RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Солдат 300-го полку потонув у танку

Під час підготовки до військових навчань на Рівненському військовому полігоні 15 вересня загинув солдат 300-го полку Микола Пілат.
Трагедія сталася під час заняття з подолання водної перешкоди танком.

Згідно з інформацією прес-служби Міноборони, з невідомих причин машину затопило. За хвилину після того, як техніка зайшла у воду, командир танка доповів керівникові заняття про те, що знизу в танк затікає вода. Командир та навідник-оператор евакуювалися через люки башти, а механік-водій Микола Пілат залишився всередині.

Водолази-рятувальники евакуювали солдата з танка та надали першу медичну допомогу. Після цього "швидка" доправила його до реанімаційного відділення Рівненського військового шпиталю. Однак лікарям не вдалося врятувати життя хлопця.

Він відслужив десять місяців строкової служби. Це було третє занурення солдата в танку. Через 60 днів 19-річний юнак мав би повернутися додому в статусі дембеля до Костополя на Рівненщині. Перед цим, у понеділок, хлопець відвідав батьків, оскільки полігон знаходився за 15 кілометрів від його дому.

Як розповів одному з тамтешніх телеканалів його батько Микола ПІЛАТ після відвідин батьківського дому хлопець дуже не хотів повертатися до армії.

– Сказав мені, що не хоче йти, – зі сльозами на очах пригадує батько. – А я відповідаю: "Скільки ж тобі там ще залишилося?"

Прес-служба оборонного відомства попередньо висуває версію, згідно з якою хлопець загинув через нехтування правилами безпеки.

"Солдат знехтував інструкцією та не вдягнув протигаз, який дозволив би певний час дихати під водою", – йдеться в офіційному повідомленні.
Солдати ж, які служили з ним в одному батальйоні і теж брали участь у навчаннях, імовірні причини біди бачать в іншому. Між собою вони перешіптуються про те, що бойова машина стара і має неналежну ізоляцію.

– На тому Т-64 гумові ущільнювачі знизу старі, – каже один із солдатів, який захотів залишитися анонімним. – Вони всі позсихалися.
Хлопці кажуть, що водойма, в якій трапилася трагедія, неприродна, із невідомим рельєфом дна. Її спеціально створили для відпрацювання таких занять.

– Швидше б уже на дембель, щоби ще на якихось навчаннях не бути задіяним.

Чернівчанин Олександр під час строкової служби в армії був командиром танка.

– Загибель солдата на навчаннях – надзвичайна ситуація, – каже Олександр. – Інструкції детально розписують, як у танку долати водні перешкоди. Засоби захисту на танк та індивідуальні застосовують лише тоді, коли рівень води сягає башти. Якщо ж долають брід, такі засоби захисту не використовують. Якщо вода почала надходити знизу, це могло відбуватися лише повільно. Механік-водій, який має над головою люк, встигнув би вистрибнути. Перевірено, що відчинити люк і вистрибнути нагору можна за три секунди. Тому, вважаю, причини загибелі людини могли бути лише дві: повна непридатність танка навіть до навчань – іншими словами, суцільні дірки в корпусі, через які стрімко полила вода. Інша можлива причина – у механіка був відчинений люк, танк несподівано "пірнув" у яму, і вода через люк потрапила досередини. У такій ситуації механік не зміг би вибратися назустріч потоку води. В останньому разі – це груба помилка організації навчань, бо велика глибина стала несподіванкою для екіпажу.

Нагадаємо, танки Т-64 випускали з 1964 по 1987 рік. Отже, найновіша машина Т-64 має вік майже чверть століття.

Як розповів "МБ" прес-секретар 13-го армійського корпусу Віктор ШУБЕЦЬ, в озері форсування танком дна водойми мало стати частиною комплексного навчання, за яким мав би спостерігати міністр оборони Михайло Єжель.

– Станом на сьогодні навчання на цьому водному снаряді призупинено. Танк вивчають експерти. Сама ж надзвичайна подія сталася в рамках підготовки до навчань.

За фактом надзвичайної події здійснюють службове розслідування. Його курує командир 13-го армійського корпусу генерал-майор Сергій Попко. Обставини трагедії з’ясовують представники Військової служби правопорядку в Збройних Силах України та військової прокуратури гарнізону. (Михайло Салітра, Ігор Довгань)
Редактор: Igor
20-09-2011, 10:02
Коментарів 0 Переглядів 23 135

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.