додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Водії, які порушують правила, не дбають за інших

Кампанії з безпеки дорожнього руху часто орієнтовані на людську емпатію.
У них висвітлюються наслідки для інших людей, до яких може призвести необережне водіння. Дослідники із Центрально-Європейського технологічного інституту показали групі водіїв серію відео про безпеку дорожнього руху, що викликають емпатію й співчуття до жертв різних дорожньо-транспортних пригод, розповідає Psych Central. Вчені припустили: у обережних і необережних автомобілістів активність мозку у відповідь на відео буде відрізнятися.
Зокрема фахівці вважали, що у водіїв, які дотримуються правил, активність у верхній скроневій борозні мозку, області, пов'язаній з емпатією, виявиться вищою. Використовуючи функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), дослідники порівняли активність мозку у верхній скроневій борозні у 25 водіїв чоловічої статі, ніколи не порушували правила дорожнього руху і не потрапляли в аварії, і 19 водіїв чоловічої статі, які порушували правила дорожнього руху, принаймні, один раз. Наприклад, вони перевищували швидкість або сідали за кермо в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.
Проходячи фмрт, учасники дивилися 12 коротких відео з різними сценаріями. У 6 відеороликах були показані катастрофічні наслідки дорожньо-транспортних пригод (наприклад, реанімація та смерть), що відбулися в результаті порушення правил, в тому числі, перевищення швидкості або водіння в нетверезому вигляді. Решта 6 роликів були нейтральними, наприклад, рекламою автомобілів. У автомобілістів, що дотримували правила, активність у верхній скроневій борозні виявилося вищою, ніж у тих, хто порушував правила.
Потім добровольцям знову показали все відео. Потім їх попросили усно описати і оцінити кожен ролик. Дослідники проаналізували відповіді учасників. Вони помітили: у тих, хто у своїх розповідях робив акцент на наслідках дій людей з відеороликів, активність у верхній скроневій борозні була вищою. Вчені зробили висновок, що люди, які порушують правила дорожнього руху, менше переживають за інших.
0 776
16-02-2015, 10:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги