додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Найкращий ранець – з широкими лямками

– По-перше, ранець повинен відповідати зросту дитини. Не може бути такого, що дитина має зріст 120 см, а сумка – на півметра, – пояснює Дмитро Іванущак. – У рюкзаку обов’язково повинні бути широкі лямки, а не вузькі, – приблизно п’ять сантиметрів. Плюс – ортопедична спинка. Тобто жорстка стінка, яка щільно прилягає до спини дитини. Під таким ранцем постава у дитини пряма, школяр не згинається під вантажем.
Сумки на одне плече – не вихід
Найголовніше – не перевантажувати дітей книжками. Школяр може нести 3-5 кг, не більше. Таке обмеження має бути доти, доки у дитини формується хребет, кістково-м’язова система. Цей процес може тривати до 13-14 років. У дівчаток такий період настає раніше, а у хлопчиків – пізніше.
Часто дівчатка обирають для книжок сумки на одне плече, а хлопці – рюкзак з м’яким задником або через плече. Проте робити цього не варто, адже через це виникають проблеми з хребтом: порушення постави, сколіози різних ступенів тощо. Це застереження стосується і портфелів, котрі з вантажем перетягують школяра на один бік.
– Бажано, щоби вісь навантаження була розподілена по хребту однаково. Тому найзручнішим варіантом є ранець з двома широкими лямками, – говорить дитячий ортопед-травматолог. – Сумку через одне плече можна буде носити в старших класах за умови, що частину книг потрібно перекласти до пакету. Завдяки цьому по осі хребта не здійснюється велике навантаження.
Вага портфеля без книжок має бути 600 грамів
Також при покупці шкільного ранця слід звернути увагу на виробника та якість матеріалу. Не слід купувати сумку тільки через гарний малюнок чи відомий бренд, адже головне, щоб ранець був не шкідливим для здоров’я дитини. Варто також дізнатися вагу портфеля без вантажу – якщо обираєте його для першокласника, то він має важити не більше 600 грамів, для старшокласника – не більше кілограма.

Яким може бути сколіоз
І ступінь – візуальне порушення постави;
ІІ ступінь – "невидимий" горб, який спостерігається тільки при нахилі;
ІІІ ступінь – горб "видимий" і без нахилів;
ІV ступінь – деформація хребта у всіх його проявах.

Офіційно
Із наказу МОЗ України №13 від 18.01.2007 "Про затвердження Державних санітарних норм і правил "Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей":
"Загальна вага підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця або портфеля не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями ваги на відстань до 3 км:
I-II класи – 1,5 – 2,0 кг;
III-IV класи – 2,0 – 2,3 кг;
V-VI класи – 2,3 – 3,0 кг;
VII-VIII класи – 3,0 – 3,5 кг;
IX-XI(XII) класи – 3,5 – 4,5 кг.

Марія ГЛИВКА
0 1 221
2-09-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги