RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Прокуратура звинувачує голову "Нафтогазу" у зростанні боргів "Укрнафти"

Прокуратура Києва розцінює як зловживання службовим становищем бездіяльність голови правління "Нафтогазу" Коболєва відносно топ-менеджменту "Укрнафти".

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на оприлюднену у березні ухвалу Печерського районного суду м. Києва.

На думку прокурорів, бездіяльність не дозволила державі відновити контроль над "Укрнафтою" і це призвело до збільшення її податкового боргу на 5,49 млрд грн. до 10 млрд грн.

З матеріалів суду відомо, що в консолідованому звіті "Укрнафта" вказала валовий прибуток за 2015 рік в сумі 16,45 млрд грн, а чистий збиток – 5,69 млрд грн. На формування чистого збитку компанії вплинули значні витрати на суму 13,57 млрд грн, які не були пов’язані із прямою діяльністю підприємства.

Зокрема, нарахування резерву на застосування до компанії штрафів на загальну суму 6,38 млрд. грн., з яких 5,7 млрд грн. за несвоєчасну оплату податків та ренти за використання надрами; збитки від первісного визнання дебіторської заборгованості та передоплат в сумі 4,96 млрд грн.

Слідство встановило, що у 2015 році керівництво компанії заплатило 6,5 млрд грн. за бензин, який має бути поставленій їй лише у грудні 2018 року. А ще у 2015 році реалізувало сиру нафту на 7,1 млрд грн. з відстрочкою оплати до грудня 2016 року.

Внаслідок проведення подібних транзакцій протягом 2012-2015 років, "Укрнафта" була неспроможна своєчасне сплатити заборгованість перед бюджетом за податками та зборами, яка станом на кінець 2015 року склали понад 10 млрд грн.

Прокурор зазначив, що за результатами проведення аукціонів "Укрнафтою" з продажу нафти та газового конденсату власного видобутку весь об’єм вуглеводню на загальну суму 3,36 млрд грн придбало ТОВ "Котлас", яке має окремі ознаки фіктивності. Ця фірма протягом 2013-2015 років декларувала незначні обсяги податкових зобов’язань та податкового кредиту.

Проте, у травні-липні 2015 року різко підвищила економічну активність та сформувала податковий кредит на загальну суму більше 4 млрд. грн. Із цієї суми 3,63 млрд було сформовано за рахунок операції з "Укрнафтою".

Прокуратура вважає, що голова "Нафтогазу", який також очолює наглядову раду "Укрнафти", сприяв доведенню держпідприємства до стану фінансової неспроможності.

Це сприяння мало форму бездіяльності в питанні звільнення голови правління Укрнафти Пітера Ванхеке та двох членів правління компанії.

В ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими керує НАК "Нафтогаз Україна". Інші акції контролюють представники групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Саме з "Приватом" пов’язані фірми, які купували нафту на аукціонах "Укрнафти". З вересня 2015 року компанію очолює британець Марк Ролінс. Він змінив на посту Пітера Ванхєкє, який був призначений керівником "Укрнафти" у лютому 2011 року.

В серпні 2015 році ДФС надала "Укрнафті" розстрочку по сплаті рентних платежів на суму 8 млрд грн. В жовтні того ж року розстрочка була анульована через невиконанням компанією взятих на себе зобов’язань. Попри нарощування "Укрнафтою" податкових боргів в 2016 році ДФС знову надала компанії розстрочку зі сплати ренти та податків.

Станом на початок цього року податкові борги Укрнафти складали близько 13 млрд грн.
Редактор: Юрій Коверзнєв
24-03-2017, 21:15
Коментарів 0 Переглядів 1 389

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.