RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Міносвіти розповіли про базові зміни у вступній кампанії

Під час вступу у вищі навчальні заклади в 2016 році буде запроваджено вісім базових змін, що відрізнятимуть цей вступний рік від попередніх, повідомляє прес-служба Міносвіти.

1. "Новий зміст": новий перелік галузей і спеціальностей

В цьому році буде здійснюватись набір за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей, що був затверджений в 2015 році. "Раніше абітурієнт вступав на вужчу спеціальність, що обмежувало можливість змінити освітню траєкторію в майбутньому. Крім того, ця зміна відкриває нові можливості вишам для розробки власних освітніх програм", - повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

2. "Рівність прав громадян": вступ тільки за конкурсом

У цьому році повністю прибрали норму про позаконкурсний вступ, котра суперечила Конституції України, а також цільовий прийом. Таким чином, усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір. Разом з тим, є категорії громадян, котрі з об'єктивних причин потребують підтримки держави. Ці абітурієнти вступатимуть за конкурсом, але на основі інших видів вступних випробувань. Пільги залишили для хворих, сиріт, демобілізованих та участників бойових дій.

3. "Адресність держзамовлення": місце йде за вступником

"У минулому році ми випробовували подібну модель, коли обсяг місць держзамовлення в університеті коригувався відносно популярності у студентів з вищими балами ЗНО. Тоді відбулося укрупнення потоків за державним замовленням, тобто сильніші університети отримали б більше місць, менш популярні – менше, що, в принципі, було закладено в основу закону про вищу освіту", - зазначила Совсун. У 2016 році ця модель реалізовуватиметься тільки на денній формі навчання (набір на перший курс) за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста.

4. Для вступників з Криму та Донбасу: спрощена система

МОН розробило повноцінну стратегію підтримки вступників з Криму та Донбасу. Особливі умови для вступу, наприклад, для абітурієнтів з Донбасу дозволять їм вступати за іспитами в університети, що були евакуйовані з території антитерористичної операції.

5. "Усунення черг": електронна подача документів

У цьому році прийом документів на вступ за результатами ЗНО здійснюватиметься виключно в електронній формі.

6. "Профорієнтація": 15 заяв на 5 спеціальностей

Під час попередніх вступних кампаній абітурієнти мали можливість подавати 15 пакетів документів у п'ять університетів. Таким чином, замість того, щоб обирати улюблений напрям, вступник був змушений розподіляти свої заяви між різними спеціальностями в рамках одного університету. В цьому році акцент буде змінено на профорієнтацію майбутнього студента. В 2016 році абітурієнт зможе подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей за держзамовленням на денну форму навчання у будь-які університети за власним бажанням.

7. "ЗНО для вступу в магістратуру": експеримент для спеціальності 081

В цьому році – це просто експеримент. Експерти, міжнародні організації та дев'ять університетів, що зголосились взяти участь у цьому пілотному проекті, практично весь рік розробляли тест для спеціальності 081 Право. До навчальних закладів, що брали участь в розробці, вступ в магістратуру на "Право" здійснюватиметься за результатами зовнішнього тесту. В майбутньому це дасть можливість забезпечити більш рівні умови для вступників на цю спеціальність, зробити прозорішим вступ до магістратури.

8. "Вільні траєкторії": студент управляє своєю освітою

В цьому році третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт вибиратиме з "лінійки" предметів, запропонованих вищим навчальним закладом. Тобто 2 предмети фіксовано визначає ВНЗ, а третій, серед запропонованих варіантів, – вступник. "Лінійку" на власний розсуд визначатимуть вищі навчальні заклади.
Редактор: Юрій Коверзнєв
22-06-2016, 15:35
Коментарів 0 Переглядів 1 341

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги