додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Лягайте спати не пізніше десятої вечора

А прокидатися краще не за будильником, а за "внутрішнім годинником"
Із переведенням годинника підійматися з ліжка рано-вранці стало ще важче. Однак фахівці зауважують, що організм налагодить біоритми, якщо ми лягатимемо спати вчасно.


– Тривалі періоди "недосипання" негативно позначаються на якості життя: зникає почуття гумору, з’являється дратівливість, замкнутість, зацикленість на одних і тих самих проблемах, – пояснює Світлана ТКАЧУК, завідувач кафедри фізіології БДМУ. – Втрата всього лише чотирьох годин сну знижує увагу, пам’ять, здатність адекватно реагувати на подразники. Можливе також загострення різних захворювань. Медики називають поганий сон щаблем до майбутніх інсультів, інфарктів, гіпертонії та інших серйозних захворювань.
Нормальний сон – чудова профілактика серцево-судинних і багатьох інших захворювань, ожиріння. Недосипання не тільки знижує працездатність, а й призводить до нервових розладів. Освіжаючий глибокий сон притаманний саме здоровій людині. Нервові та психічні розлади – головні фактори, які порушують сон.

Правила, щоб висипатися
Правило 1
Не споживайте їжу безпосередньо перед сном. За дві години до сну можна вживати лише легку їжу (овочі, фрукти, кисломолочні продукти).
Правило 2
Лягайте спати не пізніше 22.00-23.00. Для нормального нічного сну цілком достатньо п’яти-шести годин. Найкорисніший час для сну – від 23.00 до 05.00. Сон обов’язково має охоплювати час від 02.00 до 04.00.
Правило 3
Удень спати не варто. У разі втоми вдень виконуйте фізичні вправи. Особливо небажано спати перед заходом Сонця. Тривалість сну залежить від з’їденого за день: чим менше з’їв, тим менше потрібно спати.
Правило 4
Спати рекомендується головою на північ (або на схід). Напрямки руху електромагнітних хвиль земної кори й людини повинні збігатися.
Правило 5
Спати краще на твердій рівній поверхні. На м’яких перинах тіло неминуче прогинається, а це спричиняє порушення кровопостачання спинного мозку й різних органів. Здоровим людям краще обходитися без подушки. Хворим із серцево-судинною недостатністю й бронхіальною астмою не варто відмовлятися від подушки, а в періоди загострення можна скористатися й двома-трьома твердими подушками.
Правило 6
Спати бажано за можливості роздягненими. Коли холодно, краще накритися зайвою ковдрою.
Правило 7
Найгірше спати постійно на животі. Найкраще – на боці, перевертаючись кілька разів протягом ночі з одного боку на іншій (уві сні людина перевертається підсвідомо), щоб не перевантажувати нирки й інші органи. Можна спати й на спині.
Правило 8
Сон ділиться на цикли, кожний з яких складається з фаз "швидкого" й "повільного" сну різної глибини. Звичайно цикли тривають від 60 до 90 хвилин. Якщо розбудити людину посеред одного з таких інтервалів, вона почуватиметься втомленою, розбитою. Тому краще прокидатися не за будильником, а за "внутрішнім годинником".
Правило 9
Головне правило – не залежуйтеся в ліжку! Як тільки людина прокинулася (а це може бути й рано-вранці), потрібно посміхнутися, потягнутися, скинути ковдру й підвестися.
Правило 10
Перед сном відкиньте всі переживання. Людина обов’язково повинна перед сном проаналізувати всі свої думки, слова й дії, що мали місце протягом прожитого дня.

Леся ТОКАРЮК
0 1 461
9-04-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...