додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Глаукома – підступна недуга

На Буковині щороку виявляють 500 нових хворих
Глаукома – хронічне й підступне захворювання очей. Незважаючи на сучасні методи лікування, глаукома залишається однією з основних причин сліпоти, вилікувати яку вже неможливо. Зате можна їй запобігти.

Тиждень – від 8 по 14 березня – у світі відзначають Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою.
– Серед причин сліпоти в Україні глаукома посідає друге місце, – говорить Марина КАРЛІЙЧУК, лікар-офтальмолог вищої категорії, кандидат медичних наук, доцент кафедри офтальмології ім. Б. Л. Радзіховського БДМУ, консультант-офтальмолог обласного медичного діагностичного центру. – Динаміка захворюваності на глаукому в Україні є невтішною. У Чернівецькій області щороку виявляємо приблизно 500 нових хворих на глаукому. Ще стільки ж можуть не здогадуватися про наявність у них захворювання.
Обстежуватися – раз на рік
Марина Аксентіївна зауважує, що глаукома – це хронічне захворювання очей, яке прогресує, призводячи до поступової загибелі (атрофії) зорового нерва.
– Серед усіх очних захворювань глаукома є найпідступнішою, – застерігає лікар. – Непомітно й, як правило, безболісно вона проявляється коливаннями внутрішньоочного тиску, виникненням дефектів у полі зору та, за відсутності лікування, може призвести до незворотної втрати зору – сліпоти.
Дуже важливо виявити глаукому вчасно, а для цього потрібно відвідувати офтальмолога, щоб виміряти внутрішньоочний тиск, оглянути зоровий нерв, перевірити поле зору.
– Профілактичні огляди необхідні для осіб, які старші 40 років. А якщо у вашій родині є хворі на глаукому, то й після 35 років. Обстежуватися потрібно не рідше, ніж раз на рік, – говорить Марина Карлійчук. – На тисячу людей, які звертаються до офтальмолога, у восьми-десяти виявляють глаукому.
Глаукома належить до пожиттєвих захворювань, які потребують постійного спостереження. Захворіти на неї може будь-хто.
– Найпоширеніша форма недуги – відкритокутова глаукома, – пояснює Марина Аксентіївна. – Це особливо підступний різновид хвороби, при якому немає чітко виражених симптомів. Людина може ніяк не відчувати помірного підвищення внутрішньо очного тиску, яке вже згубно діє на зоровий нерв, що призводить до втрати зору.
На жаль, значна частина пацієнтів із розвинутою стадією захворювання залишається поза спостереженням лікаря, і діагноз у них не встановлюється, аж доки не стає пізно.
Зберегти ще не втрачений зір реально
Як правило, глаукома виникає в обох очах, але не одночасно. У другому оці вона може проявитися через кілька місяців або років. Тільки фахівець може визначити, чи є у вас глаукома і в якій формі. Тому заохочуйте ваших родичів пройти обстеження очей. Глаукома, як правило, вражає більш як одного члена сім’ї. Деякі види глауком можуть бути спадковими.
– Існуючі на теперішній час методи не дозволяють вилікувати глаукому, і втрата зору при глаукомі є незворотною, – говорить лікар. – Проте зберегти ще не втрачений зір – цілком реально. Тобто контролювати прогресування глаукоми та попереджати або уповільнювати подальше пошкодження зорового нерва – основна мета співпраці лікаря та пацієнта.
Діагноз "глаукома" – не привід впадати у відчай. А вчасне звернення до лікаря та рання діагностика допоможуть зберегти зір.

Статистика
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі глаукомою вражені приблизно 70 млн осіб, а 5-5,5 млн повністю втратили зір через цю недугу. Кількість хворих на глаукому у світі збільшується за кожні 10 років приблизно на 20 млн.

Що спричиняє?
Причини розвитку глаукоми остаточно не встановлені. Група найбільшого ризику:
- наявність в роду хворого на глаукому (ризик зростає у 3-9 разів);
- вік більше 50 років;
- короткозорість (ризик збільшується у 2-4 рази) або далекозорість;
- супутня судинна патологія (атеросклероз та артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, мігрені);
- паління;
- перенесені травми або хірургічні втручання на оці.

Що може вказувати на хворобу:
- поява "сітки" перед очима;
- наявність "веселкових кіл" при погляді на джерело світла (наприклад, на лампу, що світиться);
- відчуття дискомфорту в оці, відчуття важкості та напруження;
- незначна різь в оці, затуманення, зміни в полі зору, головний біль, відчуття напруги в очах.
За таких симптомів необхідно негайно звернутися до офтальмолога!

Леся ТОКАРЮК
0 1 484
20-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги