додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Сонце допомагає худнути

Прогулянки у світлий час доби або під яскравим світлом роблять тіло стрункішим.

Особливо якщо перебувати на сонці вранці. Вся справа в мелатоніні (гормон сну, хоча йому більше підходить назва "посланець світла"). Його вироблення безпосередньо пов'язано з синтезом інсуліну – гормону, який контролює рівень глюкози в крові. У хворих на діабет недостатньо як інсуліну, так і мелатоніну, а отже, часто поверхневий сон. Світло ж нормалізує метаболізм глюкози в організмі і поступово знижує вагу.

А ось сон з яскравим нічником, включеним екраном комп'ютера або без щільних штор, навпаки, сприяє набору кілограмів. До такого висновку прийшли вчені з Оксфорда, що спостерігали за 13 тисячами жінок протягом 40 років. Індекс маси тіла і об'єм талії учасниць експерименту збільшувалися разом з підвищенням рівня освітленості їх спалень в нічний час. Ті жінкиі, які спали у більш освітлених спальнях, через кілька років мали більшу вагу ніж ті, які відпочивали у цілковитій темряві.

Американські вчені встановили, що занадто інтенсивне нічне світло сприяє появі раку простати у чоловіків і раку грудей у жінок. А темрява під час сну, навпаки, підвищує ефективність хіміотерапії при раку грудей. Справа в тому, що мелатонін пригнічує ріст ракових клітин.

Але наші очі – не єдині вікна, через які на нас проливається цілюща сила світла. Шкіра також поглинає сонячні промені, під впливом яких в організмі формується вітамін D, необхідний для кісток і імунної системи. Сонце заспокоює прояви псоріазу в період загострення, а також деяких інших шкірних хвороб. Ультрафіолет спектра А сприяє зменшенню напруги: сонячні ванни змінюють рівень вуглекислого газу, який природним чином знаходиться в шкірі, викликаючи розширення кровоносних судин і знижуючи артеріальний тиск.
0 854
7-05-2015, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги