сонці. Слід обмежити відпочинок на природі з 8 до 11 години ранку та після 16 години вечора. Крім того, варто застосовувати захисні косметичні засоби.

Якщо при самообстеженні у Вас виникла підозра або сумніви стосовно благополуччя невусу, то необхідно негайно звернутися до лікаря дерматолога або онколога, з метою своєчасного виявлення ознак переродження.
Лікування меланоми необхідно проводити в умовах онкологічного диспансеру, із застосуванням сучасних методів верифікації діагнозу, комплексу спеціальних лікувальних заходів та диспансерного спостереження.

Обласним онкологічним диспансером постійно приділяється увага ранньому виявленню меланоми. Лікарі мають все необхідне для своєчасної діагностики даного захворювання. Для консультації можна звернутися до поліклінічного відділення без попереднього запису.

Отримати консультацію спеціаліста онколога можливо за адресою:
м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 242, кабінет №29.

0 1 157
4-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...