додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Розговляйтеся крашанками та сирною паскою

– За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, організм у меншій кількості виробляє ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць та молочних продуктів, тобто, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви у великій кількості, то її організму просто нічим буде їх переробляти, – пояснює Марина ПАТРАТІЙ, доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ. – Якщо з посту виходити неправильно, то можна більше нашкодити своєму організму, ніж принести користі самим постом. Це загрожує появою або загостренням виразки шлунку, розладами кишечнику, панкреатитом, холециститом і поганим самопочуттям.
Помірність у всьому – перше правило
Не накидайтеся на випічку, адже свіжа здоба – дуже важка їжа для кишечнику. Якщо немає проблем із травним трактом, у Великодню неділю можна з’їсти лише невеликий шматочок паски, а людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту в перші дні після посту краще від випічки взагалі відмовитися. Зате сирну паску можна їсти без побоювань – звичайно, теж у розумних кількостях. Взагалі, помірність у всьому – перше правило "здорового" завершення посту.
Із м’ясними продуктами краще взагалі не поспішати, вводячи їх у раціон поступово й, бажано, лише із третього-четвертого дня після пасхального розговіння. При цьому починати варто з дієтичних сортів м’яса – індички, курячої грудки, нежирної телятини, приготованої на пару або запеченої в духовці. Але в жодному разі не з ковбасних виробів, які взагалі краще вживати після тривалого посту не раніше, ніж через шість-сім днів. Небезпечні також будь-які копченості.
Будьте обережні з алкоголем. Дуже важливо в перші дні після посту вживати якомога менше алкогольних напоїв. Відвикла за час посту печінка просто не встигне виробити достатньо ферменту, який розщеплює алкоголь. І в результаті ви не тільки завдасте шкоди організму, але й миттєво сп’янієте навіть від, здавалося б, крихітної дози. Півкелиха сухого вина – це максимум, який можна собі дозволити під час пасхального розговіння.
Марина Володимирівна радить відмовитися від "снеків", кави й газованих напоїв.
Відмовтеся від чіпсів та сухариків
– У перший тиждень після посту категорично не рекомендується вживати продукти з раціону швидкого перекушування на ходу: чіпси, сухарики, солоні й солодкі горішки, солону й в’ялену "закусочну" рибу, – застерігає лікар. – Із напоїв у перший тиждень після завершення посту не варто зловживати чаєм, а від кави й солодких газованих напоїв відмовтеся взагалі. Замість цього пийте більше звичайної води без газу – вона допоможе вивести з організму токсини.
І взагалі не перевантажуйте організм делікатесами.
Протягом першого тижня їжте часто та невеликими порціями, щоб відвиклий від "важкої" тваринної їжі організм встиг знову пристосуватися до звичайної їжі. Зрештою, ви ж мужньо постили цілих сім тижнів – невже не зможете притримувати апетит ще кілька днів?
Після закінчення посту продовжуйте їсти пісну їжу на протягом кількох тижнів, поступово вводячи у свій раціон молоко, м’ясо і яйця. Кисломолочні продукти – йогурт, сир і кефір – допоможуть вашому організму звикнути до непісної їжі.
Уникайте переїдань. Краще виходити з-за столу, коли ви відчуваєте легкий голод, адже відчуття ситості приходить хвилин за 20 після споживання їжі.
Обережно з посту треба виходити дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим.
Звісно, ці рекомендації умовні, оскільки кожен знає свій організм та має обов’язково радитися з лікарем щодо особливостей раціону під час посту та після нього.

Важливо!
Вихід із посту триває один-два тижні, тому намагайтеся дотримуватися кількох нескладних правил та рекомендацій.
- Щоб допомогти шлунку та кишечнику налаштуватися на вживання їжі, перед першою великодньою трапезою випийте склянку-дві води, завдяки якій зменшиться відчуття голоду.
- Розпочніть великодній стіл з яєць. Недарма за традицією розговлятися потрібно крашанками – білок яйця засвоюється значно легше, ніж білки м’яса, допомагаючи травному тракту перебудуватися на "призабутий" різновид продуктів. Однак не перестарайтеся: однієї крашанки для початку цілком достатньо, інакше ризикуєте перенавантажити печінку
- Вживайте більше фруктів, овочів і зелені. Ці продукти сприяють засвоєнню важкої їжі.

Леся ТОКАРЮК
0 1 135
19-04-2014, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...