додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Глаукому можна попередити

6 березня у всьому світі відзначали "Всесвітній день боротьби з глаукомою".
Цей день почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA.
Кількість глаукомних пацієнтів в світі перевищує 100 млн. З 28 млн. сліпих у світі майже кожний п’ятий втратив зір в зв’яку з цим захворюванням.
Глаукома представляє собою повільно і непомітно прогресуючу дегенерацію зорового нерва, як правило, пов'язану з хронічним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску. Можлива також глаукома з нормальним або пониженим внутрішньоочним тиском. Найчастіше в цих випадках тиск тримається в зоні верхньої межі норми, але кровообіг в зоровому нерві різко погіршуэться і його функції порушуються.
На жаль, на початку захворювання глаукома протікає практично непомітно і безболісно. Процес втрати зору може тривати декілька років. І пацієнт помічає, що із зором щось не так, коли він вже практично осліп. Причому зміни ці незворотні.
Зазвичай глаукома розвивається після 40 років. Розвитку глаукоми сприяють цукровий діабет і атеросклероз . Встановлена також спадкова схильність до глаукоми.
Чим раніше людина звертається за медичною допомогою, тим більш успішним буде лікування глаукоми. Крім того, успіх лікування залежить від педантичності у виконанні рекомендацій лікаря.
Тому на сьогоднішній день кафедра офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського надає велике значення своєчасному виявленню, лікуванню та профілактиці глаукоми. В рамках всесвітнього дня боротьби з глаукомою впродовж тижня завідувач кафедри Пенішкевич Ярослав Іванович проводив детальний огляд пацієнтів очного відділення ОКЛ, які страждають на глаукому, провів консультативний огляд пацієнтів на базі Центру глаукоми. Співробітники кафедри прочитали лекції для лікарів міста, провели консультативні огляди пацієнтів міста та області на базі очного відділення ОКЛ та поліклінік міста.
Співробітники кафедри рекомендують:
Уникати фізичних і нервових перевантажень. Намагатись уникати темряви. У дієту слід включити в основному рослинні продукти, бажано обмежити вживання м'яса, жирної їжі. Міцний чай і кава, гострі приправи, прянощі, соління також не рекомендуються. А ось кисломолочні страви, особливо свіжий кефір, овочі, хліб грубого помелу, капуста, чорнослив дуже корисні. Об'єм рідини, що випивається за день, не повинен перевищувати 5-6 склянок. Якщо ви курець, вам слід якомога швидше кинути палити.
Після 40 років кожній людині необхідно проходити профілактичний огляд у лікаря -офтальмолога не рідше за 1-2 рази на рік. Особливо важливо це для пацієнтів з далекозорістю, спадковістю по глаукомі і після очних операцій.

Тетяна Сикирицька, доцент кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського БДМУ
0 1 106
21-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги