RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Iнтернет-аферисти полюють на всіх


Зазвичай шахраї розраховують на вашу неуважність та поспіх.

Оля Колосовська – молода мама. Щойно її маля виросло з дитячого візка, розмістила оголошення в Інтернеті про продаж візка. Як і сотні інших, вона скористалася одним із тематичних ресурсів, де продають і купують дитячі речі.

– Майже відразу мені зателефонували, – розповідає чернівчанка. – Чоловік повідомив, що готовий купити візок. Я дуже зраділа, що вдасться швидко його продати. Чоловік розпитував дані картки, нібито для того, щоб переслати гроші. Також і про те, чи це картка для соціальних виплат, чи маю кредитну, який баланс є на картках, чи вперше продаю через Інтернет тощо. Спочатку я навіть не звернула увагу на те, що людина не торгувалася, чоловіка не цікавили деталі речі, яку він купує. Ціна візка не мала – 3700 гривень, але чоловік навіть не намагався торгуватися. Я гуляла на дворі з дитиною і у цей час всі дані про картку просто не змогла йому повідомити. Це мене і врятувало.

Готова розповісти все

За словами молодої жінки, через дві години пролунав ще один дзвінок. Уже інший чоловік запитав, чи чекають надходження грошей. Він сказав, що переказує кошти юридична особа, а Оля – продавець – фізична особа, тому перерахувати гроші неможливо. Відтак запропонував підійти їй до банкомату.

– Я повідомила, що маю маленьку дитину і не зможу зараз підійти до банкомату. Чоловік поклав трубку. Я почала обмірковувати все, що почула, і в мене виникли сумніви – навіщо мені стільки морочили голову? –зазначає Оля. – Пізніше почали телефонувати люди, зацікавлені придбати дитячий візок. Вони поводилися інакше: говорили, що хочуть порадитися, торгувалися, запитували про можливі пошкодження, як можна доправити візок.

– Афера шахраїв із нами не вийшла, у нас не видурили гроші, але було дуже неприємно, –продовжує молода чернівчанка. – Коли я обмірковую те, що сталося, мені стає трохи лячно, бо я могла легко потрапити на гачок аферистів.

Оля почала цікавитися цією проблемою в Інтернеті і виявилося, що її пригода не нова. "Я чула багато історій про те, що жертвами Інтернет-шахраїв стають ті, хто купує товар чи оплачує послуги, – вважає Оля. – Але сьогодні, виявляється, можна "попастися" навіть, якщо хочеш продати товар. Хочу звернути увагу всіх на те, що шахраї розраховують на неуважність тих, хто вперше намагається купити чи продати щось в Інтернеті".

Власноруч перерахувала шахраям гроші

Утім, попадаються на гачок аферистів й Інтернет-користувачі з досвідом. "Я багато продавала через Інтернет. Тож розмістила оголошення на одному із сайтів про продаж вживаної пральної машини, – пише на одному із сайтів потерпіла. – Через півгодини зателефонував клієнт Олександр і повідомив, що забирає цю машинку навіть без торгу, і після обіду надійдуть гроші на картку. У другій половині дня Олександр повідомив, що операція з цією карткою не вдалася, тому потрібно повідо­мити всі дані кредитної картки. Оскільки у нього, як він запевняв, не було Інтернет-банкінгу, то він попросив прийти до банкомату і надіслати порожню смс, щоб повідомити, що я вже біля банкомату. Я так зробила. Біля банкомату підійшов нібито співробітник банку і сказав, що допоможе провести операцію. Моя картка була зі мною, тож я нічого не запідозрила. "Банкір" попросив зайти у систему, причому наголосив, що свій пароль я нікому не повинна говорити. Баланс картки не висвітився. Чоловік сказав, що це збій у системі і попросив набрати комбінацію з чотирьох цифр – 1980. Після чого нібито все виправилося, і гроші за пральну машину мають ось-ось надійти. Коли я прийшла додому і перевірила баланс картки, побачила, що не лише немає оплати за пральну машинку, але і всі кошти – майже 2000 гривень, які були на картці – зникли. Виявилося, що ця комбінація з чотирьох цифр – це сума, яку я власноруч перерахувала шахраям"

УВАГА
Що повинно насторожити

 Якщо банкіру потрібно ідентифікувати вас як клієнта банку, він може запитати ваші повні ПІП, дату народження, кодове слово і чотири останні цифри картки;
 всі цифри картки, пароль і баланс картки питати він не може. Номер картки, суму і розрахункові операції за карткою він і сам бачить у системі;
 банки практикують особисте спілкування клієнтів зі своїми менеджерами, тобто кожний клієнт має особисті контакти банкірів, які оформляли депозит чи відкривали карткові рахунки. Тому, якщо вам телефонують з незнайомого номера і представляються працівником банку і цікавляться вашими рахунками та картками, краще їх ігнорувати. Зателефонуйте до вашого банку і пересвідчіться, чи справді працює така людина;
 коли знімаєте кошти в банкоматі, про всяк випадок, прикривайте рукою клавіатуру, коли набираєте пін-код.
Ліна НАГІРНЯК
26-01-2015, 14:19
Коментарів 0 Переглядів 2 758


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!