додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Народити після онкології можливо?

Нещодавно були опубліковані результати проведеного опитування фахівцями з одного університету в Стокгольмі. Метою проведеного опитування було дізнатися, наскільки обізнані люди, хворі на онкологічні захворювання, про наслідки проведеного лікування. І як показало опитування, інформованість у хворих досить низька, можна сказати, навіть дуже низька.
Фахівці при опитуванні приділили особливу увагу такому питанню, як можливість безпліддя після лікування онкологічних захворювань. Як вдалося з'ясувати, чоловіча половина опитаних людей знають на 80% більше про те, що існує висока ймовірність того, що вони залишаться без можливості мати дітей після лікування онкології. А ось із загальної кількості жінок, серед яких проводилося опитування, про ризик залишитися безплідними виявилися обізнані всього 48%. Крім того, стало відомо, що дізнаються вони про таку ймовірність частіше не від лікарів. Всього 14% жінок і близько 68% чоловіків дізнавалися цю страшну інформацію від лікарів.
Дане опитування проводила професор Клаудія Лампік, після чого вона сказала, що таке ставлення до пацієнтів просто неприпустимо. Навіть у випадку, якщо після закінчення лікування ризик безпліддя вкрай малий, пацієнта все одно необхідно попереджати про це. Також необхідно відзначити, що шкода, завдана лікуванням організму людини, мінімальною бути просто не може.
Проведений курс хіміотерапії діє негативно на жіночі яєчники, а у чоловіків впливає на рухливість сперматозоїдів. Лікування онкологічних захворювань також має негативний вплив на всю статеву систему. Лікування раку грудей, гормональна терапія здатні викликати настання менопаузи у будь-якому віці.
Також вдалося з'ясувати при опитуванні, що близько 40% жінок з онкологічними захворюваннями після лікування хотіли б мати дітей. У чоловіків відсоток бажаючих після лікування мати своїх дітей приблизно такий же. Фахівці до початку лікування повинні, і дуже часто рекомендують, скористатися "заморожуванням". Тобто здати в так званий Банк чоловікам сперму, а жінкам "заморозити" яйцеклітину.
Варто відзначити, що цей спосіб (заморозка біоматеріалу) користується великою популярність на Заході, і вже дуже давно. Хоча багато релігійних людей продовжують сперечатися на рахунок етичності даної процедури, не дивлячись на те, що практичність цього способу оскаржити досить складно.
0 1 337
19-04-2014, 10:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...