додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Психічні розлади пов’язані з порушенням біологічних ритмів

Відомо, що зміна циклів сну і неспання регулюються "внутрішнім годинником" – циркадними ритмами.
Однак існують і інші ритми – ультрадіанні. Це короткі цикли, які тривають близько 4 годин. Вони помітні, наприклад, у немовлят до того, як ті починають спати всю ніч. Крім того, ультрадіанні ритми пояснюють, чому ми їмо, в середньому, тричі на день, а прийоми їжі розподілені відносно рівномірно, розповідає Psych Central.
Ультрадіанні ритми активуються нейромедіатором дофаміну. Коли рівень дофаміну виходить з рівноваги (це відбувається у людей з біполярним розладом або шизофренією), чотиригодинні ритми можуть розтягнутися до 48 годин. Дослідники з Університету Макгілла та Інституту психічного здоров'я Дугласа вивчали генетично модифікованих мишей. Виявилося, порушення сну, які в минулому були пов'язані зі збоєм циркадних ритмів, насправді, викликані порушенням ультрадіанних ритмів.
За словами фахівців, це пояснює природу дводенних циклів манії і депресії, які спостерігаються у деяких людей, які страждають від біполярного розладу. Такі цикли є результатом змін рівня дофаміну через збій ультрадіанних ритмів. Вчені вважають: подібні коливання дофаміну можуть мати стосунок і до епізодів шизофренії. Дослідники сподіваються, що їхні відкриття допоможуть в лікуванні біполярного розладу.
0 1 005
28-02-2015, 14:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги