RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Маля покинули на вулиці

Минулого понеділка жінка залишила п’ятимісячну донечку посеред вулиці на проспекті Незалежності – навпроти квіткового ринку. Немовля пролежало у візку приблизно чотири години. Перехожі викликали міліцію. Та відвезла дівчинку спочатку до Будинку дитини, а потім до міської дитячої лікарні. Нині немовля перебуває в педіатричному відділенні. Медики оцінюють стан дитини як середньої важкості. Батьків можуть позбавити батьківських прав або притягнути до кримінальної відповідальності.

В історії хвороби написали "невідома дівчинка"

Кореспондент "МБ" побувала в педіатричному відділенні міської дитячої лікарні. Дитина лежить в окремій палаті. Коли ми зайшли туди із завідувачем відділення Ольгою Долженко, гарненька дівчинка якраз прокинулася.

Побачивши нас, усміхнулася, простягнула ручки до лікаря. "Вже звикла до рук, бо носимо її всім відділенням. Таке враження, що вона здебільшого лежала в ліжечку. Ми всі дуже полюбили цю дитину, – запевнила Ольга Германівна, беручи дівчинку на руки. – Дівчинка гарна, спокійна, життєрадісна, має хороший апетит. До нас підходять батьки дітей, які нині перебувають у нашому відділенні. Приносять іграшки, дитячі суміші, памперси, ліки".

– Дитину привезли до нашого відділення в понеділок, 17 вересня, о 19.40 у супроводі наряду міліції. Правоохоронці повідомили, що знайшли її на вулиці біля дільничного пункту на проспекті Незалежності, 74, – розповіла Ольга Долженко. – Дитина була доглянута, але без жодних документів, отож в історії хвороби спочатку замість прізвища написали "невідома дівчинка". Уже пізніше, 19 вересня, ми дізналися її прізвище та ім’я. Дівчинку звати Кіра, їй п’ять місяців. У неї виявили бронхіт і кон’юнктивіт на фоні вірусної інфекції, явище рахіту. Хоча всі аналізи та результати обстеження нормальні. У нас дитина перебуватиме доти, доки повністю не одужає й доки вирішуватиметься її доля.

На другий день перебування дитини в лікарню ввечері прийшов чоловік, який назвався її батьком. "Мене покликали медсестри на приймальний покій. До мене підійшов дуже емоційний, збуджений чоловік, сказав, що хоче забрати свою дитину. Мовляв, її залишила його дружина десь на вулиці. Пояснив, що в цей час був у Києві на роботі, – розповів лікар-педіатр нічних чергувань Любомир МАРУЩАК. – Чоловік показав мені паспорт, свідоцтво про народження дитини. Але ж там немає фото, тому звідки я знаю, що це його дитина. Тим більше, якщо дівчинку доправили до нас у супроводі працівників міліції, ми не маємо права віддавати її батькам. Я зателефонував головному лікарю Сергієві Сторожуку, пояснив йому ситуацію. Той порозмовляв із відвідувачем по телефону. Після цього чоловік трохи заспокоївся. Коли йшов, дуже плакав".

"За 12 років роботи такого ще не бачив"

Валерій ГАЙСЕНЮК, начальник служби у справах дітей міської ради, запевнив, що це перший такий випадок за 12 років його роботи: "Було, що мати підкинула дитину до Будинку дитини, ще одна залишила в жіночому монастирі. Але щоби на вулиці – такого не було. У понеділок нам зателефонували працівники міліції й сказали, що знайшли на вулиці маленьку дитину, біля якої не було нікого з батьків. Ми почали з’ясовувати, хто вони. І дізналися, що мама дитини зареєстрована в Сторожинецькому районі, але проживає в Чернівцях на вулиці Головній. Крім дівчинки, у подружжя є ще троє дітей. Також з’ясували, що мама веде не зовсім правильний спосіб життя, часто випиває. Отримавши 16 тисяч гривень на дитину, напевно, пішла в "загул". І так загуляла, що забула на вулиці маленьку донечку. Особисто я вважаю, що це скоєння насилля над дитиною. Бо з нею будь-що могло статися. І це серйозна підстава для позбавлення подружжя батьківських прав. Ми створили комісію для обстеження умов, у яких проживає ця сім’я. Батьків вдома не застали, лише стареньких прадіда й прабабусю. Ті розповіли, що троє старших дітей перебувають у садку. Обстановка в квартирі недобра, але й не дуже страшна. Розглядатимемо це питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини".

– Ми вже встановили батьків дитини. Якраз зараз вони перебувають у нас і ми з’ясовуємо причини, чому покинули немовля без догляду на вулиці, – повідомив Юрій ДВІРНИЧУК, начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Шевченківського райвідділу міліції. – У подальшому розглядатимуть питання про притягнення батьків дитини до кримінальної відповідальності. Їх можуть навіть позбавити батьківських прав. Остаточне рішення ухвалить суд.
Надія БУДНА

До теми

2008 року до міської лікарні на обстеження привезли чотирьох маленьких дітей, вилучених із сімей. 2010 – вісьмох. 2011 – 13. Від початку цього року – десятирьох. 
21-09-2012, 16:54
Коментарів 0 Переглядів 5 888

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.