додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Як правильно вибрати сонцезахисні окуляри

Найнебезпечнішими для зору вважаються сині і фіолетові лінзи.

Медики рекомендують підходити до вибору окулярів особливо серйозно. Адже купуючи дешеві і неякісні окуляри, яких тепер хоч греблю гати, ми ризикуємо спровокувати появу дистрофії сітківки очей або катаракту. Щоб цього уникнути, необхідно враховувати такі фактори, як якість оправи, затіненість лінз і їх колір.

Насамперед, оправа повинна бути зручною, а також щільно прилягати до носа і вух. Міряючи окуляри, відразу звертайте увагу на те, чи не тиснуть вони на перенісся і скроні. Адже найменший дискомфорт у подальшому може викликати постійний головний біль.

Салони оптики сьогодні пропонують багатий вибір різноманітних моделей. Металеві оправи за традицією вважаються більш надійними. Якісні зразки зроблені з легких сплавів і мають гіпоалергенні покриття.

Пластикові оправи не настільки надійні, але дещо легші. На відміну від старих радянських окулярів, їх можна регулювати завдяки вбудованому всередину металевому стержню. Підбирати оправу краще в спеціалізованих магазинах оптики. Там можна відразу ж пройти консультацію лікаря і вибрати те, що напевно пройшло гігієнічну сертифікацію.

Скло або пластик

Крім гарної оправи, велике значення має і якість лінз. Від товщини і матеріалу, з якого вони зроблені, залежить кількість сонячного світла, що пропускається.

Скляні лінзи прозоріші, але, разом з тим, через свою крихкість можуть бути небезпечними для очей. У США, наприклад, не виплачують медичну страховку, якщо людина поранила ними очі. А в Угорщині лінзи зі скла заборонено використовувати в дитячих окулярах. Тому-то більшість сучасних сонцезахисних окулярів - повністю пластикові. Вони помітно легші, менше травмують перенісся але, в той же час, частіше дряпаються.

Пам'ятайте, що окуляри повинні захищати від сонця не тільки самі очі, але й чутливу шкіру навколо них. Тому медики не радять купувати окуляри з маленькими лінзами. Адже вони не тільки пропускають ультрафіолет на відкриті ділянки, але обмежують поле зору людини. А це зайвий раз навантажує сітківку і стомлює очі.

Кращими кольорами для лінз, на думку експертів, є зелений, сірий і відтінки коричневого. Зелений розслабляє очі і заспокоює нерви. Такі скла корисні людям з початковою стадією глаукоми. Сірий - мінімально спотворює кольори. А коричневий колір знімає втому і допомагає ясно бачити при яскравому світлі і відблисках.

Найнебезпечнішими для зору вважаються сині і фіолетові лінзи. Ці кольори стимулюють розширення зіниць, тим самим очі отримують більш високу дозу опромінення. Не рекомендують лікарі також червоні, жовті та оранжеві скла. Вони можуть викликати роздратування і навіть підвищити очний тиск.

Якщо ви займаєтеся активними видами спорту (наприклад, велосипедним або гірським), то окуляри повинні захищати не тільки від ультрафіолету, але і від камінців, комах і пилу. У таких випадках рекомендується вибирати оправи і лінзи з особливо міцного пластику.

Для водіїв важливо, щоб окуляри мали покриття антивідблиску і не відбивали світло.

Згідно з міжнародними спектральним нормам, сонцезахисні окуляри бувають:

• косметичними (Cosmetic). Пропускають від 50 до 100% ультрафіолету. Підходять для хмарної погоди або неактивного сонця;

• універсальними (General). Пропускають 18-50% УФ-випромінювання. Оптимальний варіант для міста в середній смузі;

• особливо захисними (High UV-protection). Практично не пропускають УФ-промені. Призначені для гірськолижників, альпіністів, подорожуючих по жарких країнах.
0 905
30-07-2015, 17:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги