RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Від «енергетиків» – година ейфорії і ніч мук
Нещодавно до реанімаційного відділення обласної лікарні потрапило двоє пацієнтів: 18-річна дівчина та 20-річний хлопець. У них були порушення серцево-судинної, дихальної систем, галюцинації. І все це – після вживання енергетичних напоїв. Молодих людей "відкачали". Дівчині навіть довелося підключати апарат штучної вентиляції легень. У крові не виявили великого вмісту алкоголю. Тобто це не було алкогольне отруєння. Такий стан був реакцією на енергетичні напої. В якій кількості – медики не встановили. Та підозрюють, що багато. Можливо, молоді люди вживали й коктейль з "енергетиків".
Про це розповіла доцент кафедри факультетської терапії БДМУ Марина ПАТРАТІЙ.

Вживання енергетичних напоїв стає більш масовим. Вони дуже популярні серед підлітків і навіть малих дітей. Ось що розповіла вчителька однієї зі шкіл міста.

– Одного разу помітила, що учні п’ятого класу поводяться якось неадекватно. Вони розмахують руками, вигукують щось не до ладу, – розповідає педагог. – Пригледівшись, збагнула, що вони щось випили. І справді, у їхніх портфелях знайшла баночки з енергетичними напоями. Підозрюю, що діти випили далеко не по одній. Та найгірше те, що їхні батьки на це навіть не відреагували. Коли викликала їх до школи, один батько обурено запитав: "Ну, то що тут такого? Нехай п’є, енергетичні напої не шкідливі, я сам їх споживаю". Тобто батьки навіть не розуміють, що, даючи гроші своїм дітям на ось такі речі, вони власними руками гроблять їхнє здоров’я.

Великою "підмогою" підліткам у цій справі та бідою шкіл є те, що неподалік практично кожного навчального закладу є чимало продуктових магазинів. І в кожному продають все і всім – цигарки, алкогольні напої тощо.

– Як ми лишень не боролися з цими магазинами, – розповідає заступник директора однієї зі шкіл міста. – І учнів підсилали, щоби ті начебто купили там пиво. І їм продавали! Хоча неозброєним оком видно, що то дитина. Про енергетичні напої і казати нічого – їх продають без проблем. Потім ці магазини штрафували. Та що той мізерний штраф?

Самі ж підлітки зізнаються: причина, чому споживають енергетичні напої, – бо це модно.

– Дивишся, як кожен це п’є, і сам вирішуєш спробувати, – каже учень дев’ятого класу однієї зі шкіл міста. – Також буває, що приходиш додому втомлений, а ще ж треба уроки зробити. Тож п’ю енергетичний напій, щоб прибуло енергії. Це спрацьовує. Але ненадовго – максимум на дві години. А потім сили повністю зникають, руки трусяться, серце калатає. І заснути при цьому довго не можеш. Якось ми з друзями вирішили експериментувати і зробили коктейль, змішавши кілька енергетичних напоїв докупи. Потім нас "ковбасило не по-дитячому".

Серед інших причин вживання енергетичних напоїв підлітки називають стреси.

– Вони покращують настрій, – вважає учениця дев’ятого класу однієї зі шкіл. – І через це приваблюють. Щоправда, так триває недовго. Коли напій припиняє діяти, настрій, навпаки, стає ще гіршим.
П’ють енергетики учні навіть під час уроків.

– Переливаєш енергетик у порожню баночку з-під соку і спокійно попиваєш собі при всіх, – ділиться досвідом один із учнів. – А якось мій знайомий розповідав, що поклав пляшку у нагрудну кишеню і посмоктував під час уроку з трубочки. Ніхто не помітив.

Енергетичні напої дуже популярні серед підлітків на дискотеках, сейшнах. Причому там уже додають градусу. У меню нічних клубів можна побачити такі пропозиції, як коктейль із енергетичного напою та горілки, кока-коли.

Підлітки більше вірять рекламі, яка стверджує, що такий-то енергетик "додає крила", є "енергією життя, ясністю розуму, покращує пам’ять, сприяє схудненню".

Хоча насправді лікарі стверджують, що це зовсім не так.
Галина МАРКІВ

Що написано на енергетиках

Ось що зазначено на пляшці слабоалкогольного напою,
градус якого складає 8,5%, місткість – півлітра:
Склад: вода питна підготовлена, цукор білий кристалічний, регулятори кислотності: Е330, Е331; мультифрукт та вишневий соки концентровані, діоксин вуглецю, ароматичні основи: "Вишня", "Фруктмікс"; екстракти гуарани та даміани; кофеїн (260 мг/дм куб), барвники харчові: Е150d, Е129; вітамінна суміш (вітаміни: В5, В6, В9, РР, С) … Енергетична цінність на 100 см куб. напою -100,6 ккал. Підвищений вміст кофеїну. Заборонено вживати дітям до 18 років, вагітним і годуючим жінкам, особам літнього віку, особливо чутливим до окремих компонентів напою, які страждають підвищеною збудливістю, безсонням, порушенням серцевої діяльності, гіпертонічною хворобою та при загостреннях хронічних захворювань, які мають медичні чи професійні протипоказання до вживання алкогольних напоїв, а також особам, які керують транспортними засобами. Не допускається вживання напою більш ніж 500 мл на добу (тобто однієї пляшки).

Характеристики складників

 Ефедрин має велику кількість протипоказів при захворюваннях: коронарний тромбоз, діабет, глаукома, всі захворювання серця, гіпертонія, всі хвороби щитовидної залози, порушення мозкового кровообігу, збільшення простати. Особливо небезпечний ефедрин при враженні нирок.
 Лимонна кислота сприяє виникненню ерозії на емалі зубів та розм’якшення зубної тканини.
 Синтетичні вітаміни (В6, В9, В5, вітамін С тощо) не можуть всмоктатися в організм так, як під час споживання натуральної їжі. Також вони всі є алергенами.
 Барвники: від вишні у напої і близько нічого немає. Це синтетичні речовини, які забарвлюють в привабливі кольори і які є отрутою для організму, особливо для шлунково-кишкового тракту.
 Регулятори кислотності (Е330, Е331 тощо). Будь-яка Е – це канцерогенна речовина, яка сприяє виникненню злоякісних пухлин в організмі і викликає рак або мутацію генів, тобто порушення статевих функцій.
 Гуарана шкідлива для серця, збільшує кількість серцевих скорочень.
 Таурин. Вважається, що він покращує роботу серцевого м’яза. Однак останнім часом побутує думка, що синтетичний таурин не має взагалі впливу на людський організм. А для кого він справді корисний, так це для котів і собак. Майже всі консерви містять цю речовину.
 Кофеїн. У складі енергетиків використовується тільки синтетичний кофеїн, вміст якого сягає до 320 міліграмів на літр у пляшці. Організм дорослої людини здатен витримати лише 150 міліграмів кофеїну на добу.
 Цукор. А це – зайві калорії, які призводять до ожиріння. 150 кілокалорій, які складають енергетичну цінність напою, – це 120 грамів вареної телятини або ж літр жирного домашнього молока.

Коментар лікаря


Марина ПАТРАТIЙ,
доцент кафедри факультетської терапії БДМУ, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії, заслужений лікар України:

Основними компонентами кожного енергетичного напою є кофеїн, вуглеводи, таурин, а також екстракт гуарани. Кофеїн є стимулятором центральної нервової системи. Він справді підвищує фізичну та розумову активність на одну-дві години, після чого тонізуючий ефект різко минає. Енергетичний напій, як і велика чашка міцної кави, здатен підбадьорити організм на кілька годин. Але при постійному вживанні енергетичних напоїв, а особливо їх надмірному вживанні у сполуці з алкоголем виникає пряма загроза для організму. Типові проблеми, з якими може зіткнутися людина, яка вживає енергетики, –це порушення роботи серця, розлади травної системи, порушення гормональної системи, порушення електролітного балансу. Оскільки енергетичні напої є лише стимуляторами, а не додатковими джерелами енергії, їхня дія відбувається лише за рахунок внутрішніх ресурсів організму. Тому досить часто в період відновлення після енергетика людина відчуває знесилення, нервозність, роздратованість, депресивний стан, відчуття тривоги та безсоння.
У списку людей, які постраждали від енергетичних напоїв – ірландський баскетболіст Росс Куні, який помер просто на майданчику, випивши для підтримки тонусу перед початком гри три банки знаменитого "Редбулу". У Швеції минулого року проводили розслідування щодо смерті трьох здорових людей, які періодично вживали "Редбул". 2002 року французька влада офіційно заборонила продаж енергетичних напоїв. До них приєдналися Данія і Норвегія, які віднесли "Редбул" до класу медичних препаратів. Та, незважаючи на це, щорічно у світі продається мільярд банок енергетичних напоїв.
Далекобійники мені розповідали, що якщо їм потрібно протриматися добу, вони випивають дві баночки "Бьорн", після чого добу не сплять. Проте потім протягом тижня, як мінімум, вони не можуть нормально спати.
Деякі енергетичні напої, які швидше позиціонують як коктейлі, мають певний градус алкоголю. Вживання енергетиків разом з алкоголем вкрай шкідливе. Алкоголь розширює судини і має розслаблюючу дію. Енергетики звужують судини і збуджують. Це викликає посилене серцебиття та виражену інтоксикацію організму.
Для того, щоби бути зарядженим, недостатньо лише випити баночку енергетика. Цей стан включає в себе певний рівень фізичної підготовки, здоровий сон, грамотне харчування.
До енергетичних напоїв навіть доросла людина звикає швидко, а дитина – за тиждень. Бо з кожним разом, щоб отримати заряд бадьорості, потрібно збільшувати дозу.
Вживають енергетичні напої не лише ті, хто хочуть провести ніч на дискотеці, а й дуже хороші діти, які готуються до іспитів у коледжі, вузі. Ось мине сесія, і вони після складання іспитів ідуть до нас лікуватися. У кращому випадку це буде гастрит. Слизова оболонка не сприймає барвники, а кофеїн підвищує кислотність. А у дітей вона досить часто коливається і досить вразлива до дії синтетичних речовин".

Що можна випити замість енергетика

Чудовий енергетичний напій ви можете приготувати власноруч. Це просто, безпечно і корисно. До витиснутого соку з одного лимона, додати ложку меду, розбавити склянкою теплої води. Медики гарантують: головний біль мине, енергії прибуде на чотири години. Тут і вітамін С, і вуглеводи, жодних антиоксидантів, барвників. І навіть якщо призведе до звикання – то звичка споживати мед з лимоном лише вітається.
15-12-2011, 10:22
Коментарів 0 Переглядів 13 029


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!