додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Кліщі – серйозна небезпека

– Укуси кліщів загрожують такими хворобами, як хвороба Лайма, кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка, туляремія, – застерігає Євгенія ОРТЕМЕНКА, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб
БДМУ. – Зазвичай кліщі зустрічаються в лісах, на луках, пасовищах, а останніми роками вони перемістилися і в паркові зони, сквери міст. Перші активні лісові кліщі з’являються на початку квітня. Численність комах швидко збільшується і досягає максимуму в середині травня, зберігаючи високу активність до кінця червня. Потім йде різкий спад. Другий пік активності кліщів – від вересня до жовтня.
Оглядайте себе кожні півгодини
За словами Євгенії Ортеменка, найбільш активні вони у похмуру погоду, за температури приблизно 20 градусів, особливо перед дощем. У спекотну погоду, а також на відкритих місцях, які прогріваються сонцем, їх зазвичай не буває.
Кліщі присмоктуються до тіла не одразу, їм потрібен час (приблизно година після потрапляння на одяг), щоб знайти зручне місце. Крім того, їх можна занести до житла із букетами квітів, собаками та іншими тваринами. Тому дуже важливо оглядати себе та один одного під час прогулянки кожні 30-60 хвилин і ще раз вдома.
Улюблені місця кліщів – ділянки з ніжною, тоненькою шкірою: голова, шия, складки за вухами, ключиці, під пахвами, між лопатками, ділянка ременя, під колінами.
Укус кліща безболісний, оскільки разом зі слиною він вводить у ранку знеболювальну речовину, яка діє протягом кількох годин. Окрім того, у складі слини кліща є спеціальна "цементувальна" речовина, яка забезпечує міцне прикріплення паразита.
– Якщо виявили на собі кліща, який вже присмоктався, найкраще звернутися до найближчого медичного закладу, радить лікар. – Якщо ж немає такої можливості, комаху необхідно видалити самостійно. Змастіть її олією (не заливайте, щоб не задихнувся). Повільно видаляйте разом із хоботком, "викручуючи" кліща за годинниковою стрілкою або розхитуючи його з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку варто закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.
Коли паразита видалено, обробіть місце укусу 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо ж хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою.
За місцем укусу спостерігайте
Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть. У жодному разі не можна викидати кліщів у сад, на смітник, адже після кровосмоктання самка кліща якраз зможе дати покоління (до 2000) на тій території, де її викинули.
За місцем укусу спостерігайте. Протягом 2-3 днів навколо нього буде рожева пляма – це нормальна реакція на укус. Якщо пляма не зникне або буде збільшуватися, обов’язково зверніться до інфекціоніста.
Після укусу кліщів необхідно звертати увагу на появу будь-яких висипань на шкірі, особливо якщо рожеві плями постійно збільшуються і змінюють форму, а також на появу лихоманки, головного болю, нудоти, блювання та порушення сну.
За словами Ірини ВОСТРІКОВОЇ, начальна відділу епідеміологічного нагляду Чернівецького міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, у будь-якому разі після укусу кліща необхідно звернутися до лікаря для нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками. Найкраще видалити паразита у травмпункті. Якщо ж видалили самостійно, варто доставити його у лабораторію особливо небезпечних інфекцій "Чернівецький обласний лабораторний центр Держанепідслужби України", що знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул.. Гакмана, 7.

Як захиститися
1. Одяг
- Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг, аби легше було помітити кліщів. Одяг має бути щільним та щільно прилягати до тіла, з довгими рукавами і капюшоном, а також із високим коміром. Бажано, щоб рукави були на резинці.
- Добре одягти під низ комплект термобілизни, яка облягає шкіру.
- Одягайте довгі шкарпетки поверх термобілизни або штанів.
- Обов’язково одягайте штани, а не шорти, які необхідно заправляти у високі черевики.
2. Використовуйте спеціальні засоби-репеленти, які відлякують кліщів (диметилфталат, диметилтолуамід-ДЕТА, Off, Gardex, "Екстрим", "Редет", "Тайга", "Пермет" тощо). Особливо важливо наносити репеленти-аерозолі на шкарпетки, рукави сорочки, комір, ширінку, пояс.
3. На прогулянці в лісі намагайтеся не торкатися гілок кущів та дерев.
6. Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.
8. Щоб попередити розмноження кліщів на присадибній ділянці, у саду, розчищайте ділянку від старих пеньків, спалюйте або закопуйте сухе листя, регулярно викошуйте траву.

Статистика
За інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, 2011 року у Чернівцях було зареєстровано 4 випадки хвороби Лайма, 2012 року – 7, 2013 – 3.

Лікбез
Хвороба Лайма (інші назви – бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) – це інфекційна хвороба, яка передається кліщами і характеризується переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Є другою за швидкістю поширення інфекційною хворобою в США після ВІЛ-інфекції.
Хворобу названо на честь міста Старий Лайм (штат Коннектикут) де був зареєстрований цілий ряд випадків в 1975 році, хоча клінічні особливості хвороби були описані в Європі ще у 1909 р. Випадки хвороби Лайма зареєстровані на всіх континентах, окрім Антарктиди.

Леся ТОКАРЮК
0 1 643
23-04-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги