додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я » Публікації

Вітамін С – в апельсинах, вітамін К – у капусті

Синтетичні капсули краще замінювати натуральними продуктами
Часто гіповітаміноз (нестачу вітамінів) ми називаємо авітамінозом (повна відсутність вітамінів). Наприкінці зими – на початку весни нас підстерігає гіповітаміноз. Де ж шукати потрібні нам вітаміни?

– Сухість шкіри, ламкість нігтів та волосся, постійну втому, сонливість, роздратованість, поганий настрій ми часто пов’язуємо з постійними стресами, невдачами, холодною погодою, – говорить Інна МОСКАЛЮК, асистент кафедри внутрішньої медицини БДМУ. – А насправді причина може бути у нестачі вітамінів у організмі. Вітаміни беруть активну участь в обміні речовин та є необхідною складовою основних фізіологічних процесів. Недостатнє їхнє надходження з їжею призводить до зниження імунітету, втоми.
Дехто вважає, що дефіцит вітамінів можна замінити таблетками – комплексами вітамінів, але це все-таки синтетичні вітаміни, до того ж не всі з них можуть бути поєднані в одній капсулі. Правильний, різноманітний раціон може повністю забезпечити ваш організм природними вітамінами. Якщо ви все-таки запідозрили у себе прояви гіповітамінозу, слід звернутися до сімейного лікаря чи терапевта.
Свіже повітря, чудовий настрій та приємні емоції додадуть вам апетиту під час споживання різноманітної, смачної, здорової їжі, багатої на вітаміни.

Де "ховаються" вітаміни?
Вітамін А
Нестача виявляється сухістю шкіри, волосся, грибковими недугами, частими вірусними інфекціями, погіршенням зору, особливо у сутінках.
У моркві, cелері, вершковому маслі, риб’ячому жирі, яєчних жовтках, печінці, молоці. Провітамін A (бетакаротин) – у червоних, оранжевих, жовтих і темно-зелених овочах.

Вітамін Е
Перешкоджає розвитку атеросклерозу. Нестача цього вітаміну проявляється хронічною втомою, нудотою, ламкістю судин.
У рослинних оліях, висівках, зернових, листових овочах. Варто вживати з оливковою, соняшниковою олією, горіхами, злаками.

Вітамін К
Необхідний для нормальної роботи печінки. Нестача призводить до порушення зсідання крові, тривалих кровотеч, швидкого утворення синців.
У темно-зелених листкових овочах, качанній капусті, броколі, цвітній капусті, печінці.

Вітамін С (аскорбінова кислота)
Необхідний для утворення серотоніну ("гормону щастя"), покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти. Дефіцит виявляється кровоточивістю ясен, болем в суглобах, захворюванням зубів, схильністю до інфекційних захворювань, втратою ваги.
Основні джерела: солодкий перець, петрушка, кріп, зелена цибуля, капуста, шпинат, картопля, апельсини, лимони, мандарини, смородина, горобина, шипшина, печінка, листки чаю.

Вітамін В1
Допомагає у засвоєнні заліза. Нестача призводить до порушення нервової системи, розвитку грибкових захворювань, кон’юнктивітів, появи блювання, болю в животі, втоми, порушення сну, роздратованості. Характерна ознака дефіциту цього вітаміну – язик стає сухим та темно-червоним.
Слід вживати молочні продукти: сир, сметану, а також яйця, рис, горох, свинину.

Вітамін В9 (фолієва кислота)
Особливо важливий для вагітних. Прояви дефіциту: розлади органів травлення, діарея, анемія, безсоння, втома, роздратування, неврологічні розлади у новонароджених.
В авокадо, петрушці, печінці, темно-зелених овочах, горіхах, бобових, дріжджах, апельсиновому соку, телятині, яйцях, зернових.

Вітамін В12
Особливо важливий для функціонування травної та нервової систем і кісткового мозку. Необхідний для дозрівання червоних кров’яних тілець. Нестача виявляється блідістю, анорексією, втратою ваги, задухою, неврологічними розладами.
Джерела: печінка, м’ясо, риба, молочні продукти, крім масла та яєць. Цього вітаміну немає у рослинній їжі.

Важливо!
Більшість вітамінів розпадається при нагріванні, тому не варто довго смажити чи запікати продукти. Більше вітамінів залишиться у продуктах під час варіння на парі або використання аерогрилю.

Леся ТОКАРЮК
0 685
27-02-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти