додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Грип – небезпечна хвороба

Щойно з’явилися головний біль, висока температура, викликайте лікаря
Застуда та грип – традиційні супутники перших весняних днів. Слабкий імунітет не може ефективно боротися з вірусами. Що потрібно знати, щоб не захворіти? І як лікуватися, якщо занедужали?

За словами Юрія РАНДЮКА, доцента кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, грип – найбільш розповсюджене захворювання на Землі, яке здатне стрімко поширюватися.
– Ця недуга охоплює велике місто за 1,5-2, країну – за 3-4 тижні, – пояснює Юрій Олександрович. – Під час епідемічних спалахів від грипу страждає від 30 до 50 відсотків населення ураженого регіону. І навіть у "найспокійніші" роки у світі на грип хворіє більше 30 млн людей. Така висока захворюваність на грип зумовлена здатністю вірусу швидко змінюватися. У зв’язку із цим імунітет після раніше перенесеного грипу не вберігає людину від захворювання при заражені зміненим штамом. Одна і та ж людина впродовж життя може багато разів хворіти на грип.
Ускладнення: гайморит, пневмонія
Не зважаючи на значні досягнення сучасної медицини, грип залишається малокерованою інфекцією із щорічними сезонними підвищеннями захворюваності, епідемічними спалахами кожні два-три роки та розвитком пандемій кожні 10-30 років.
– Зазвичай грип перебігає в легких та середньотяжких формах і не загрожує здоров’ю хворого, – пояснює лікар. – Однак це не така вже й безпечна хвороба. У частини хворих ця недуга має тяжкий перебіг або ж супроводжується ускладненнями: гайморит, пневмонія, отит тощо. В окремих випадках, в осіб з хронічними захворюваннями серця, легень, нирок та у вагітних ускладнення грипу, спричиненні приєднанням бактерійних інфекцій, можуть набувати тяжкого перебігу і закінчуватися смертю.
Перенесення недуги "на ногах" може закінчитися атиповою пневмонією, гострим менінгоенцефалітом, набряком мозку, гострою серцевою слабкістю, глумерулонефрит тощо. Такі ускладнення через легковажне ставлення до себе можуть бути причиною смерті та інвалідизації хворих на грип.
– Лікування грипу не повинне обмежуватися лише симптоматичними засобами: жарознижувальні, протизапальні, протикашлеві тощо, – застерігає Юрій Рандюк. – За появи перших ознак хвороби (підвищення температури, головний біль, біль в очах, ломоти в попереку, крижах, суглобах) необхідно зразу ж звернутися до лікаря, який оцінить важкість перебігу недуги та призначить необхідне лікування.
Вакцина – найнадійніший засіб
Найбільш ефективним методом боротьби з цією недугою все-таки залишається вакцинація. Поствакцинальний імунітет вберігає від захворювання. Наразі в Україні зареєстровані вакцини: "Флюарикс", "Інфлувак", "Ваксігрип" виробництва Німеччини, Нідерландів, Франції та України. Мінімальний термін часу для вироблення імунітету після щеплення – три тижні, оптимально – чотири-шість тижнів.
Проте і під час поширення грипу вакцинація не протипоказана (крім живих вакцин). У цьому випадку протигрипозна вакцина виконує як профілактичну, так і лікувальну функцію. Люди, які щепилися проти грипу і через кілька днів захворіли, переносять грип, як правило, у легкій формі і без ускладнень. Варто зазначити, що сучасні протигрипозні вакцини є достатньо безпечними, ускладнення практично не реєструються. Тому майже всі сучасні вакцини можна використовувати для щеплення дітей та вагітних жінок.
Загалом вакцинація є не тільки єдино надійним, але й найдешевшим методом боротьби з грипом. Витрати на медикаментозну профілактику чи лікування навіть неускладненого грипу значно перевищують вартість вакцини.

Продукти, які рятують від застуди

Лимон
Вичавіть половину свіжого лимона в теплий чай або воду і випийте. Цей спосіб допоможе заспокоїти запалене горло.

Мед
Мед допоможе зменшити біль у горлі і знизити температуру. Візьміть 1 ч. л. меду на 0,5 л теплої води. Полощіть горло кожні півгодини. Також при застуді можна розводити мед теплим молоком (1 ст. л. на 1 скл молока) і пити перед сном.

Часник
Підвищує імунітет. Якщо з’їсти кілька зубчиків, щойно відчули, що захворіли, ваша застуда триватиме менше, ніж зазвичай. Під час застудних захворювань найкраще їсти часник у свіжому вигляді.

Яблучний оцет
Як і лимон, яблучний оцет може допомогти в боротьбі з бактеріями і вірусами. Під час несильного болю в горлі допомагає полоскання. Необхідно в склянку води додати 1 ч. л. яблучного оцту. Полощіть цим розчином горло кожні дві години.

Імбир
Корінь імбиру – чарівний засіб від застуди. Він миттєво усуває симптоми і допомагає побороти віруси. Імбир використовують для приготування ароматного і смачного чаю від застуд. Краще пити імбирний чай зранку і протягом дня, але тільки не перед сном, оскільки він сильно збадьорює. Наріжте імбир тонкими скибочками, покладіть в чашку, додайте трохи листя зеленого чаю і 2 часточки лимона. Залийте все окропом.

Віскі
Незначна кількість цього міцного напою допоможе полегшити симптоми застуди. Відомо, що давні шотландці пили віскі під час застуди і робили з ним зігріваючі компреси. Додайте кілька крапель цього напою в чай і насолоджуйся. Але цього не можна робити у жодному разі, якщо у вас температура.

Леся ТОКАРЮК


0 1 637
13-03-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги