RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мобілізовані зараз «у полях»

Відправляють військових у навчальні центри Львівської, Чернігівської та Київської областей. Період навчання – до 35 діб. Уже відправлено майже 300 буковинців.

Мобілізовані, яких нещодавно відправляли з Чернівців на навчання, брали із собою сумки з харчами та найнеобхіднішим одягом.

Мобілізовані зараз «у полях»


Утримання армії покращилося

– На збори дали чотири дні. Це вже багато, – каже призваний за мобілізацією, 30-річний чернівчанин Віктор. – Раніше вже неодноразово їздив у зону АТО. Возив для наших хлопців їжу, форму, берци. Тоді не думав, що теж призвуть до армії. Зараз же хоча би маю уявлення, що там відбувається. Сподіваюся, буде легше під час боїв.

Віктор сам придбав для себе зимову форму та берци.

– Добре знаю, як наші хлопці бідують там, мерзнуть, – каже Віктор. – Бо сам неодноразово купував їм форму, віз туди. Тому для себе придбав сам. Рідним проводжати мене не дозволив. Так і сказав: "Ще повернуся, і буде все добре"

Буковинські військовослужбовці, які нині перебувають на навчаннях у Львівській області, кажуть, що багато речей із собою на навчання брати не потрібно, бо утримання армії покращилось. Про це один зі службовців повідомив кореспонденту "МБ".

– В армії я служив майже десять років тому. Якщо порівнювати з тим періодом, то харчування зараз помітно покращилось, – говорить військовий з Хотинщини Олег. – Усім нам видали нову канадську військову форму. Та чомусь теплих зимових бушлатів ще не видали. Дали осінні куртки. Нещодавно був усю ніч на чергуванні, трохи змерз. Довелося під низ вдягати власну куртку. Побутові умови теж непогані. Щоправда, до приміщення з душовими кабінами треба йти кілька кілометрів. Бо ми зараз в полях. Для військових то дрібниця.

– Добре, що мене призначили на ту ж військову спеціальність, яку здобув під час служби в армії. Знаю багатьох, яких зі зв’язківців перекваліфіковують на сапери. Як їх за місяць навчать того, чого мене вчили рік, я собі не уявляю, – додав військовий.

Шестеро міських депутатів пройшли медкомісію

На чергову сесію міської ради прийшов військовий комісар Чернівців Юрій В’юн.

Він закликав депутатів прийти до військкомату для проходження медкомісії.

– Явка у міському військкоматі наразі катастрофічно низька, – заявив Юрій В’юн. – Задача, яка поставлена верховним головнокомандувачем та міністром оборони, не виконується. Мобілізація почалась ще 20 січня. До цього часу наше місто вже мало поставити до війська приблизно 300 осіб. Наразі виконано лише 40% цього плану. Ми уже розіслали приблизно вісім тисяч повісток. З допомогою підприємств, ЖРЕПів. Але явка на медкомісію складає 9%. Із них кілька відсотків не можуть служити за сімейними обставинами, ще п’ять відсотків не придатні до військової служби. А завдання потрібно виконувати. Щоб замінити тих наших буковинців, які вже дуже довго служать в зоні АТО.

– Тому я вас попрошу, – звернувся він до депутатів. – Прийти до військкоматів і пройти медичну комісію. Уже є кілька ваших колег, які служать в зоні АТО або нещодавно пройшли медкомісію.

В обласному військовому комісаріаті кажуть, що мобілізація відбувається не так швидко, як планувалося. Перший етап нинішньої хвилі мобілізації завершується вже 14 лютого. На сьогодні скерували на навчання менше половини від запланованих військовослужбовців.

– Нинішня хвиля мобілізації розбита на кілька етапів. Перший завершується 14 лютого, – розповідає обласний військовий комісар Віталій Чурай. – До того часу заплановано відправка приблизно 700 осіб. Наразі вже відправили 300. Тобто виконано приблизно 45% цього етапу. Трохи краща ситуація в Кіцманському та Заставнівському районах. Гірше працюють у Герцаївському та Новоселицькому районах. Погіршилась ситуація останніми днями і в місті Чернівці. – Відправляють буковинських мобілізованих до навчальних центрів у Львівській та Чернігівській областях. Деяких офіцерів направляємо і до Києва. Нині трохи збільшили період навчання – до 35 діб.

– Багато особистих речей з собою брати не потрібно, – продовжує далі Віталій Чурай. – Те, що може знадобитись у дорозі – трохи харчів, предмети особистої гігієни. Можна взяти додатковий комплект спідньої білизни. Весь одяг, постільну білизну, нову форму їм видають на місці. Предметами особистого захисту – бронежилетами, протигазами – їх будуть забезпечувати, коли відправлятимуть на завдання. На навчаннях їм цього не потрібно.

Віталій ОЛІЙНИК, Марина КОРПАН
Редактор: Микола Кобилюк
5-02-2015, 13:58
Коментарів 0 Переглядів 3 205

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.