RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

ЗМІ оприлюднили фото розграбованого будинку екс-генпрокурора Пшонки

У маєтку генпрокурора-втікача Віктора Пшонки нові господарі. Нині тут наводять порядок люди, які називають себе громадою "Межигір'я". Замість розкоші і вартісних речей у помісті їх зустріли гори сміття та руїни. Що залишилося від Пшонки у будинку та яке майбутнє чекає на маєток у репортажі Gazeta.ua.

Колишнє помешкання екс-генпрокурора знаходиться у селі Гореничі за 27 км від Києва. 30 вересня маєток під охорону взяла громада Межигір'я.

"Гореницькі туди не ходять. Там прокурорський куток був", - каже місцева Валентина Варсюк. 13 жовтня показує на вул. Стрілецьку. Там розкішні маєтки закриті двометровими парканами. В кінці вулиці знаходиться будинок Віктора Пшонки. Він тут жив з дружиною та сином. Після їхньої втечі У Росію у лютому 2014 року, будинок захопили невідомі. Тоді ж з'явились фотографії розкішного оздоблення помістя.

ЗМІ оприлюднили фото розграбованого будинку екс-генпрокурора Пшонки

ЗМІ оприлюднили фото розграбованого будинку екс-генпрокурора Пшонки

ЗМІ оприлюднили фото розграбованого будинку екс-генпрокурора Пшонки

ЗМІ оприлюднили фото розграбованого будинку екс-генпрокурора Пшонки


З маєтку невідомі з'їхали за три тижні. Від полотен залишилися самі рамки. Також пропали ювелірні вироби, зброя та нагороди. Замість них до маєтку заїхав "Правий сектор" міста Боярки.

17 листопада 2015 року на маєток наклали арешт. Проти Пшонки відкрили кримінальну справу за фактом зловживання владою та службовим становищем. Того ж дня активісти з'їхали з будинку. З того часу будинок розграбували. Вивезли те, що вціліло - меблі, дорогі люстри, шкіряні крісла і "золоті" статуї. Також зникло все обладнання і білий рояль.



"Звідти виїжджали повні вантажівки. Все село бачило, але ніхто нічого не робив", - розповідає один з жителів Гореничів.

Дім Пшонки знаходиться на стику танкового містечка Київського військового училища та людських городів. Цей куток почали забудовувати з середини 2000-х.

"В простих жителів Гореничів старі будинки, а на тій вулиці нові, - розповідає продавець Марія Кухар, 45 років. Її магазин стоїть на в'їзді до села. - Там колись людські городи були і джерело. За ними танкодром. А потім з'явились прокурори. Там же фактично прокурорська вулиця. Камер наставили, охоронців. То люди туди і не ходили".

Поруч п'є енергетик чоловік у чорній курці та кепці.

"Я колись працював у Пшонки. Водієм в машині супроводження. Він нормальний роботодавець був — гроші вчасно платив, міг отак просто дати премію. Охорона в нього в гарних умовах жила. Правда, в головний дім ми не заходили. Туди начальник тільки йшов, як треба було. Потім місцевих звільнили", - розповідає Юрій, 34 роки. Прізвища не називає.

Будинок під червоним дахом з супутниковою антеною. Перед ним накритий синім поліетиленом гранітний фонтан. Центральний вхід до будинку закритий наглухо. Зайти можна через бокові двері біля штучного струмка з кованим містком. Колись пострижені газони в хащах з трави та чагарників. Під ялинками ростуть сироїжки.

У маєтку двоє охоронців з "Межигір'я". Не представляються, але охоче проводять в середину. Кажуть, що живуть з будинку на колесах, який притягли з резиденції Януковича.

"Хочемо вберегти те, що залишилось. Там є вікна, двері, дах, дорога плитка, насадження на сотні тисяч доларів. Хотіли б, щоб тут відкрився реабілітаційний табір для дітей-візочників. В Україні таких немає досі, - говорить телефоном комендант "Межигір'я" Денис Тарахкотелик, 36 років. - Mи чекаємо на рішення судів, які б конфіскували будинок і землю. Тоді ініціюватимемо створення табору. А зараз просто взяли під охорону і розчистили територію, щоб її далі не знищували".

