RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щоби вижити, мусимо економити


Усім буковинцям варто вже сьогодні запастися дровами, утеплити оселі, встановити енергозберігальне обладнання.

Наразі важко передбачити, якою буде наступна зима, але те, що в помешканнях буде не надто гаряче – це точно. Через Росію маємо цілий клубок проблем. По-перше, газу російського майже три місяці Україна не купує і, швидше за все, до кінця року угоду навряд чи буде поновлено. Тож газу у нас реально поменшало. Регіонам надають менші обсяги до споживання. Якщо сьогодні це не помітно, то у холодну пору точно відчуємо. Тому газ потрібно економити всім і дуже серйозно.

По-друге, на Сході десятки шахт розбомблені чи затоплені. З інших шахт, які заледве працюють в екстремальних умовах, не вдається вчасно доправити вугілля до збагачувальних фабрик (більшість українського вугілля потребує збагачення). Частину видобутого викрадають бойовики. Зі 130 вугільних шахт працює лише 44-45. Ситуація склалася дуже непроста через те, що всі теплоелектростанції працюють на вугіллі. Саме вони забезпечують потужність у пікові години навантаження: від 09.00 до 11.00 і з 20.00 до 22.00. У разі перевантаження вмикається автоматика для розвантаження енергосистеми країни. Незважаючи на те, що складено графіки відключень споживачів, припускаємо, що автоматичне відключення від електропостачання можливе усіх абонентів, незалежно від статусу, обсягів споживання, чесності чи списків.

Буковину не врятують навіть рідні ГЕС з ГАЕС, оскільки ці гідроелектростанції приєднані до загальної енергосистеми. Краще почуватимуться цієї зими хіба що мешканці Закарпаття та частини Івано-Франківщини. Їхні оселі живляться від Бурштинської ТЕС, яка від’єднана від української і працює у європейській енергосистемі.

Тому варто подбати про енергозбереження: запастися дровами, утеплити будинки, встановити енергозберігальне обладнання.

Встановіть енергоощадні прилади


Обленерго звертається до всіх споживачів з приводу сезонного перевантаження електромереж: "Раніше під час проектування будинків старого житлового фонду на кожну квартиру передбачалося по 1,3-2,5 кВт дозволеної потужності. Сьогодні ж потужність тільки одного сучасного приладу обігріву може становити 5 кВт. За одночасного включення енергоємних електроприладів (водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові пічки, електрочайники) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі, а це призводить до масових вимкнень електроенергії. Перевантаження електромереж може спричинити пошкодження не тільки побутового електрообладнання, а й енергетичного – у розподільчих щитках, на підстанціях, у гіршому випадку – пожежі та нещасні випадки".

Занепокоєння енергетиків викликає і самовільне втручання людей в роботу внутрішніх будинкових електромереж. Особливо багато таких випадків у старому житловому фонді, де мешканці самостійно підключають новітні побутові прилади до електромережі, яка у будинках часто не відповідає сучасним вимогам і не розрахована на теперішні потужності. Небезпечним, наприклад, є самовільне встановлення електрокотлів. Йдеться про обов’язкове підключення новітніх електроприладів з використанням трипровідної мережі, справних захисних автоматів та інших елементів обладнання.
До того ж електроенергія для населення подорожчала. Тому економити доведеться.

Енергетики рекомендують:

не вмикати одночасно кілька електроприладів;
лампочки розжарування замінити на "економки";
встановити стабілізатори напруги;
без потреби не залишати ввімкненими електроприлади.

Відремонтуйте крани

На воді заощаджувати важко. Водночас нинішні тарифи, які з липня зросли до 8,99 гривні за куб води, змушують замислитися і над цим.

Зекономити вдасться, якщо:

відремонтувати крани, якщо вони протікають;
встановити лічильники.

Наприклад, якщо у помешканні є вода, каналізація і ванна, одна особа оплачує шість кубів на місяць. Якщо є ще нагрівач води – 6,8 куба. У випадку встановленої газової колонки – 7,5 куба з людини.

Підрахуємо мінімальні витрати: 8,99 грн х 6 куб = 53,94 гривні оплачує за місяць одна людина. Якщо у квартирі прописано троє: 53,94 х 3 = 161,82 гривні платить сім’я у місяць лише за воду мінімум.

Підрахуємо максимальні втрати: 8,99 грн х 7,5 куб = 67,42 гривні платить за місяць користування водою без лічильника одна особа. За трьох членів сім’ї: 67,42 х 3 = 202,27 гривні сплачує сім’я за воду за максимальними тарифами.
Наприклад, сім’я у квартирі з водним лічильником оплачує в середньому по три-чотири куби води з кожного, навіть якщо не економити.

Це виходить: 8,99 грн х 4 куб х 3 особи = 107,88 гривні оплачує сім’я щонайбільше. Різниця відчутна.

Станом на перше вересня у Чернівцях без лічильників користуються водою 8240 абонентів. Втім, за словами працівників водоканалу, чимало чернівчан не прагнуть встановлювати лічильники, оскільки у них своя економія: у квартирі прописана одна особа, а проживає кілька.

Свій варіант економії води пропонує чернівчанка Олександра ГРИЩУК. Жінка – приватний підприємець має велику квартиру, встановлені всі лічильники, на воду також. В оселі проживає четверо осіб – двоє дорослих та двоє дітей. Але за місяць лічильник накручує менше десяти кубів води. У цьому домі вода марно не тече: діти вмиваються швидко, з водою багато не бавляться. На кухні мийка з двома раковинами: в одній посуд господиня миє, в іншій – виполіскує.

– Зробили мийку на кухні, як закордоном, як часто по телевізору можна побачити. І посуд чисто вимивається, і води менше йде, – зазначила Олександра.

Чернівчани ще інакше економлять: для миття посуду нагрівають воду у мисці, а змивають під проточною водою. Кажуть, теж економно виходить.

Відрегулюйте газове обладнання

Область повинна зменшити споживання природного газу на 30 відсотків. Це завдання уряду.

– Щоб виконати завдання Кабміну – зменшити споживання природного газу на 30 відсотків, потрібно просто зменшити споживання газу. Але насправді маємо дуже мало часу для того, щоб реально виконати це завдання. А у довгостроковому періоді ми зможемо це зробити. Якщо ми проведемо заходи з енергозбереження, – неодноразово наголошував Віктор ГОРДА, голова правління "Чернівцігазу". – Наприклад, замінимо застарілі газові котли та модернізуємо прилади. Це дозволить за меншого споживання енергії надавати потрібну кількість тепла. А також якщо утеплимо свої оселі, теплотраси, переглянемо необхідність постачати тепло централізовано в окремих районах і будинках.

На сьогодні, що ми можемо зробити – це налагодити роботу котелень, щоб вони були максимально продуктивними. Якщо будуть знайдені кошти, буде політична воля і бажання, ми зможемо зменшити споживання газу на 30 відсотків.
Відтак до економії природного газу доведеться долучитися кожному.

"Чернівцігаз" рекомендує:

встановити газові лічильники;
замінити застаріле газове обладнання на нове, яке є більш економне (за можливості);
здійснити обслуговування газового обладнання.

Для цього необхідно звернутися до газівників. "Оскільки це не лише допоможе зменшити витрати газу – орієнтовно на 20-30 відсотків, але й гарантує безпечну роботу обладнання. Професійне обслуговування газового обладнання допоможе уникнути аварійних ситуацій, викликаних витоком газу", – зазначив Юрій КОРОЛЮК, начальник сервісного центру з обслуговування газового обладнання "Черніцівцігазу".

Якщо не підготуватися вже сьогодні, то надлишок споживання газу боляче вдарить по кишенях буковинців. Газ влітку з усіх компослуг подорожчав найсуттєвіше. Тож неощадливе ставлення накрутить не одну сотню гривень за сезон.

Наприклад, сім’я з газовою плитою і двоконтурним котлом на опалення та підігрів води за лічильником у холодний період використовує в межах 300 кубів газу за місяць. Минулого року за тарифами – 0,7254 грн/м3 платила 217,62 грн (300х0,7254). То з підвищенням тарифів до 1,089 грн/м3 цього сезону доведеться віддати за один холодний місяць 326,7 грн (300х1,089).
Ліна НАГІРНЯК

Рекомендації для економії


Заклеїти вікна, утеплити двері – економія 15% – витрати 100-300 гривень.

Встановити екран між стіною та батареєю – економія 2% з кожної батареї – витрати 50 гривень.

Замінити вікно – економія 25% – витрати 2000-4000 грн за вікно.

Утеплити підлогу – економія до 10% – витрати 1000-5000 грн (теплоізолюючі матеріали, лінолеум чи килим).
12-09-2014, 11:58
Коментарів 0 Переглядів 3 209


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!