RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гривню обвалила паніка

Вибори закінчилися – гривню відпустили. Тому наша валюта раптово скотилася вниз відносно доларі і євро. Підштовхує це також недовіра до Нацбанку й страх.

За два дні курс гривні обвалився відразу на дві гривні. 15 гривень за долар – нещодавній вражаючий максимум, сьогодні вже мрія. Впродовж середи, 12 листопада, чернівецькі обмінники кілька разів змінювали цифри на своїх інформаційних табло-спотикачах. Вранці, щойно відкрився обмінник, касир одного із них виставила новий курс гривні – 15,25 грн/дол., якщо здати. Увечері цього дня люди тут віддавали долари вже за 16 гривень, а купували за – 17. Незважаючи на швидкозмінні цифри, біля віконечка обмінника стояли клієнти – вони і купували, і продавали валюту. У розмові з кореспондентом "МБ" про "сьогоднішній курс" касир так і сказала: "Курс буде змінюватися і змінюватися".

Щойно стало відомо про те, що НБУ та 40 найбільших банків України не змогли домовитися про курс гривні, наша валюта стрімко девальвувала.

Голова Національного банку Валерія Гонтарєва пояснила: "З банкірами ми обговорювали – і відразу скажу, обговорювали і не домовилися. Ми запитували у банкірів, на якому курсі, вони відчувають, ми можемо знайти баланс. Якщо ми зараз не знайдемо рівноваги, нам доведеться вживати додаткових адміністративних заходів, а нам цього дуже не хочеться. Ми вважаємо, як тільки паніка спадає, ми підемо вниз".

Банкір пояснила, що НБУ має намір удосконалити процедуру валютних аукціонів. Будуть задовольнятися ті заявки комерційних банків, які запропонують курс купівлі на рівні середньозваженого курсу і нижче. Це дозволить показати учасникам ринку не найвищі цінові пропозиції, а реальний обмінний курс гривні, а поки що головний банк шукатиме шляхів виходу із ситуації, курс гривні стрімко падає і відносно долара, і відносно євро. Скажімо у середу, 12 листопада, євро продавали вже за 20 гривень.
Тим часом експерти вважають, що затягування періоду подальшої девальвації гривні негативно впливатиме на економіку країни і без цього у складний для нас час. А курс гривні може обвалитися і до 20 гривень за долар.

Дмитро БОЯРЧУК, виконавчий директор CASE-Україна:

Ситуація посилюється масштабною емісією гривні для покриття дефіциту бюджету. По суті, ми близькі до ситуації 1990-х. Пам’ятаєте, був такий термін "гаряча картопля" по відношенню до національної валюти? Суть його полягала в тому, що населення намагалося позбутися нацвалюти, тільки-но отримувала готівку на руки, немов гарячої картоплі. Ми дуже близькі до таких процесів.

Вадим БАРДАСЬ, інвестаналітик:

Значення так званого рівноважного курсу, на який намагається вийти НБУ за підсумками року, може перебувати в межах 20 грн/дол. Потрібно зауважити, що це за умови збереження поточного політичного та економічного фону, а також відсутності ескалації конфлікту на Сході, який сьогодні є одним з основних факторів, що викликають відтік капіталу з України.
Водночас економіст Олександр Жолудь вважає нинішню ситуацію наслідком банальної паніки. І реальний курс гривні не такий вже страшний, як прогнозують деякі банкіри.


Думка експерта

Ринком керує паніка

Олександр ЖОЛУДЬ, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

Тут відбулися дві речі. З одного боку, курс вже не будуть тримати. Його тримали перед виборами з політичних міркувань. І увесь минулий місяць був чорний валютний ринок, на якому курс тримався вищий, ніж офіційний. Тепер курс тримати не будуть, це було зрозуміло, про це говорили, і тут нічого дивного немає. Тепер коли курс відпустили, він почав наближатися до курсу чорного ринку. Але ось тут починається найцікавіше. Курс чорного ринку був 14-14,5 гривні за долар, а офіційний курс раптово зріс до 15,75 (попередній офіційний показник – 13,95 грн/дол., – авт.). Це пов’язано з тим, що багато хто, побачивши цей досить значний рух офіційного курсу, запанікував. Тобто чимало гравців побачили, що відбувається значне ослаблення валюти, і надалі вона буде слабнути. Тому у нинішній ситуації на валютному ринку значну роль відіграє саме паніка. Відповідно це позначається на ситуації ще більше. Паніка є ірраціональна, і коли вона зупиниться, сказати досить важко. Є надія, що вона зупиниться найближчим часом і сподіваємося за тиждень-два чи навіть за місяць матимемо курс в межах 14 гривень за долар. Цей курс є врівноваженим за тим визначенням, що на нього ніхто не впливав. Але через те, що є паніка, то спрогнозувати розвиток ситуації, до яких меж вона дійде і коли закінчиться, зараз неможливо.

Дуже важливо зараз перечекати цю паніку. І тим, хто сьогодні розмірковує: купувати чи не купувати, рекомендую перечекати. Бо на піку паніки бігти до обмінника… Є велика ймовірність, що люди втратять. Наразі споживачі, які хотіли би здати валюту, зараз можуть взяти більше гривень.

Надалі як поведеться валютний курс – не відомо: може зрости, але може і впасти. Зараз торги на міжбанку завмерли на позначці 15,75 гривні за долар.

Найімовірніше реальний курс гривні коливатиметься у межах 14 гривень. Все залежатиме від економічних факторів, як ми домовлятимемося з МВФ про черговий транш, що матимемо на Сході та інших факторів, які будуть впливати на курс раціонально.
Редактор: Igor
13-11-2014, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 1 913

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!