RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За кордон – без віз


Уже незабаром частина буковинців, які проживають у прикордонних з Румунією районах, зможуть перетинати кордон сусідньої держави без візи, а на території Буковини відкриють ще три контрольно-пропускні пункти.

Про такі нововведення для прикордонної зони на Буковині розмови на рівні уряду тривають вже не один рік. Проте минулого четверга Кабінети міністрів двох країн нарешті підписали угоду про місцевий прикордонний рух.

Хто і коли зможе скористатися перевагами цього документу, і скільки на цьому зекономлять буковинці, які регулярно перетинають румунський кордон, з’ясував кореспондент "МБ".

Угода почне діяти після ратифікації парламентами

Підписання угоди між українським та румунським урядами про місцевий прикордонний рух відбулося другого жовтня. Угоду в Києві підписали прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта.

"Можу це назвати ще одним кроком до безвізових поїздок між громадянами України та країнами-членами ЄС. Тепер, відповідно до цієї угоди, майже півмільйона українців, які проживають у 30-кілометровій зоні на кордоні з Румунією, можуть безвізово їздити до Румунії і навпаки. Наші румунські друзі, відповідно до нашого національного законодавства, можуть перетинати український кордон безвізово", – сказав Яценюк під час спільного брифінгу з Понтою та прем’єр-міністром Республіки Молдова Юрієм Лянке.

Щоправда, для того, щоб скористатися перевагами угоди, буковинцям та жителям окремих районів Румунії доведеться ще трохи почекати: угода тільки підписана, і має пройти останній етап процедури – ратифікацію парламентами обох країн.

– Ця процедура має бути проведена і українською стороною, і румунською, – розповідає "МБ" генконсул Румунії в Чернівцях Елеонора МОЛДОВАН. – А набуде чинності ця угода вже після ратифікації. Ми дійшли до останнього етапу процедурних формальностей і очікуємо, щоб кожна сторона якомога швидше закінчила ці формальності.

Жителі Чернівецької області, які проживають у 30-кілометровій зоні біля кордону, незабаром зможуть отримати посвідчення учасників малого прикордонного руху.

Такі документи надаватиме генеральне консульство Румунії в Чернівцях, що знаходиться на вулиці Шкільній.

– Жителі цієї межі зможуть їздити без візи тільки на підставі відповідної перепустки. Але якщо людина проживає там не менше трьох років, – каже народний депутат Іван ПОПЕСКУ. – Якщо члени родини проживають менше трьох років на цій території, вони теж матимуть це право. Коли, скажімо, якесь село потрапляє в цю 30-кілометрову зону, але якась його частина знаходиться поза цією межею, але не більше 50 кілометрів від кордону, то ця територія теж входить у малу прикордонну зону.

Ще одна користь від угоди – область отримає три нові додаткові міжнародні контрольно-пропускні пункти на румунському кордоні: у селі Дяківці на Герцаївщині, у Красноїльську Сторожинецького району та в хуторі Руська Путильського району. Раніше ці пропускні пункти діяли, але після 2007 року їх ліквідували через те, що не відповідали нормам безпеки й інфраструктури, передбаченим Євросоюзом.

Про угоду мріють літні люди

Жителі прикордонних сіл, звичайно, зраділи такій звістці. Так, сільський голова Тернавки на Герцаївщині Іван ПАНТЯ розповів "МБ", що чи не найбільше мріяли про такі нововведення літні жителі регіону.

– У 2010 році закрили наш пункт пропуску "Дяківці" в сусідньому селі, бо він не відповідав нормам Євросоюзу, – каже він. – Це додало багатьох незручностей місцевим жителям, бо ті, хто хотіли поїхати до Румунії, були змушені об’їжджати зайвих 80 кілометрів в обхід до контрольно-пропускного пункту "Порубне".

– У нас є чимало людей похилого віку, які мають родичів у Румунії – буквально за кілька кілометрів. Раніше, щоб потрапити до них, нашим людям потрібно було їздити до Генконсульства в Чернівці, робити візу. А вони старенькі, і, можливо, хотіли би востаннє побачити своїх братів-сестер, – каже Іван Пантя. – Звичайно, ми сподіваємося, що з початком дії цієї угоди в нашому краї збільшиться потік відвідувачів, оживляться села. Сподіваємося, що це дасть можливість місцевим людям розвивати бізнес.

– У нас багато мешканців мають родичів за кордоном, – каже сільський голова села Тереблече на Глибоччині Валерій САКА. – Так склалося в ті роки, що не було можливості їздити до Румунії через відсутність візи. Тож люди ставляться дуже позитивно до цієї ухвали. Гадаю, від цього нововведення рейтинг влади стрімко підвищиться.

Селяни возитимуть городину, овочі на продаж до сусідів.

Чернівці теж входять до малої прикордонної зони.
– Частина Чернівців (мікрорайон "Гравітон") входить у 30-кілометрову прикордонну зону. А отже, за правилами, якщо частина адміністративної одиниці входить у цю межу, то інша частина теж належить до цієї зони, але в межах 50 кілометрів, – каже Елеонора Молдован. – Тобто Чернівці є в цьому списку.
Микола КОБИЛЮК

Думка
"З візами було незручно"

Іван Васильович, власник кафе в селі Тереблече:
– Люди у селі задоволені тим, що буде малий прикордонний рух. Уже стільки років у нас був візовий режим – то було дуже незручно. У нас багато селян мають родичів у прикордонній зоні Румунії, старші люди не бачили своїх родичів не те, що роками, а десятиліттями! Але тепер, на щастя, людям буде легше добиратися до своїх родичів у сусідню країну. Минулого року мене запрошували на весілля до Румунії. Але в мене не було візи – не встиг її оформити за два тижні до свята. Тому був змушений відмовити молодятам.

Як це діє в інших регіонах

Жителям прикордонної зони на Львівщині видали посвідчення учасників місцевого прикордонного руху – пластикові картки з фотографією та особистими даними.

При перетині кордону з українського боку потрібно показувати закордонний паспорт. На польському кордоні слід пред’явити прикордонний талон.

"Протягом кількох років ледь не щодня їжджу до Польщі на умовах малого прикордонного руху. В’їжджати можна лише на 30-кілометрову прикордонну зону Польщі. Якщо всередині країни вас впіймають далі цієї межі, а ви не маєте відкритої візи, то ваш прикордонний талон анулюється, і ви більше не зможете користуватися перевагами малого прикордонного руху. Прикордонний талон спочатку видається терміном на два роки. Якщо за цей час людина не мала жодних "контрабандистських зальотів", то його видають на п’ять років", – розповів "МБ" житель Новояворівська Степан КОЗАК. 
13-10-2014, 11:33
Коментарів 0 Переглядів 5 599

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.