додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Бережіть свої нирки!

Глобальна ініціатива "Всесвітній день нирки" Міжнародного товариства нефрологічних федерацій і Міжнародної спілки нефрологів існує з 2006 року.
Її метою є попередження прогресивного зростання кількості хронічних захворювань нирок, які призводять до гемодіалізу та трансплантації.
У грудні 2007 року Україна приєдналась до участі в цьому проекті і вже традиційно відзначає цей День.

Нирки – один з найважливіших парних органів людини, який виконує цілий ряд життєво важливих функцій: фільтрує та очищує від непотрібних та шкідливих речовин більше 200 літрів крові на добу, бере участь в регуляції артеріального тиску, продукції червоних кров’яних клітин, регулює водно-сольовий обмін. У нирках відбувається дві групи процесів, що забезпечують підтримку сталості внутрішнього середовища: сечоутворення і вивільнення в кров гормонів, ферментів, біологічно активних речовин і сполук.
Захворювання нирок надзвичайно поширені – ті чи інші проблеми з функціонуванням органу має приблизно кожен 10 мешканець Землі. Підступність ниркової патології полягає в тому, що в багатьох випадках хвороба виникає досить швидко або проявляє себе на пізніх стадіях, коли виникає хронічна ниркова недостатність і тоді єдиним методом порятунку для пацієнта є замісна ниркова терапія або трансплантація органу. На це в світі сьогодні витрачається близько1 трлн. доларів на рік.
Основні чинники ризику захворювання нирок: гострі та хронічні джерела інфекції в організмі – карієс, часті ангіни, хронічний тонзиліт, грип та ін., вроджені аномалії, схильність до алергійних та аутоімунних реакцій, спадковість, вживання алкоголю, куріння.
До групи ризику виникнення ниркової патології відносяться хворі на артеріальну гіпертензію (АГ) та цукровий діабет. Ці захворювання обопільно потенціюють розвиток і ускладнюють перебіг одне одного. Відомо, що поширеність АГ серед хворих із хронічними захворюваннями нирок становить близько 60 %, а приблизно 20–25 % хворих з нирковою недостатністю – пацієнти з так званим гіпертензивним нефросклерозом, який є прямим наслідком прогресування ураження нирок при АГ.
Чинником ризику щодо виникнення ниркової патології є й вагітність, вплив хімічних речовин, важких металів та їх сполучень (ртуть, свинець, кадмій, літій), органічних розчинників (етиленгліколь) гемолітичних отрут, тривалий прийом медикаментів, зокрема, антибіотиків, знеболювальних, протизапальних тощо.
На сьогоднішній день виокремлюються й ендемічні ризики, тобто пов’язані з місцевістю проживання: хімічний склад води, ґрунту. Це передусім стосується півдня України й регіону Карпат, де люди частіше хворіють на сечокам’яну хворобу.

Міжнародне товариство нефрологів пропонує дотримуватися 8 "золотих" правил, які допомагають знизити ризик розвитку захворювань нирок:

1. Ведіть активний спосіб життя (регулярне фізичне навантаження допомагає знизити ризик розвитку захворювань нирок).
2. Контролюйте рівень цукру в крові (приблизно у половини людей, які страждають на цукровий діабет, розвивається ХХН, тому таким пацієнтам слід регулярно, не рідше одного разу на рік, проходити обстеження нирок).

3. Контролюйте артеріальний тиск (артеріальна гіпертензія є найбільш частою причиною ураження нирок).

4. Контролюйте масу тіла. Постарайтеся знизити кількість уживаної солі, до 5-6 грам на день (близько чайної ложки).

5. Пийте не менш 1-1,5 літра води в день (не замінюйте воду соками або солодкими газованими напоями; вживання достатньої кількості води знижує ризик утворення каменів у нирках).

6. Не паліть (нікотин знижує кровотік в нирках, що веде до зниження їх функції; крім цього, куріння значно підвищує ризик розвитку раку нирки).

7. Не приймайте лікарські препарати без призначення лікаря (багато з них мають нефротоксичну побічною дією).
8. Регулярно проходите обстеження нирок, якщо у вас є один або більше факторів ризику, таких як:
- цукровий діабет,
- артеріальна гіпертензія,

- надмірна вага.

Симптоми, які повинні спонукати хворого звернутися на обстеження: найчастіше це є набряки обличчя, нижніх кінцівок, усього тіла, підвищення артеріального тиску, біль у поперековому відділі спини, внизу живота, порушення сечовипускання, підвищення температури тіла тощо.

При наявності симптомів, які можуть свідчити про захворювання нирок ви можете звернутись щодо консультації до фахівців-співробітників Буковинського державного медичного університету:
- кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ – нефрологічне відділення КМУ "Міська дитяча клінічна лікарня" м. Чернівці - м. Чернівці, вул. Буковинська, буд. 4 (пацієнти дитячого віку);
- кафедри внутрішньої медицини БДМУ – нефрологічне відділення ОКУ "Чернівецька обласна клінічна лікарня" – м. Чернівці, вул. Головна, буд. 137 (пацієнти дорослого віку).

В багатьох випадках своєчасна діагностика та адекватне лікування дозволяють попередити хронізацію процесу та звести до мінімуму ускладнення. Бережіть себе і будьте здоровими.

Володимир Безрук, доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини.
0 1 173
16-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги