RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Капустяне» село


Капуста в Перебиківцях – бренд села. Тут вирощують усі її сорти: білокачанну, броколі, пекінську. Зараз у селі саме сезон збирання ранньої капусти.

Рання капуста – головна турбота всіх мешканців села Перебиківці, що на Хотинщині. Тут її вирощують у всіх господарствах. Капуста із Перебиківців – це вже бренд, знають про неї не лише в усій країні, але й у ближньому зарубіжжі. Це село Бог обдарував не лише вигідним місцем – добротну його частину огортає Дністер, але й працелюбними людьми. Тут працюють усі: від дітей до бабусь із дідусями. Тяжко працюють. Та ніхто не нарікає.

23-річна Наталя СКРИПЕЙ, яка щойно зрізала капусту, медсестра за освітою, зараз перебуває в декретній відпустці.

– Ось така в мене декретна відпустка. Зараз треба бути на полі, тому дитину залишила на бабусю. Роботи багато, капуста дозріла, потрібно доставити її на склади, – розповідає жінка, прикриваючи лице від сонця долонею. – Іноді беру дитину із собою на город – відпочивати ніколи. Тут ми висадили капусту, там – помідори, а далі картопля, онде через стежку – пізня капуста, тільки вчора засадили. Городиною заклали увесь город – наш із чоловіком, бабусі, інших родичів. Постійно потрібно щось робити, увесь рік: висіваємо розсаду, потім висаджуємо, пікіруємо її, доглядаємо, сапаємо, збираємо. А восени та взимку – "пекінка" (пекінська капуста, – авт.). І так весь рік.

– Ми всі тяжко працюємо. Бачите, як ми виглядаємо: не при параді, бо в роботі. Кінотеатр не для нас, – посміхається Наталя. – Хоча поруч Дністер, коли дуже тяжко, ідемо на річку. Вибираємо влітку найбільш гарячий тиждень і їдемо до моря – в Одесу.

Далі попри дорогу відпочиває жіноча частина родини Волошинів, на городі вони кілька годин пораються.

– Я невістка, це наша бабця, а це моя донька, – показує молода жінка на дівчинку-підлітка. Навколо безкраї ряди капусти – на полі ліворуч, праворуч, позаду, чимало вже складено в ящиках.

Нестерпне сонце та обідня пора не зігнали людей із городів – всі збирають капусту.

– Зазвичай в один день висаджують капусту й ранню, і середню, і пізню, – розповідає вже на іншій ділянці фермер Леонід ЛУК’ЯНИК. – Урожай вона дає залежно від сорту. Хто має спеціальні машини, 50 соток легко засадити й за три години. Капуста не дуже вибаглива, головне – добре полити й раз просапати.

За словами господаря, найскладніше виростити розсаду. Висівається насіння всередині лютого, а щодня треба доглядати, щоб не померзла, не запарилася, не захворіла.

– Також шкодить град і посуха. Але в нас тут водогони, із Дністра качаємо воду. Щороку 75 кілометрів водогонів прокладають люди – закопують трубу, від берега тягнуть до резервуарів, ставлять електричні насоси й закачують від 50 до 100 тонн води. Тому що у нас є вода, Перебиківці дають якість.

Перебиківці – без перебільшення найбільший виробник ранньої капусти. Середню та пізню тут вирощують уже не такими значними обсягами.
Втім, незважаючи на великі обсяги, досвід та знання, сільське господарство – досить ризиковий бізнес.

– Тиждень тому були сильні зливи. Потоки лилися рядками і частину врожаю затопило. Бачите, які маленькі голівки, і вона більша не виросте, – Наталя показує на ділянку. Тут видно й сьогодні, у спекотний день, рядки капусти просто у воді стоять. – Сильні дощі два-три тижні тому, і частина врожаю – з 80 соток десять – гине. Буває й більше втрат.

Зараз нам допомагають із капустою люди, їздимо за робітниками по сусідніх селах. І самі разом із ними працюємо з ранку до вечора.
Відвозять урожай у склади Чернівецької області, але більше у Вінницю – там величезні ангари для овочів, звідки гуртовики вантажать товар тоннами. Просто перед нами з городу поїхала величезна фура, повезла чотири тонни капусти. Таких посередників чимало, вони приїздять до Перебиківців зі Львова, Києва, Хмельницького, Рівного, Луцька, Одеси. 
Ліна НАГІРНЯК

Порада господаря
Як вибирати капусту

Наталя Скрипей:
– На базарі відрізнити добру капусту можна – вона має бути щільна, темна й велика. Якщо капуста тверда й немала, тоді, швидше за все, минув термін дозрівання, вона витягнула із землі поживні речовини й змогла дати таку велику голівку. Така капуста безпечна. А маленьку, щупленьку краще не брати.
7-06-2014, 10:31
Коментарів 0 Переглядів 6 541

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.