RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Діти черствіють
Протягом цього року в школах Чернівців трапилися чотири випадки, коли учень завдав тілесні ушкодження легкого та середнього ступенів важкості іншому учневі.

За десять місяців цього року неповнолітні скоїли 282 злочини (за аналогічний період 2010 року – 270). Побільшало й дітей, які стали на злочинний шлях, – 250 (проти 202 торік).

Такі дані повідомила "МБ" старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод дітей Наталія БРЕСЛАВСЬКА.

– 2011 року кількість злочинів, вчинених учнями загальноосвітніх навчальних закладів, зросла на 59,7 відсотка, – розповіла Наталія Бреславська. – Це переважно крадіжки, розбої, вчинені з корисливою метою. Наприклад, часто відбирають мобілки.

Хлопчик перебував
на обліку
в невропатолога


Наведена статистика свідчить: підлітки з кожним роком дедалі частіше виявляють агресію та жорстокість. Це продемонстрував і випадок, який трапився днями в школі №19.

Під час конфлікту 15-річний підліток завдав два ножові поранення в спину однокласникові. На щастя, лезо ножа не зачепило життєво важливі органи. Хлопця госпіталізували. Того ж дня директор школи Альона Онофрей та двоє її заступників написали заяви на звільнення.

Наразі обов’язки директора виконує Клавдія ГУЛЕЙ.

– Ніхто не сподівався, що таке трапиться, – коментує Клавдія Вікторівна. – Тут немає провини ні Альони Онофрей, ні педколективу, адже ніхто не міг передбачити, що таке трапиться. Тож у їхньому звільненні немає потреби.
Мама нападника Андрія сама розповіла керівництву школи, що у хлопця в дитинстві була черепно-мозкова травма й відтоді у нього почалися якісь проблеми. Він перебуває на обліку у невропатолога. До шостого класу Андрій навчався у школі №37, потім перейшов до нас. У сьомому класі перебував на шкільному обліку, потім його зняли, а у дев’ятому класі знову поставили. Тому що хлопець без причини йшов з уроків. У сім’ї Андрій – єдина дитина. Батько – колишній військовий, мати працює у лікарні.

Ножем у спину –
на очах у матері


За словами учнів, конфлікт між Андрієм та потерпілим Юрієм назрівав протягом кількох тижнів. На уроці правознавства Андрій був на диво спокійний. А ось щойно пролунав дзвінок на перерву, Юра потягнув Андрія за рюкзак, при цьому відірвалася одна лямка. Андрія це розлютило. Він витягнув складаний ніж і кинувся за кривдником. Наздогнав його на сходах при вході до школи. Юра впав, Андрій завдав два удари. Хотів і третій, та ніж склався і поранив Андрієві палець. Хлопець втік до мами у лікарню, де йому і зашили палець. Відтоді у школі його не бачили. А Юру повезли до іншої лікарні. Це все бачила мама потерпілого, яка працює у школі техпрацівницею.

– Юру врятувало те, що він трохи пухкенький, – каже Клавдія Вікторівна. – А ще на ньому була товста куртка. Нині Андрій – повністю на відповідальності батьків. Триває слідство. До школи не ходить. Батьки найняли адвоката. Ми будемо добиватися, щоб Андрій з Юрою не навчалися в одному класі, бо добром це може не закінчитися. Проситимемо, щоб Андрія перевели до іншої школи.

Клавдія Вікторівна не підтримує версії, що однокласники довели Андрія до таких дій.

– Та він сам кого хочеш образить, – стверджує педагог.

Самі ж однокласники відмовчуються. Кажуть лише: якщо й справді вони ставилися не надто добре до Андрія, то він сам у цьому винен. Бо ображав інших. Друзів у хлопця не було. Однокласники з ним більше навчатися не хочуть: страшно.

Тим часом потерпілого Юрія днями вже виписали з лікарні. За словами головного лікаря міської дитячої лікарні Сергія СТОРОЖУКА, хлопчик перебуває під наглядом медиків. Рани у нього вже майже загоїлися. Серйозних наслідків немає.
Галина МАРКІВ

Ще кілька фактів

 У Дубні (Рівненська область) школярі смажили на вогні цуценят і зацікавлено спостерігали за муками тваринок. Причому робили це просто на очах у вихованців дитсадків. "Діти знайшли якісь шнурівки, мені племінниця розповідала, це були шнурівки від кедів. Вони зв’язали ними собак і кидали у вогонь. Одній собаці вдалося втекти, а інші згоріли", – розповіла мешканка Ганна Дубна. Свій страшний вчинок п’ятикласник однієї зі шкіл мотивував тим, що собака нібито вкусив його, і хлопець помстився тварині таким чином, повідомляє міський портал Дубна.

 Днями на Луганщині дев’ятеро 14-річних підлітків побили і роздягнули свою однокласницю. Компанія планувала гратися в хованки, але щось у діях однієї з дівчат не сподобалося її "подругам". Дівчинку силоміць поставили на коліна, зв’язали мотузкою руки, після чого почали бити взуттям по обличчю. Вона впала, а дівчата почали підборами завдавати ударів по спині і тягнути її за волосся. У присутності хлопчиків "подруги" повністю роздягнули дівчинку, вивели на балкон сьомого поверху цієї ж недобудованої будівлі, витягнули кляп із рота і змусили голосно кричати непристойності. Жоден із хлопчиків за неї не заступився. Хтось знімав усе, що відбувалося на мобільний телефон.

 У донецькій школі однокласниці "замовили" свою подругу: її жорстоко побили просто на шкільному подвір’ї через те, що вона не хотіла ставати навколішки. За бійкою спостерігало півшколи, але ніхто не заступився – натомість учні знімали "шоу" на мобільні телефони. Тетяна отримала струс мозку та загострення хронічної хвороби серця.

Коментарі
Чому діти стають жорстокішими?

Наталія БРЕСЛАВСЬКА, старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод дітей:

– Причини зростання агресії підлітків – це упущення в організації профілактичної роботи органів державної системи (підрозділів кримінальної міліції у справах дітей, служб у справах дітей, органів освіти). На усунення причин і умов, які сприяли зростанню злочинності, обласна прокуратура 31 жовтня внесла подання начальнику УМВС в області, начальнику Головного управління освіти, начальнику служби у справах дітей ОДА.
Інша причина зростання злочинності – вільний доступ підлітків до будь-якої інформації в Інтернеті. Школярі легко можуть знайти в мережі все, що завгодно. Навіть під час уроку в присутності вчительки повертай монітор і дивися, що хочеш. Ми якось перевіряли, на що можна натрапити в Інтернеті у шкільному комп’ютері. І не виявили жодних заборон. Мережа видає таке, що аж вуха в’януть. І це також провокує агресію, жорстокість. На шкільних комп’ютерах повинні бути встановлені програми, які блокують негативну інформацію. Можливо, це й дорого, але встановити їх необхідно.

Микола БЕСАРАБ, начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей УМВС в області:

– Злочинність серед підлітків зростає у час, коли діти незайняті у навчанні – наприклад, у період літніх канікул. Не завжди діти усвідомлюють, що чинять жорстко та неправильно і не передбачають наслідків своїх дій. Причини поганої поведінки різні: недогляд із боку батьків, низька матеріальна забезпеченість родин, перебування дитини у неблагополучній сім’ї, батьків за кордоном, негативний вплив вулиці і так званих "друзів".

Клавдія ГУЛЕЙ, директор школи №19:

– Діти справді стали агресивнішими. Перша причина – батьки менше приділяють уваги вихованню. Багато поїхали на заробітки, залишивши дітей на дідуся з бабусею, які не завжди можуть впоратися з онуками. У кожному класі є третина учнів, батьки яких за кордоном.
Друга причина – телевізор та Інтернет. Я учням постійно кажу: лише по телевізору в героя кілька разів стріляють, а він підводиться і далі йде. А у реальному житті досить легенького удару в скроню. В Інтернет взагалі скидають все, що хочуть. А діти – вони ж, як губки, усе вбирають у себе, особливо негатив.
Та й загалом суспільство стало якимсь черствішим, байдужішим. Ще коли я тільки починала працювати (а я у школі вже понад 40 років) і мала ставити комусь "двійку", усі учні обступали мене і просили не класти погану оцінку їхньому товаришеві. Мовляв, вони з ним позаймаються після уроків, і наступного разу він виправиться. А тепер… Нещодавно один учень не відповів як належить. Я відволіклася і не встигла поставити йому оцінку, як однокласники підійшли і кажуть: "А ви забули йому поставити двійку!"

Ігор ОГДАНСЬКИЙ, методист-психолог центру практичної психології і соціальної роботи міського управління освіти:

– Мені дуже подобається вислів: не буває поганих дітей, бувають діти, яким погано. І це правда. Якщо дитині зле, вона зі своїм дискомфортом буде справлятися, як зможе. І в кожного він виллється у різне. Щаслива дитина не буде реагувати агресивно на чиїсь дії. І коли дитині зле, їй найбільше потрібна увага дорослих, відчуття, що вона неповторна і її люблять.
10-11-2011, 10:25
Коментарів 0 Переглядів 5 159

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.