RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Доза інсуліну не може бути підібрана раз і назавжди»

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ:

– Підходи до лікування цукрового діабету 1-го й 2-го типів різні.
Хворим на цукровий діабет 2-го типу найчастіше достатньо дотримуватися дієтичних рекомендацій та збільшувати фізичні навантаження. У разі, коли ці заходи неефективні, призначають цукрознижувальні препарати. Більшість із них поділяються за механізмом дії на препарати, що підвищують чутливість тканин до інсуліну, та засоби, які стимулюють вироблення цього гормону підшлунковою залозою. Оскільки пусковим механізмом у розвитку діабету 2-го типу є інсулінорезистентність (нечутливість рецепторів до інсуліну), основними засобами для його лікування визнані препарати першої групи.

Водночас, аби подолати нечутливість рецепторів, бета-клітини підшлункової залози змушені посилено виробляти інсулін, що призводить до їхнього "виснаження" та неспроможності виробляти цей гормон у достатній кількості. Тоді до лікування приєднують препарати другої групи. Вибір препарату та його дозування повинні здійснюватися тільки лікарем. Якщо ж ці препарати не ефективні або у пацієнта до них є протипоказання (наприклад, тяжкі ураження нирок, печінки) рекомендується інсулінотерапія. Існують стани, які потребують тимчасового переведення хворого на інсулін, такі як діабетичний кетоацидоз або кома, оперативні втручання, вагітність і період грудного вигодовування, ряд супутніх захворювань (запальні процеси, інфекційні захворювання, інфаркт міокарда, інсульт тощо). Причому після одужання пацієнт, як правило, знову може перейти на таблетовані препарати. На жаль, хворі на діабет нерідко помилково вважають, що якщо їм в таких ситуаціях пропонують інсулінотерапію, то це вже до кінця життя, оскільки до цього препарату виникає залежність, як до наркотику, що є абсолютною нісенітницею.

Причина цукрового діабету 1-го типу – недостатнє вироблення інсуліну внаслідок загибелі бета-клітин підшлункової залози, отож, це захворювання потребує обов’язкового призначення ін’єкцій інсуліну на тлі дієтотерапії. Завдання інсулінотерапії – максимально відтворити ритм роботи здорової підшлункової залози, яка постійно продукує певну кількість інсуліну (базальна секреція) та додатково виробляє інсулін у відповідь на надходження глюкози внаслідок прийому їжі. Тому оптимальною для пацієнта є так звана базисно-болюсна схема введення інсуліну, при якій базальна секреція забезпечуються одно- або дворазовим підшкірним введенням інсуліну тривалої дії, а перед основними прийомами їжі необхідно вводити інсулін короткої дії, але доза останнього буде залежати від того, скільки вуглеводів (хлібних одиниць) збирається спожити хворий (на одну хлібну одиницю, залежно від періоду доби, вводиться від 1,2 до 2 одиниць інсуліну). У разі необхідності хворим дозволяється самостійно зменшувати (наприклад, при запланованому фізичному навантаженні), або збільшувати дозу інсуліну, але не більше 10% від добової дози. Отож, доза інсуліну не може бути підібрана "раз і назавжди" – вона щодня буде різна.

Заочно навчитися вводити інсулін правильно і за зазначеною схемою – все одно, що вчитися їзді на велосипеді по книзі. Опанування навичками інсулінотерапії потрібно здійснювати на практиці, зокрема в "Школі діабету", яка працює при обласному ендокринологічному центрі. Завдяки правильному лікуванню пацієнти можуть значно полегшити свій стан та запобігти розвитку важких ускладнень.
Редактор: Леся Токарюк
5-05-2015, 16:27
Коментарів 0 Переглядів 5 238

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.