RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У день виборів до окружної виборчої комісії округу №204, що в Чернівцях, найчастіше зі скаргами зверталися виборці, які не знайшли себе у списках і не могли проголосувати. Таких людей було досить багато. Про це розповідають і члени окружної, і дільничних комісій, і спостерігачі.

Спостерігач від кандидата в Президенти В. Ющенка Галина, яка працювала на виборчій дільниці №1 у Чернівцях, розповідає, що людей, які не потрапили до списків, хоч і зареєстровані в межах своєї дільниці, приходило багато. До того ж, до списків не потрапили навіть цілі будинки. А літня чернівчанка Ірина Калінчук з вулиці Моріса Тореза не змогла проголосувати на минулих виборах, не виявилося її серед виборців і тепер. А її 85-річному чоловікові взагалі принесли запрошення на голосування з позначкою "помер"…

Ще вранці 17 січня ДВК своїм рішенням включали до списків чернівчан, які через недосконалість реєстру виборців випали з процесу виборів. Але вже за кілька годин їх почали скеровували до судів, бо у ніч з 16 на 17 січня 2010 року Київський апеляційний суд прийняв рішення, яким заборонив вносити дільничним комісіям зміни до державного реєстру виборців у день виборів.

– Державний реєстр виборців спрацював недосконало. А зараз через це ми змушені відмовляти громадянам у реалізації їхнього конституційного права, – прокоментував ситуацію Степан СОЛОГУБ, голова ОВК № 204. – Надходить багато скарг від виборців, які не знайшли себе у списках. Ми відправляємо їх до судів, але й там вони не знаходять допомоги. Деякі дільничні комісії вранці, коли ще не було рішення адміністративного суду, включали своїм рішенням виборців до списків. Але рішення комісій було колегіальним, і це в межах закону.

Чернівчанка Ольга – з тих виборців, якій довелося через суд відстоювати своє право проголосувати. Дівчина знала, що її у списках виборців немає, як не було і на попередніх виборах.

– 16 січня залишила на своїй ДВК №86 заяву про те, щоби мене включили до списків, – розповідає дівчина. – Але її так і не розглянули. Тому в неділю приблизно об 11.00, коли я прийшла голосувати, мене в списках не було. Одразу ж знайшлися "доброзичливці", які сказали, що проголосувати я не зможу. Тоді я звернулася по допомогу до юриста. Саме він порадив написати заяву, яку дільнична комісія повинна або задовольнити, або відмовити. Переговори з головою комісії тривали десь до 14.00, оскільки вона боялася підписувати будь-які документи. Зрештою, заяву мені підписали. У Першотравневому суді розгляд скарги зайняв не більше півгодини. Скаргу задовольнили. Коли я повернулася з рішенням суду, мені на дільниці почали аплодувати.

– Минулі вибори відбувалися, коли тривала підготовка до створення органів реєстру виборців. І не було такого, щоби виборці повинні були паралельно звертатися до реєстру, тому ці зміни не відбилися в списках, – пояснює Надія МАР’ЯНЧУК, начальник державного реєстру виборців. – Крім того, наші спис­ки залежать від того, які дані подають органи, що відповідають за інформаційну наповненість реєстру. Це насамперед паспортні столи. На жаль, там дуже часто зустрічаються застарілі дані, наприклад, прізвища людей, які померли 10-20 років тому. Наприклад, ще на етапі підготовки з реєстру було вилучено в Шевченківському районі Чернівців 800 таких записів, в Першотравневому – приблизно 500…

Водночас Надія Мар’янчук вважає, що списки
можна вважати задовільними, порівняно з іншими регіонами.
Велику кількість скарг на недосконалість списків виборців заперечує і заступник голови ОДА Аркадій МУНТЯНУ: "Ці списки набагато краще за ті, які були на попередніх виборах". 
Марина КАРАСЬОВА
19-01-2010, 10:29
Коментарів 0 Переглядів 2 449

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.