додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Радіація тепер не загрожує людині

Відомо: променева хвороба може вбити за кілька хвилин або днів.
Учені протестували новий препарат, який дозволяв знизити смертність у гризунів, якщо його давали протягом трьох днів після радіаційного впливу, пише New Scientist. Крім порятунку для жертв аварій на АЕС, цейй засіб дає надію астронавтам, з точки зору сонячної радіації і далеких подорожей в космосі.
Отже, клітини намагаються відновити ДНК після радіаційного опромінення. Але якщо клітина не розпізнає дефекти, які з’явилися, вона стає раковою. Щоправда, якщо вона їх розпізнає, підсумок може бути ще сумніший – вона саморуйнується. І робить це далеко не одна клітина. Фахівці досліджували лізофосфатидну кислоту (сигнальна молекула, яка трапляється в тілі людини). Виявилося, вона підвищує шанси клітин на виживання, дозволяючи виграти трохи часу, який потрібен для відновлення. Плюс, сам процес регенерації перебігає активніше.
Треба сказати, в 2007 році дослідники отримали засіб, який може впливати на рецептори цієї кислоти. Воно зменшувало прояв побічних ефектів опромінення в кістковому мозку і травній системі. Але препарат виявився не особливо сильним. Нещодавно ж експерти його модифікували, отримавши нову, більш ефективну версію – DBIBB.
Доза радіації в 3-4 г може вбити людину. Тому в експерименті вчені використовували дозу 15,7 г, щоб упевнитися в ефективності засобу. Без лікування 12 з 14 гризунів померли через 2 тижні після опромінення. Але якщо відразу після опромінення їм давали препарат (через 26 годин мінімум), то 13 з 14 мишей були все ще живі через два тижні. Далі препарат давався тільки через 72 години після опромінення. Через місяць 12 з 15 гризунів, які не отримували препарат, померли, а 14 з 15 гризунів, які отримали його, залишалися живими.
0 1 278
30-01-2015, 18:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги