додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Як харчуватися вагітним

Харчування майбутньої мами – це один із способів спілкування зі зростаючим в її "животику" малюком.

З одного боку, мама "виховує" малюка, сумлінно і своєчасно пристосовуючи свою дієту до потреб зростаючої дитини; з іншого – малюк нерідко істотно впливає на харчові пристрасті мами.
Як би там не було, про раціональне харчування під час вагітності написані тисячі книг, медичні установи випускають все нові й нові керівництва і вказівки щодо раціонального харчування вагітних і годуючих жінок, розраховують все нові й нові норми харчування.
Важко переоцінити вплив харчування на самопочуття і здоров'я вагітних – особливо в сучасних умовах широкого застосування в промислово приготовленій їжі досить токсичних, а часто і шкідливих заборонених біодобавок, смакових речовин і барвників, включаючи і багато особливо шкідливих харчових добавок.
Велике значення має харчування майбутніх батьків ще до зачаття дитини. Якщо у вас є можливість і бажання планувати вагітність, то зверніть увагу на те, що від стану здоров'я батьків у період зачаття дитини багато від чого залежить її здоров'я. Тому підготовка до вагітності повинна стосуватися не тільки діагностики та лікування інфекційних захворювань матері та батька, не тільки виявлення ризику передачі генетичних захворювань та імунологічної несумісності, а й вироблення здорових звичок у харчуванні та способі життя. Як відомо, дозрівання сперматозоїдів займає близько трьох місяців, тому якщо за три місяці до зачаття чоловік перестає піддавати свій організм різного роду шкідливих впливів, відмовляється від вживання алкоголю, дотримується дієти з достатньою кількістю білків, великою кількістю овочів і фруктів (не завадить додатковий прийом вітамінів), то "якість" його сперматозоїдів значно поліпшується. Відповідно, збільшуються шанси зачати здорову дитину. Жінка, яка готується до зачаття, повинна привести в норму свою вагу: з одного боку, під час вагітності їй зовсім не потрібні зайві кілограми, з іншого – дитина використовує "материнські запаси" для свого росту і розвитку, тому виснажена дієтами для схуднення дама мало підходить для виконання відповідальної материнської ролі. Крім того, вже на етапі підготовки до зачаття відмовитися від тих продуктів, які не рекомендується вживати під час вагітності: алкоголь в будь-якому вигляді, навіть слабкоалкогольні напої (пиво); у великій кількості – продукти, що містять тартразин (пофарбовані газовані прохолодні напої, копченості, пофарбовані креми, жувальні гумки і жувальні цукерки, карамель); гострі соуси, прянощі і приправи, оцет; міцний чорний чай і міцну каву.
NB! Агентство з норм харчування (Food Standards Agency) рекомендувало вагітним обмежити споживання кофеїну до 300 мг/добу. Це пов'язано з тим, що комітет з токсичності хімічних речовин у продуктах харчування, товарах народного споживання та навколишньому середовищі протягом останніх двох років виявив взаємозв'язок між вживанням кави і низькою вагою при народженні і випадками викидня.
Чи є особливості харчування під час вагітності? У першій половині вагітності йде активна перебудова організму і адаптація до нового стану. У цей час бажання та примхи жінки повинні бути спрямовані на потреби дитини. У цей період рекомендується перейти на низькокалорійну дієту, що включає більше фруктів, соків, відвари з сухофруктів, в тому числі з шипшини. На самому початку вагітності рекомендуються більш часті, але менш рясні прийоми їжі. У цей час відбувається закладка всіх систем дитини, і основну увагу слід зосередити на якості їжі. Особливо це стосується вітамінів і білків (адже з кожних трьох грамів білка, що з'їдається вагітною, один грам йде на побудову тканин плода). Добовий раціон повинен містити в середньому 110 г білка, 75 г жиру і 350 г вуглеводів при загальній енергоцінності 2400-2700 ккал – таке співвідношення повністю покриває потреби організму вагітної та забезпечує нормальну роботу травної системи. При зміні смаку і відчутті потреби в кислому або солоному дозволяється вживати в невеликих кількостях оселедець, ікру, квашену капусту, солоні огірки. Взагалі можна задовольняти примхи в їжі, але нічим не зловживати. Єдине, що повинно бути абсолютно виключено з самого початку вагітності, – це алкогольні напої. Не припустимо паління – кожна цигарка неминуче вкладає свій "внесок" у розвиток гіпотрофії плоду (і чим більше цигарок, тим сильніше гіпотрофія). Не слід приймати без призначення лікаря і ліки, особливо в перші місяці вагітності. Слід також виключити з ужитку гірчицю, перець, хрін, оцет. Також у період вагітності та лактації повинні бути виключені будь-які консерви (через вміст у них токсичних консервантів), крім тих, що мають на етикетці напис: або "Для дитячого харчування", або "Відсутність консервантів гарантується".
У другому і третьому триместрах вагітності – аж до 30 тижня – необхідно збільшити калорійність вашого раціону (кількість білка в раціоні має вже становити 120 г, жиру 85 г, вуглеводів 400 г при загальній енергоцінності добового раціону 2800-3000 ккал.). Дитина активно росте, набирає вагу і вагітна матка, тому і білків, і жирів, і вуглеводів у раціоні майбутньої мами має стати більше. У другій половині вагітності підвищується потреба в кальції, вітаміні D, залізі, магнію, цинку та інших мікроелементах.
З 30 тижня вагітності, як правило, фізична активність майбутньої мами знижується, вона більше відпочиває (працююча вагітна йде в допологову відпустку), і калорійність їжі доцільно зменшити, тільки не за рахунок білка. Знижуйте калорійність свого меню за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів – тобто кондитерських виробів, варення, інших солодощів, так як саме вони сприяють ожирінню вагітних і народженню немовлят з надмірною вагою. У цей час не слід вживати екстрактивні речовини (рибні, м'ясні, грибні бульйони і підливи), різні копченості та консерви. Рекомендуються овочеві, молочні і фруктові супи, сметана, негострий сир, хоча харчування вагітних у цей період не повинно обмежуватися молочно-рослинною їжею. У збалансованому харчуванні вагітних передбачаються оптимальні кількісні та якісні співвідношення в добовому раціоні основних поживних речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних солей та мікроелементів. Для росту матки, плаценти, молочних залоз, для збільшення кількості крові материнському організму необхідні додаткові білки. Потреба в них задовольняється головним чином повноцінними тваринними білками, на частку яких в денному раціоні вагітної має припадати 50%, з них близько 25% – за рахунок м'яса (120-200 г) або риби (150-250 г), 20% – за рахунок молока (500 г) і до 5% – за рахунок яєць (1 шт.). Молоко, кефір, творог, негострий сир, відварне нежирне м'ясо, риба містять повноцінні легкозасвоювані білки, незамінні амінокислоти, які знаходяться в оптимальних співвідношеннях. Раціон вагітних повинен включати 75-85 г жирів на добу, з них 15-30 г рослинних (соняшникової, кукурудзяної, оливкової) олій, що містять ненасичені жирні кислоти і вітамін Е; з тваринних жирів рекомендуються вершкове і топлене масло вищого гатунку. Тугоплавкі бараняче і яловиче сало, а також деякі інші види тваринних жирів і маргарин з раціону виключають. Встановлена пряма залежність між вмістом в харчовому раціоні вагітної вуглеводів і масою плода. Вагітна повинна на добу отримувати 350-400 г вуглеводів в основному за рахунок продуктів, багатих рослинною клітковиною, – хліба з борошна грубого помолу (чорний хліб підсилює перистальтику кишечника і є, таким чином, одним із засобів боротьби з запорами, які нерідко виникають при вагітності), овочів, фруктів, ягід. Взимку і навесні рекомендуються соки (яблучний, сливовий, томатний), компоти із сухофруктів і кисіль із свіжоморожених ягід. Кількість цукру не повинна перевищувати 40-50 г на день. Його можна замінити бджолиним медом (з розрахунку 1,25 г меду замість 1 г цукру). Для сприятливого перебігу вагітності, підготовки організму жінки до пологів, нормального розвитку плода та новонародженого велике значення мають вітаміни, потреба в яких у вагітних зростає майже вдвічі.
Про правильний набір харчових продуктів можна судити за загальним станом (відчуття бадьорості, легкості), за аналізами (особливо звертайте увагу на аналізи сечі, крові, на артеріальний тиск), за збільшенням маси вагітної. Однак вага – це не головний показник фізіологічної вагітності, набагато важливіше Ваше самопочуття.
Пам'ятайте, що вага мами складається з декількох компонентів, а вони (компоненти) у всіх дуже індивідуальні. Проте намагайтеся не перевантажувати організм, не переїдати!

Булик Т. С., к. мед. н., асистент кафедри акушерства та гінекології, Буковинський державний медичний університет

0 1 931
16-04-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги