Експерт Ірина Кравченко розповіла
виданню Hyser, що результати моніторингу продуктового ринку свідчать про катастрофічну ситуацію з фальсифікованими продуктами харчування: в вершковому маслі виявлені тваринні жири невідомого походження.
-З 2013 року ми відібрали понад 700 зразків продуктів харчування, в основному тих, які найбільше фальсифікують. Це продукти молочної групи, (а вони використовуються найбільш соціально вразливими верствами населення - діти, люди похилого віку), і вони фальсифікуються найбільше на продовольчому ринку. Далі йдуть соки, це і м'ясо, і ковбасні вироби, і крупи, різні кетчупи, маргарини, рослинні масла. І коли ми їх відбираємо і досліджуємо, ми бачимо величезну кількість порушень. Наприклад, відбирається 40-50 зразків, і з них 70% - це фальсифіковані зразки. А тваринне масло іноді фальсифікується на 100% - там відсутня молочний жир, - повідомила
почесний президент громадської організації Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів Споживча довіра Ірина Кравченко.
Більш того, за її словами, це взагалі якийсь сурогат, який фальсифікується навіть не рослинними жирами, а невідомими жирами, в тому числі і тваринного походження.
-Це може бути тюленячий або оленячий жир. З цього приводу ми збирали цілу конференцію хіміків, які працюють в наших лабораторіях колишньої системи Держспоживстандарту України. Так ось, наші хіміки не можуть з'ясувати, що це взагалі за основа, на якій зроблений фальсифікат, але до 100% відсутня в тваринному маслі продукт молочного походження, - підкреслила Кравченко.
25-03-2017, 20:29
0
1 932