RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У неділю, сьомого лютого 2010 року, відбудеться другий тур виборів Президента України. Голосування на дільницях розпочнеться о 08.00. Вибір перед більшістю громадян досить складний. Чимало політиків заявляють, що вибору немає, що на вибори йти не варто. Чи правильна така позиція й чи не є вона виборчою технологією. Про це ми запитали в експертів.

Ігор БУРКУТ,
кандидат історичних наук,
політолог:
– На вибори треба йти. Якщо виборець не скористається своїм бюлетенем, це дає можливість нечесному члену виборчої комісії поставити в цьому бюлетені позначку за одного з кандидатів. Якщо виборець, не визначився, то може проголосувати проти обох – є така графа "не підтримую жодного з кандидатів". Тому, хто переможе, це не зашкодить. Для того, хто програє, – це втрачений голос. Але кандидати мають зрозуміти, що виборець, котрий не підтримує жодного, ні в чому не винен. Винні вони, бо не зуміли зацікавити людей своєю діяльністю й своїми програмами.
Обидва кандидати в останні дні перед другим туром застосовують різноманітні виборчі технології. Але більшість виборців уже вирішили, за кого голосувати, і навряд чи технологічними засобами можна заробити багато голосів. Суспільство прагне змін, але жоден із двох кандидатів у суспільній свідомості кардинальні зміни не уособлює.

Анатолій КРУГЛАШОВ,
професор, доктор історичних наук, завідувач кафедри політології та державного управління ЧНУ:
– Іти на вибори чи ні – має вирішувати для себе кожен громадянин, залежно від своєї совісті та потреби в збереженні цієї держави та її розвитку. Як політолог я вважаю, що це дуже важливо. Бо кожен, хто не піде, відмовляється від можливості впливати на політику, дозволяє іншим вирішувати за себе. Я можу зрозуміти таку думку, але не поділяю її.
Той, хто піде на вибори, має три варіанти – проголосувати за одного з кандидатів або проти обох. Якщо хтось бажає пов’язати на п’ять років майбутнє України з конкретною особою, біографією і якостями певного кандидата – хай так і голосує.
Якщо ж програма й персона не відповідає уявленням виборця про Президента – проголосувати проти обох є теж позицією, людина не пристає ні до одного, ні до іншого табору. У такий спосіб громадяни висловлюють політикам свою думку про необхідність зміни політики, її спрямування, її стилістики. Проблему зміни політичної еліти, правил гри не було вирішено 2004 року, це не буде зроблено зараз і відкладається на майбутнє.
Не хочу перебільшувати вагу президентських виборів – після суперечливої конституційної реформи влада Президента України є важливою, але не вирішальною. Центр ухвалення політичних рішень перерозподілився на користь парламенту. Тому зараз відбувається генеральна репетиція майбутніх парламентських і місцевих виборів.

Ігор БАБ’ЮК,
директор Буковинського центру виборчих технологій:
– Обов’язково треба йти й голосувати, висловити свою позицію. За кого – тут кожен має висловити свої уподобання, однією з основних засад демократії є таємниця голосування. Проголосувати проти обох кандидатів – це теж вияв позиції людини. Якщо політики своїми діями викликали недовіру – так громадянин висловить своє ставлення до них. Якби такого пункту не було в бюлетені, це означало б кінець демократії.
Проти обох не означає за когось, як дехто вважає. На жаль, у нас вибори постійно проводяться на грані катастрофи – якщо не проголосуєш за мене, буде кінець світу. Самі політики довели країну до такої межі, люди в них розчарувалися.

Ігор МЕЛЬНИЧУК,
кандидат історичних наук, політолог:
– На вибори – чи перший тур, чи другий – треба обов’язково йти. Тому що це спосіб простому громадянину вплинути на формування влади в державі. Останнім часом багато говорять про те, що краще проігнорувати другий тур, до якого вийшли Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, або проголосувати проти обох кандидатів. На мою думку, така позиція є неправильною. По-перше, політики представляють принаймні частину українського населення. І якщо низький рівень політичної культури самого населення – це знаходить свій вияв в особистих якостях політичних лідерів, які його представляють. Нагадаю відому фразу про те, що кожен народ має тих лідерів, на яких заслуговує. По-друге, вважаю, що переможцем виборів стане Віктор Янукович. Але якщо більшість населення вважає, що це правильний вибір, це ще раз підтверджує правильність тези, про яку згадувалося вище. 
4-02-2010, 11:09
Коментарів 0 Переглядів 2 857

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.