Вхід веде до басейну з мозаїками на дні та стінах. Усе зруйновано, розетки та кабелі зі стін вирвані. Вцілів мальований пейзаж з гаванню на дальній стіні від басейну.

"Коли зайшли, тут сміття було повсюди. Пройти неможливо було. Так з 30 числа трохи прибрали. Та й нам вдень немає що робити, то потихеньку сміття збираємо в пакети", - розповідають охоронці.

Такий же гармидер на трьох поверхах та прибудовах. Зі сходів здерли дубові дошки. Через це, підійматись між поверхами небезпечно - можна впасти.

Відносно цілими залишились тільки мармур в сауні та соляна кімната. Повсюди валяється сміття, пляшки з-під горілки та пива. На горішньому поверсі, де був склад подарунків Пшонки, залишились паперові коробки та купа гнилої тканини.

"Тут винесли все, що можна було. Навіть підвіконня повиривали. І то ще не все. Спеціалісти порахували - в одній сауні є мармурової плитки на $20 тис.", - розповідає охоронець.

Сад заріс чагарниками. Видніються ледь помітні доріжки та заржавілі обприскувачі води для поливу.

"Тут територія не така багата як в Януковича в "Межигір'ї". Там і зоопарк і власна ферма і дебаркадер. А Пшонка, як хом'як, все тягнув в дім".

"Але жлобство також видно. Ліпнина на стелі — це пластикові плінтуса, які продають в "Епіцентрі", - додає охоронець.

Відносно цілою залишилась душова кабіна в будинку охорони. Мародери не чіпали її, бо не змогли витягти через вузькі двері.

Поруч дім сина прокурора Артема Пшонки. З нього також вивезли багато цінностей. Проте в нього стан кращий — Пшонка-молодший не встиг зробити ремонт та в'їхати у дім.

У селі розповідають, що Пшонка любив ходити по базарі без охорони.

"Сам чув реальну історію, коли жінці не вистачило 60 гривень. А це все на очах було в Пшонки. То він дав їй гроші. Жінка в нього питається — а кому віддати? Хто ви? В мене вдома є. Так він сказав їй — "я генеральний прокурор України. Не потрібно повертати". - розповідає Анатолій Іванов, 45 років. – Але все одно, ті хто в котеджах живе, вели себе усамітнено. Тільки бачив, як машина виїжджає і приїжджає".

За словами жителів сусідніх вулиць, всі будинки на вулиці Стрілецькій пустують або здаються в оренду.

У сільраді кажуть, що земля та дім документально оформлений на дружину Віктора Пшонки. Про акцію людей з "Межигір'я" там знають.

"Ми не знаємо, хто ці люди і чому приїхали. Ми туди не ходили, бо не потрібно, - каже в.о. голови сільради Валентина Василевська, 42 роки. - Торік адвокат екc-прокурора надсилав офіційного листа до сільради. Просили надати документи, які б підтверджували, що маєток належить дружині Пшонки. Але у нас таких документів немає".

Віктор Пшонка родом з села Сергіївка, Слов'янського району Донеччини. Все життя пропрацював у прокуратурі на різних посадах спершу на Донбасі, а потім і в столиці. У 2010 році, після приходу до влади Віктора Януковича, обраний генеральним прокурором. Генпрокуратура порушила проти Пшонки кримінальну справу за фактом зловживання владою та службовим становищем.

Дружина Віктора Пшонки Ольга - перший віце-президент Донецької торгово-промислової палати. Син Артем, 43 роки - колишній народний депутат від партії Регіонів. Родина живе у Москві. Займався бізнесом.

Також у Віктора Пшонки була дача в лісовому кооперативі "Сухолуччя". Її також розграбували у 2015 році. Вивезли дорогі меблі з червоного дерева, люстри, елітну сантехніку. Вціліли лише каркас, паркан, бруківка і ялинки довкола.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-10-2017, 12:05
Коментарів 0 Переглядів 5 143

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!