RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«За кілограм гречки стають ДНРівцями»


Мешканці Донецька, Луганська та Єнакієвого розповіли по телефону про те, як живуть в умовах самопроголошених республік ДНР і ЛНР.

Лікар-хірург з Луганська Андрій Вікторович розповів, що весь їхній колектив змусили написати заяви, що вони працюватимуть на ДНР.

"Замість зарплати –
російські пайки"


– Прийшли люди з автоматами і сказали, що ми тепер будемо працювати на республіку. А хто не хоче – того забирають із собою. Звичайно, що заяви написали всі – і лікарі, й медсестри. На запитання, хто платитиме нам зарплату, ДНРівці відповіли, що грошей у них немає, будуть розраховуватися продуктовими пайками, які привозять із Росії. Поки що не давали нічого, – запевнив чоловік. – Учителів також змушують написати такі заяви. Про це сказала класний керівник моєї доньки. Хоча вчити дітей нікому, бо майже всі учителі виїхали. До того ж батьки бояться пускати дітей до школи, бо на вулицях постійно стріляють. Зараз на Донбасі нібито знову оголошено перемир’я. Хоча насправді його немає. Минулої середи сильно обстріляли Куйбишевський район. Снаряди потрапили у житлові будинки, приміщення ЖРЕПу, магазин.
Загинуло восьмеро мирних мешканців, які там знаходилися, ще десятеро поранили. Отож з квартири виходимо тільки у крайньому випадку. Вулиці майже порожні, особливо ввечері. У місті багато чеченців, які вселяються у найкращі квартири. Нещодавно їхав повз арену "Донбас", куди раніше часто ходив на футбол. Вона зруйнована. Дивлячись на ці залишки, я ледь стримував сльози.

– По воду ходимо до колонки, набираємо в бутлі. У черзі доводиться стояти по кілька годин. Як тільки починають стріляти, всі розбігаються або лягають на землю, – розповів Андрій Вікторович. – Шибки вікон у квартирі ми заклеїли навхрест скотчем і затулили ковдрами. Катастрофічно не вистачає продуктів. Магазини зачинені. Дехто вже голодує, особливо пенсіонери, яких діти залишили напризволяще, а самі виїхали. Коли роздають продукти, люди б’ються за них. Щоб отримати їх, треба представити сепаратистам свій паспорт, а вони записують всі дані. Людина за кілограм гречки і пляшку олії автоматично стає ДНРівцем. Я кілька разів їздив у сусідні села за продуктами. Купував картоплю, молоко, яйця. Хоча гроші, які ми збирали роками на навчання доньки в університеті, вже закінчуються.

"Ми самі винні у всьому"

Мешканець Луганська, Анатолій, поскаржився, що його нову іномарку ЛНРівці забрали прямо зі стоянки. "Я навіть не встиг виплатити за неї кредит у банку. Пішов просити, щоб віддали. А на мене наставили автомат і звинуватили у фашизмі. Ледве втік, – зізнався чоловік. – Зараз на міських вулицях можна побачити здебільшого старі радянські автівки, а нові намагаються кудись заховати. Доїдаємо закрутки, які заготовили на зиму. Що буде далі – не знаємо. У нас не діють жодні закони. По вулицях ходять люди з автоматами, у спортивних штанах і бронежилетах. Вони грабують ювелірні магазини, розбили всі банкомати. Викрадають підприємців і вимагають за них викуп. Нещодавно зустрів свого сусіда, який вже двічі сидів у в’язниці. Тепер він якийсь начальник у сепаратистів".

– У нинішній ситуації винні ми самі, – переконаний Анатолій. – Пригадую 29 квітня. Тоді натовп вдерся до приміщення ОДА. Знавіснілі чоловіки та жінки били все, викидали через вікна, кричали. Ми з товаришем саме проходили повз, посміялися, зняли на мобілку. Тоді навіть не здогадувалися, чим це все закінчиться.

Мешканка Єнакієвого, в якому також господарюють сепаратисти, зараз знаходиться у родичів на Черкащині. Жінка щодня телефонує синові, який залишився охороняти квартиру. "Саша ховається у підвалі, щоб його не забрали ДНРівці. Тільки ввечері вибігає подивитися, що з квартирою, і приготувати їсти, – розповіла жінка. – Роботи немає. Пенсію людям не платять. ДНРівці кажуть, щоб зверталися до української влади, на яку працювали. Всі банкомати розбиті. Ми висилаємо синові гроші на продукти, але він їде отримувати їх у найближче село, де ще збереглася пошта. Сказати щось на підтримку України – страшно. Можуть забрати або розстріляти на місці. Люди у повному відчаї. Їхнє життя вимірюється не днями, а годинами. Навіть ті, хто ходив голосувати за ДНР, зараз розчарувалися. Хоча є такі, що продовжують підтримувати сепаратистів"
Надія БУДНА
13-10-2014, 14:06
Коментарів 0 Переглядів 2 067

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.