додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Харчова сода покращує зір

Учені з'ясували, що харчова сода здатна змінювати візуальні сигнали, що генеруються паличками і колбочками – фоторецепторами, що реагують на світло.
У паличках і колбочках невелика молекула, цГМФ, пов'язує поглинання фотонів з електричною активністю фоторецепторів, пише Zee News.
При світлі цГМФ руйнується, і іонні канали закриваються. Позитивно заряджені іони натрію залишають палички і колбочки. Через це потенціал мембрани стає негативним (відбувається гіперполяризація). Бікарбонат натрію безпосередньо впливає на фермент під назвою гуанілатциклазу, що синтезує цГМФ.
За словами фахівців, харчова сода обмежує величину фотонної реакції і прискорює її відновлення. У результаті чутливість до світла знижується, а здатність відстежувати рухомі об'єкти покращується. При деяких генетичних дефектах рівні цГМФ в паличках і колбочках досягають аномально високих показників. Фоторецептори руйнуються, після чого їх не можна відновити. Надалі дослідники планують з'ясувати, чи можна за допомогою харчової соди поліпшити зір і впоратися з різними вадами.
0 665
24-03-2015, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги