RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перевищення рівня електромагнітного випромінювання виявили фахівці на території чернівецької школи №22. Батьки учнів цієї школи уже рік засипають скаргами різні інстанції – відтоді, як через дорогу від школи виросли дві базові станції мобільно зв’язку. Старша донька Павла Миронова Валерія саме за останній рік почала часто хворіти. “Кров носом йшла, болів шлунок, голова, - каже батько п’ятикласниці. – Три класи вона закінчила без проблем, а торік ледве закінчила другий семестр. На канікулах дитина трохи відійшла, а тепер все знову повернеться”.
Про ЗОШ №22 батьки відгукуються дуже добре – тут і гуртків для дітей багато, і вчителі хороші, але ж здоров’я дітей - найголовніше.
- Моя дитина від нового року пропустила два місяці через хворобу, - каже Людмила, мама другокласниці. - Чотири рази поспіль: кілька днів у школі – і знову захворіла. Інші діти теж часто хворіють, у кого кров носом іде, хто непритомніє.
- Рівно рік тому через дорогу від школи встановили ці дві станції мобільного зв’язку, - розповів Володимир СОЛОДОВНІКОВ, директор ЗОШ №22. - І батьки прийшли до мене зі скаргами, що діти почали хворіти. Потім ми вже почали порівнювати показники захворюваності. Порівняно з позаминулим навчальним роком, у 2007-2008 роках звернень у медпункт на 10-15 відсотків стало більше. Підвищення захворюваності спотсерігалося як серед учнів, так і серед учителів. Воно припало частково на епідемію грипу, на лютий-березень.
Як розповіла Інна ОНАЦЬКА, заступник чернівецького міського голови, відповідно до чинного законодавства, дозвіл на встановлення антени оператора мобільного зв’язку дає санепідемстанція на основі висновків відповідних служб. У школі №22 на прохання батьків заміри здійснюють не вперше. Спочатку це робили місцеві фахівці, але батьки висловили недовіру їх даним. Один з операторів мобільного зв’язку погодився оплатити приїзд фахівців з Центральної санепідемстанції МОЗ. Тож учора до школи приїхав інженер-радіофізик з Києва, з центральної СЕС Мінохорони здоров’я України Ігор ЛИСКО. Він спеціальним приладом заміряв рівень випромінювання на подвір’ї та на поверхах школи. Він спершу попередив присутніх, що допустимим вважається рівень не вищий 2,5 мікроват.
Коли вперше прилад показав перевищення допустимого рівня і на табло висвітилися цифри 2,7- 2,9, представники санстанції та мобільних операторів негайно припустили, що винні мобільні телефони, які є в кожного з понад десяти присутніх членів комісії. Мобілки усі дружно вимкнули і віднесли подалі від майданчика. Знову виміряли – 3,13. Перевищення зафіксували на майданчику перед центральним входом до школи. Тут проводять урочисті лінійки й уроки фізкультури, гуляють малюки під час групи продовженого дня в молодших класах.
Ще більше перевищення зафіксували в коридорі на третьому поверсі: від 3,4 до 4,15. У спортзалі першого поверху, їдальні, кабінеті диретора, кабінеті першокласників на першому поверсі рівень був близьким до нуля. У центрі школи – 1,9-2,6, в актовому залі – 1,8. А в кабінеті математики, який, до речі, найбільш віддалений від станції стільникового зв’язку, на екрані навіть з’явилися цифри 4,3. В іншому кабінеті на цьому ж поверсі – 6,4-6,9.
Після цього з’явилося ще одне припущення – на готелі “Черемош” працює потужний передавач. Фахівці з вимірювачем вирушають на спортивний майданчик за школою, що розташований у напрямку готелю. З віддаленням від школи показники зростають. Коли заміряли рівень випромінювання на тротуарі по вулиці Воробкевича, навпроти спорткомплексу “Олімпія”, прилад показав понад 7 мікроват. Це вже втричі більше за допустиму норму.
Батько школяра Ярема Андрусів попросив перевіряючих відвідати і його будинок. Дві базові станції розташовані навпроти вікон його квартири у багатоповерхівці по вулиці Південно-Кільцевій, 6. У квартирі прилад, спрямований на станцію, перевищення не виявив. А на даху показники виявилися удвадцятеро вищими за норму – 40-50. Тут встановлені антени для бездротового Інтернету. ОблСЕС дозволу на їх установку не давала. І фахівці припустили, що саме ці антени стали причиною такого випромінювання.
- На цій території ми давали дозвіл лише на дві базові станції мобільного зв’язку, все інше з нами не узгоджували - заявила Надія ВОРОБЙОВА, завідувач відділення охорони навколишнього середовища облСЕС.
Після вимірювань комісія вирішила здійснити інвентаризацію всіх джерел електромагнітного випромінювання в радіусі 1 кілометра навколо школи.
Тож попереду – ще тижні й місяці нових досліджень, висновків і скарг. Одні служби перекидають відповідальність на других і доводять, що нелегальні антени – не їх парафія. Мовляв, знести їх можуть лише за рішенням суду, бо це приватна власність. А люди й далі продовжують жити під величезним опроміненням. Пенсіонер з дев’ятого поверху багатоповерхівки, на даху якої стоять антени інтернет-провайдера, висловив перевіряючим свою думку: “Треба брати сокиру і все рубати до чортової матері всі кабелі. І хай самі тоді подають до суду!”

У п’ятницю в школі №22 повторно провели заміри густини потоку електромагнітного випромінювання. Щоб перевірити, як впливають на його рівень дві розташовані поруч базові станції стільникового зв’язку, під час замірів обидві станції відключили. Заміри виявилися приблизно такими ж, як і при увімкнених базових станціях. Тобто перевищення допустимих норм випромінювання було зафіксоване в окремих кабінетах школи. Інженер-радіофізик центральної СЕС Ігор Лиско, який проводив заміри, зробив висновки, що не антени мобільного зв’язку є причиною перевищення норм випромінювання в окремих місцях школи. Які джерела випромінювання призводять до цього, визначать подальші перевірки.
На території майданчика перед школою, де має відбутися урочиста лінійка, на рівні не вище людського зросту показники випромінювання знаходяться в межах норми. Тож фахівці зробили висновок, що перебування дітей на майданчику є безпечним. (Надія МАКУШИНСЬКА)
29-08-2008, 12:05
Коментарів 0 Переглядів 4 608

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.