RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новодністровська школа веслування на байдарках і каное знана далеко за межами Буковини. Там зусиллями Сергія й Олени Осипенків давно готують висококласних спортсменів, які згодом поповнюють збірні команди інших областей і навіть інших держав. Так, окремі новодністровські веслувальники опинилися у Придністров’ї, а наш земляк Олександр Дяченко тепер є одним із лідерів збірної Росії, для якої за останні роки здобув чимало нагород європейського і світового гатунку.

Нагород – багато, проблем – не менше

Новий для Буковини олімпійський вид спорту – веслування на байдарках і каное – почав розвиватися у Новодністровську 1986 року. Його "хрещеним батьком" є Сергій Осипенко. За цей час вони з дружиною і колегою-тренером Оленою Іванівною підготували низку висококласних спортсменів. Крім титулованого Олександра Дяченка, про якого ми згадаємо окремо далі, це колишні та діючі члени збірної команди України Руслан Березовський, Сергій Сливка, Сергій Фесун, Ігор Бак – майстри спорту, багаторазові чемпіони та призери національних змагань, учасники Чемпіонатів Європи та світу. Ще один вихованець цього тренерського подружжя – Анатолій Михайлецький (1992 р. н.), який 2006 року на юнацькій Першості України був другим на кілометрівці, потім транзитом через Придністров’я потрапив до Москви, де встиг стати чемпіоном столиці Росії, а згодом виїхав із родиною до Канади і є членом молодіжної збірної цієї країни.

Майбутнього чемпіона світу Україна "підштовхнула" до Росії

Найтитулованішим вихованцем новодністровської школи веслування на байдарках і каное наразі є Олександр Дяченко – майстер спорту міжнародного класу... Росії. Сашко ріс у Новодністровську сиротою, його виховували бабуся і дідусь. Перший успіх на національній арені відсвяткував 2004 року, коли разом із Сергієм Бойчуком виграв на байдарці-двійці Чемпіонат України серед ДЮСШ "Стрімкі човни" на дистанціях 500 м і 1000 м. Восени 2005 року Дяченко переміг на представницьких міжнародних змаганнях "Пам’ять" у Києві в одиночному розряді на 500-метрівці. Але на ці змагання він вже приїжджав із Придністров’я, куди його запросили продовжити навчання і виступати за приватний клуб. Навесні 2006 року Дяченко знову навідався до рідних країв, щоби взяти участь у юнацькому Чемпіонаті України, де виграв 500-метрівку і був другим на дистанції 1000 м. Запрошення до збірної України не послідувало і Сашко вирушив на юніорський Чемпіонат Європи у складі збірної Молдови, представляючи яку, записав до свого активу сьоме місце на байдарці-двійці на кілометровій дистанції. Після цього виступу на здібного юнака звернули увагу наставники… збірної Росії, які запропонували продовжити навчання та спортивну кар’єру в Бронницькому державному училищі олімпійського резерву (Московська область). Влітку Сашко виборов дві золоті медалі на юніорському Чемпіонаті Росії й отримав пропозицію змінити громадянство та вирушити на Чемпіонат світу, де став чемпіоном на дистанції 1000 м у байдарці-четвірці та на 500-метрівці у байдарці-двійці (до слова, ці золоті медалі він розділив із Віталієм Юрченком із Цюрупинська, який теж опинився під російським прапором через Придністров’я).

Чи буде на берегах Дністра веслувальний центр?

На новодністровській веслувальній базі тепер займаються приблизно 100 юних спортсменів з обласної ДЮСШ "Авангард" та місцевої ДЮСШ. З ними працюють троє тренерів. На базі є приблизно 100 човнів, але майже всі вони застарілої модифікації – крім десятка човнів, придбаних за кошти ФСТ "Україна". Міська рада допомогла придбати три човни та підвісний двигун (для супроводу дітей на воді). Байдарку, на якій чемпіонами стали Шпак і Климчук, допоміг придбати директор ТОВ "Будмонтажсервіс" Олександр Гандзюк. Суттєво підтримує новодністровських веслувальників директор ВАТ "Мехтрансбуд" Микола Лучак, який надає транспорт для перевезення човнів та спортивних команд на змагання, перекрив дах елінгу (приміщення для зберігання човнів), облаштував спортивний майданчик на веслувальній базі тощо.

На базі не вистачає роздягалень для спортсменів, потрібні нові човни та весла, майстерня, транспорт для перевезення веслувальників і човнів. Декілька років тому обласна влада вивчала можливість створення у Новодністровську регіонального веслувального центру. Але криза ті плани трохи пригальмувала.
Георгій МАЗУРАШУ
18-11-2010, 11:24
Коментарів 0 Переглядів 2 143

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.