RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відбілювання зубів: за та проти

Перед тим, як здійснювати процедуру, порадьтеся з фахівцем

Найголовніше, на що ми звертаємо увагу під час спілкування, - це очі співрозмовника та його посмішка. Склалася думка, що білі зуби міцно пов’язані зі здоров’ям, хоча на практиці колір зубів має з ним мало спільного.

– Вибілювання зубів може не підходити усіх пацієнтам, – говорить Ірина КІЮН, асистент кафедри терапевтичної стоматології БДМУ. – Все залежить від стану зубів. Якщо є навіть незначні пошкодження (тріщини, пористість), вибілювання набагато гірше впливає на емаль. У складі речовин для вибілювання містяться фосфорні кислоти, які можуть зробити емаль дуже тонкою. У жодному разі не можна вибілювати зуби людям, які мають дефекти емалі, гіперчутливість, захворювання ясен, вагітним жінкам, а також тим, хто носить брекети. Також процедура протипоказана тим, хто має алергією на компоненти вибілювальних засобів. У будь-якому випадку перед тим, як відбілювати зуби, порадьтеся із фахівцем, зважте всі за та проти.
Є різні методи вибілювання, і в кожному із них є свої плюси та мінуси.

По-домашньому
Вибір нині широкий: пасти, смужки, спеціальні сироватки. Більшість подібних засобів містять перекис водню, яка поступово освітлює емаль. До складу відбілювальних паст також можуть входити механічні абразиви (оксид кремнію, оксид алюмінію), що видаляють наліт і вирівнюють відтінок. Врахуйте, що такі пасти не можна використовувати постійно. Краще застосовувати їх курсами (2-3 тижні), роблячи перерву на кілька місяців. Відбілювальні смужки і сироватки також використовують курсами (2-6 тижнів), залежно від стану емалі. Головна запорука успіху - регулярність застосування. Всі освітлювальні засоби необхідно наносити щовечора, попередньо добре почистивши зуби.
Плюси: незначна вартість.
Мінуси: За допомогою домашніх засобів неможливо освітлити зуби на 5 відтінків і більше. Смужки і сироватки зроблять емаль світлішою максимум на 1-2 відтінки. Пасти видалять наліт, але не зможуть ліквідувати наслідки зловживання кавою і палінням.
 
Під контролем фахівця
Більш ефективний засіб для домашнього відбілювання - спеціальні капи, що виготовляють індивідуально після консультації у клініці. У капи заливається спеціальний освітлювальний гель. Завдяки герметичному приляганню відбілювальний склад не змішується зі слиною і не втрачає внаслідок цього ефективність. Капи доведеться одягати щовечора. Гарантований результат через 4-5 тижнів - рівніша емаль, колір світліший на 2-3 відтінки.
Плюси: хороший і стійкий результат.
Мінуси: таке відбілювання несумісне з палінням. Не підходить, якщо зуби дуже сильно зруйновані.

Апаратне
Ідеальне для тих, хто не готовий довго чекати ефекту. Класичний спосіб - ультрафіолетове відбілювання з використанням спеціальної світловий установки. Емаль може посвітлішати на 10 відтінків. Попередньо на зуби наноситься гель на основі пероксиду водню, після чого лікар приступає безпосередньо до обробці. УФ-промені підвищують ефективність активних компонентів гелю. Достатньо одного сеансу.
Плюси: найшвидший метод відбілювання. Триває приблизно півгодини.
Мінуси: основний недолік - високий ризик опіків губ і порожнини рота. Захисна плівка, на жаль, пропускає УФ-промені, що загрожує гіперпігментацією в нижній частині обличчя. Протягом 1-2 діб зберігається підвищена чутливість зубів, отож може знадобитися знеболювальне.

Фотовідбілювання
Замість ультрафіолетового потоку використовують галогеновий. Ця процедура набагато безпечніша і освітлює емаль на 7-10 відтінків. Перед процедурою необхідно здійснити гігієнічну чистку порожнини рота, видалити наліт і зубні камені. Далі наносять освітлювальний гель, який активується світловими променями. Тривалість процедури - 1-1,5 год. Ефект гарантований після одного візиту в клініку.
Плюси: нетравматичне відбілювання. Часто використовують гелі з фтором, які додатково зміцнюють емаль. Процедуру можна здійснювати навіть за високої чутливості зубів.
Мінуси: сеанс триває досить довго.

Лазерне
Одна з найсучасніших процедур, під час якої на емаль впливають не світловим потоком, а лазерним променем. Принцип той самий: попередньо на зуби наносять освітлювальний склад, після чого приступають до самої обробки. Як і у випадку з фотовідбілюванням, попередньо потрібна чистка. Надалі рекомендують обробку зубів фторлаком для зміцнення й захисту емалі. Із точки зору безпеки, лазерне відбілювання відповідає найвищим сучасним стандартам. Ефективність - 7-10 відтінків.
Плюси: швидке і безпечне відбілювання емалі.
Мінуси: можливе підвищення чутливості зубів протягом 2-3 діб після обробки.

Ендовідбілювання
Домашні та апаратні види відбілювання практично марні для зубів, які втратили білизну внаслідок захворювань і подальшого лікування, а також багаторазово реставрованих. У цьому разі краще вдатися до ендовідбілювання, за якого освітлювальний розчин вводять безпосередньо в порожнину зуба, попередньо підготовлену і очищену від старих пломб. Такий метод хороший для відбілювання одиничних ділянок, але може застосовуватися і у всій "зоні усмішки". Процес триватиме певний час - не менше 3 процедур кожні 2 тижні.
Плюси: головна перевага - можливість працювати з пошкодженими, травмованими зубами, які мають синюватий або сіруватий відтінок. Процедура практично безболісна і не викликає підвищення чутливості.
Мінуси: емаль не стане сліпучо білою. Курс лікування може тривати кілька місяців.

Продукти, які відбілюють зуби:
полуниця, деревне вугілля, лимонний сік, яблучний оцет, морква, волокнисті продукти, темний шоколад, молочні продукти, жувальна гумка без цукру.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
26-11-2015, 12:07
Коментарів 0 Переглядів 5 749


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!