додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Сколіоз у дітей: як боротися?

Сколіоз викликає складну деформацію хребта і грудної клітки, що прогресує.

У хворих може розвиватись фізична неповноцінність, порушується серцево-судинна і дихальна діяльність, виникають глибокі фізичні страждання внаслідок косметичних дефектів.
Кожна 4-а дитина в Україні має порушення постави, а 5-6 людей на 1000 населення страждають на сколіоз. Сколіоз проявляється деформацією хребта в трьох площинах: сагітальній, фронтальній та горизонтальній, відхиленням хребта та ротацією хребців у фронтальній площині. Деформація хребта функціонального характеру зустрічається серед школярів у 25-30% випадків, у віці 7-9 років -41%, 13-15 років - 63%. Сколіоз частіше виявляють у дівчат з дебютом захворювання в підлітковому періоді. Ідіопатичний сколіоз найчастіше зустрічається у молодих людей у віці від 10 до 16 років, часто прогресуючи в період інтенсивного росту дитини. Із закінченням росту хребта збільшення деформації, як правило, припиняється, за винятком паралітичного сколіозу, при якому деформація може прогресувати протягом усього життя. У 90-95% випадків порушення постави є набутими і найчастіше зустрічаються у дітей астенічної тілобудови. Порушення постави погіршують зовнішній вигляд людини, сприяють розвитку ранніх дегенеративних змін у міжхребцевих дисках і створюють несприятливі умови для функціонування органів грудної клітини та черевної порожнини. При огляді дитини спереду звертається увага на положення голови, рівень надпліч, форму грудної клітки і живота, положення корпуса, симетричність трикутників талії, симетричність лінії остистих відростків.
Як лікувати сколіоз?
Лікування починають відразу ж після виявлення викривлення хребта. Консервативне лікування сколіозу включає комплекс традиційно відомих і досить сучасних заходів - лікарську терапевтичну допомогу (мануальну терапію і масаж), лікувальну фізкультура, курортолікування. Основними принципами лікування є мобілізація хребта, корекція деформації хребта. Необхідно усунути несприятливі фактори, що впливають на поставу: висота стільця і столу повинні відповідати зростанню дитини, рекомендується ліжко з жорсткою поверхнею, рухливі ігри, вправи для м’язів спини. Застосовують коригуючі гіпсові ліжечка, знімні ортопедичні корсети, масаж, лікувальну фізкультуру, електростимуляцію м’язів.
Які особливості лікування сколіозу при різних ступенях ураження хребта?
Важливо, щоб в період лікування сколіозу хворий отримував курс вітамінів разом з повноцінним харчуванням достатнім вмістом кальцію, частими і тривалими прогулянками на свіжому повітрі, заняттями спортом.
При сколіозі І ступеня лікування спрямоване на зміцнення тих м'язів спини і тулуба, які підтримують хребет. Цієї мети можна досягти з допомогою гімнастики, плавання, масажу і фізіотерапії. Для розвитку м'язів, формування правильної постави дуже важлива гімнастика. Плавання дозволяє коригувати поставу і зміцнює м'язи. Дуже корисний при сколіозі масаж, він забезпечує розслаблення напружених м'язів.
Сколіоз ІІ ступеня також вимагає лікувальної гімнастики, масажу, фізіотерапії і вони поєднуються з носінням спеціального корсета. Для кожного пацієнта він виготовляється індивідуально. Спочатку його одягають на кілька годин, поступово час носіння збільшують і після звикання його можна залишати на всю ніч.
Сколіоз ІІІ ступеня також лікується з використанням корсета, але часу це займає більше. Сильні болі в спині, а також виражене викривлення хребта з кутом сколіозу більше 40°сорока градусів можуть стати показанням до хірургічної операції. В ході її проведення встановлюється особлива стабілізуюча система, яка сприяє випрямленню хребців. Перед операцією потрібно підготовка хребта, протягом декількох місяців здійснюється його витягування або призначається носіння корсета.
При 4 ступені також використовується хірургічне лікування сколіозу. Операція при сколіозі пов'язана з певними ризиками, тому до хірургічного лікування вдаються тільки в тому випадку, коли інші методи неефективні. До складу фізіотерапії може входити магнітотерапія, електростимуляція м’язів, грязе-і водолікування, а також теплотерапія.
Який найефективніший метод при лікуванні хворих на сколіоз?
Найдієвіший засіб попередження та усунення дефектів постави це фізичні вправи. Останнім часом в лікувальних цілях фахівці рекомендують вправи ритмічної гімнастики. Головна причина такої переваги - в емоційності цих вправ, в тому, що вони благотворно впливають на психічну сферу людини з відхиленнями у стані здоров'я. Діти з великим задоволенням займаються веселими вправами, ніж вправами свідомо відомими як лікувальні. Саме тому ритмічну гімнастику слід розглядати і як найважливіший засіб обов'язкового комплексу фізкультурно-оздоровчих заходів для школярів з порушеннями постави. З метою профілактики та усунення сколіозу вправи ритмічної гімнастики найбільшу користь приносять тоді, коли їх проводять по групах, комплектуються відповідно виявленим типам постави, а також з урахуванням статі, віку і рівня фізичного розвитку учнів. У таких групах завжди є можливість запропонувати кожному займається виконання комплексу тих вправ, які йому найбільш необхідні в даний момент. При стійких порушеннях постави заняття слід проводити в спеціальних групах коригуючої гімнастики під наглядом лікаря.
Методика складання комплексів вправ коригуючої ритмічної гімнастики аналогічна методиці побудови комплексів для уроків з елементами ритмічної гімнастики. Отже, кожен такий комплекс повинен складатися з трьох частин. У підготовчу частину включають нескладні загальнорозвиваючі і коригуючі вправи, відповідні типу порушення постави. Оптимальне дозування вправ - 6-8 повторень. Основну частину насичують власне коригуючими вправами, більшість з яких має виконуватися в положенні лежачи на спині, на боці і на животі. У цих положеннях легше стежити за випрямленою положенням тіла, м'язи не відчувають тривалого статичного навантаження, як при утриманні тіла в положеннях стоячи і сидячи. Темп виконання - повільний, помірний і середній. Дозування залежить від самопочуття дітей, їх фізичної підготовленості та засвоєння матеріалу. У середньому вправи повторюють 8-16 разів. Заключна частина будується з вправ на розслаблення, які виконуються в вихідних положеннях лежачи на спині, дихальних і спеціальних вправ на відчуття правильної постави. Виконуючи вправи, діти повинні дихати через ніс, не затримуючи дихання. Слід враховувати також, що формуванню правильної постави сприяють вправи з предметами. За допомогою їх можна підсилити ефект впливу на окремі м'язові групи. Ідеальний варіант занять ритмічною гімнастикою для дітей з порушеннями постави передбачає наявність в приміщенні дзеркал, які дають можливість кожному стежити за своєю поставою як у статиці, різних вихідних положеннях, так і в русі. Все це полегшує розучування комплексу, а також збільшує лікувальний ефект гімнастики.
Яка профілактика сколіозів?
Профілактика розвитку порушень постави та сколіозів повинна бути комплексною і включати:
- Сон на жорсткому ліжку в положенні лежачи на животі або спині;
- Правильна і точна корекція взуття: усунення функціонального укорочення кінцівки, що виникло за рахунок порушень постави; компенсація дефектів стоп (плоскостопість, клишоногість).
- Організація і суворе дотримання правильного режиму дня (час сну, відпочинку, харчування);
- Постійна рухова активність, що включає прогулянки, заняття фізичними вправами, спортом, туризмом, плавання;
- Відмова від таких шкідливих звичок, як стояння на одній нозі, неправильне положення тіла під час сидіння (за партою, робочим столом, в кріслі);
- Контроль за правильною, рівномірним навантаженням на хребет при носінні рюкзаків, сумок, портфелів;
- Плавання.
- Ритмічна гімнастика

Оксана ПОЛЯНСЬКА, професор, доктор медичних наук, професор кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ

0 6 888
28-04-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...