RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Німеччині говорять про бойкот Євро-2012

Цього року Азербайджан приймає у травні пісенний конкурс Євробачення, Україна у червні – Чемпіонат Європи з футболу. В обох пострадянських державах наявні серйозні проблеми з правами людини.

Запеклі шанувальники футболу є не лише серед пересічних німців, до фанатів цієї гри зараховують, наприклад, і канцлера Ангелу Меркель. Вона часто присутня на трибунах під час матчів німецької збірної. Та важко собі уявити, що такий політик як Меркель зможе спокійно дивитись футбол в одній компанії з президентом держави, у якій лідери опозиції перебувають за ґратами і де суттєво обмежена свобода слова.

Голова правління дортмундської "Борусії" Ганс-Йоахим Вацке заявив нещодавно, що розмірковує над можливістю бойкотування Євро-2012, яке Україна приймає спільно з Польщею. "Звичайно, я хочу
подивитися ці матчі, але я ще не впевнений, чи буду. Я поки розмірковую", - сказав він наприкінці лютого в інтерв'ю виданню Sportbild.

14 березня, вже в газеті Welt, Вацке знову висловив обурення скандальним вироком Юлії Тимошенко: "Кілька років тому всі німці сиділи перед телевізором і аплодували Помаранчевій революції. А тепер – що з нашою культурою протесту? Люди спокійно спостерігають за тим, що відбувається з Тимошенко". Вацке наголосив, що він обов'язково подивиться ігри, які відбуватимуться у Польщі. Зважаючи на те, що "Борусія" має мільйони шанувальників у Німеччині й по всій Європі, значимість висловлювань спортивного функціонера не слід недооцінювати.

Він далеко не єдиний у Німеччині, хто готовий до політичного маніфесту в зв'язку з цьогорічною футбольною першістю. Близько тижня тому в Німеччині стартував збір підписів під зверненням до Мішеля Платіні. Підписанти, серед яких, зокрема, й німецький політик Віола фон Крамон (Союз 90/Зелені), просять президента УЄФА "натиснути" на українське керівництво у питаннях прав людини. "У нас склалося враження, що українське керівництво спробує використати спортивну подію у цілях величезної піар-кампанії на свою користь, у той час як опоненти президента все ще у в'язниці, а незалежні мас-медіа не можуть працювати за міжнародними стандартами", - сказано у петиції до УЄФА.

Газета Welt опитала низку німецьких політиків на цю тему. В одному всі вони були єдині – бойкот проблем не вирішить. "Я – проти поспішних закликів до бойкотування таких подій як футбольний турнір та конкурс шлягерів, які у принципі мають мало спільного з політикою", – зауважив в інтерв'ю газеті міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле.

Вестервелле підкреслив, що вже давно вживає інтенсивних заходів "щодо правового поводження з пані Тимошенко та іншими опозиційними політиками": "Ми надіслали туди німецьких лікарів, критикуємо умови ув'язнення". Більшість німецьких політиків, незалежно від партійної приналежності, як і Вестервелле, не підтримують бойкоту. Міністр внутрішніх справ Ганс-Петер Фридріх, заявив, що бачить у футбольному чемпіонаті Європи "шанс для демократії в Україні".

Чемпіонат Європи, втім, не єдина подія цього року, яка викликає неоднозначну реакцію правозахисників. 26 травня в Кришталевому палаці Баку відбудеться фінал європейського конкурсу поп-виконавців. Правозахисні організації голосно критикують порушення політичних прав та свобод в Азербайджані, яким керує в авторитарному стилі президент Ільхам Алієв.

Великобританія звернулась до офіційного Баку із закликом "звільнити усіх політичних в'язнів" ще перед початком Євробачення. А у Берліні виникла громадська ініціатива, яка закликає учасників конкурсу Євробачення виходити на сцену із символами на захист прав людини в Азербайджані. Червоні футболки з написами Права людини різними мовами узявся виготовити депутат Бундестагу від "зелених" Фолькер Бек. Подібних оригінальних ідей щодо футбольної першості поки що немає. Але колишній президент Німеччини Рихард фон Вайцзекер спільно з іншими відомими світовими діячами, як от Далай-ламою, оприлюднив маніфест, в якому зазначається, що Україна "стоїть на роздоріжжі".


Українська служба "Deutsche Welle"
Редактор: Igor
15-03-2012, 08:32
Коментарів 0 Переглядів 2 922

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.