RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковинські бджолярі продають за кордон живих бджіл. Пакети та матки бджіл реалізують до інших регіонів України й експортують до Росії, Білорусі, Польщі.

За словами заступника начальника відділу сертифікації товарів Чернівецької торгово-промислової палати Алли ПРИСВЄТОВОЇ, найчастіші покупці бджолиних сімей – росіяни.

Підприємець
має довести,
що утримує пасіку


– Буковинці або вивозять їх до Росії, або росіяни самі приїжджають за ними на Буковину, – стверджує Алла Присвєтова. – Щоби продавати бджіл, бджоляр має бути зареєстрований як підприємець. Під час продажу він укладає договір чи контракт з іноземним покупцем. Також виписує накладну або інвойс (документ, який містить відомості про товари та інші предмети, які входять до складу міжнародного експрес-відправлення). Ці документи бджоляр має пред’явити у торгово-промисловій палаті. Крім них – документ, який засвідчує, що бджоли – українські. У ньому вказують, що підприємець сам утримує пасіку, має певну кількість вуликів. Його надає орган місцевого самоврядування за місцем проживання. Торгово-промислова палата може вимагати й інші документи, залежно від конкретного випадку.
Алла Присвєтова зауважує, що експорт живих бджіл – ще не дуже популярний бізнес.

– Цього року до нас із цього приводу зверталися не більше двох підприємців, – додає жінка. – Серед експортерів бджіл – здебільшого мешканці сіл. Як правило, до нас приходять парами: продавець та іноземний покупець. Ті, хто обмінюється бджолами чи продає їх на теренах України, не пред’являють документи нашому відділу.

Щоб офіційно везти, треба дослідити бджіл на 15 хвороб

Водночас, як стверджує начальник Головного управління ветеринарної медицини в області Борис ТОДОРЮК, за останні 12 років ніхто з підприємців області офіційно не вивозив бджіл за кордон.

– Буковинці хіба що продавали бджолині сім’ї росіянам, коли ті приїжджали сюди, – розповідає Борис Тодорюк. – Тоді основний пакет документів оформляли саме замовники. Серед інших – дозволи на ввезення бджіл до Росії та на вивезення з України. Щодо підприємців, які продають бджіл, то, вони мають отримати ветеринарне свідоцтво на переміщення вантажу.

Коли ми дізналися перелік необхідних документів для експорту бджіл, зрозуміли, чому цей бізнес не є масовим і легальним. Бажання займатися цією справою відбиває складна процедура легального вивезення бджіл.

– Підприємець повинен зареєструватися у держустанові ветеринарної медицини за місцем проживання, отримати ветеринарний паспорт, – зауважує Борис Тодорюк. – Потім разом зі спеціалістами ветеринарної служби має здійснити низку протиепізоотичних заходів. Це і дослідження бджіл на 15 видів хвороб, і обстеження. Такі вимоги прописано у Законах України "Про ветеринарну медицину" та "Про бджільництво". Згодом Головне управління ветеринарної медицини в області відправляє справу майбутнього експортера бджіл до Держкомітету ветеринарної медицини України. Останній вирішує: видати дозвіл на вивезення бджіл чи ні.

Ще один дозвіл підприємець має отримати з країни, куди ввозитиме бджіл.

За словами Бориса Васильовича, росіяни переважно купують бджіл навесні – у квітні-травні. Проте кількість замовників останнім часом зменшилася: росіяни скаржаться, що українські бджоли не виживають у Росії. "Їм не підходять кліматичні умови: холод та довга зима", – додає Борис Тодорюк.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Як відрізнити добру бджолу від поганої

Купуючи бджолиних маток, звертають увагу на їхню масу (неплідні повинні мати не меншу, ніж 180 мг, плідні – не менше 200 мг). За зовнішнього огляду матки не повинні мати потріпаних крил, пошкоджень на тілі й ніжках. Черевце має бути без перехватів, овально-видовженої форми. Загальна довжина тіла бджолиної матки повинна бути не менша, ніж 18,5 мм.

Цифри

 4 мільйони бджолиних сімей налічується в Україні.
 75 тисяч тонн меду виробляється на рік.
 7,5 тисячі тонн меду щороку продають за кордон.
 5 місце посідає Україна у світі за виробництвом продукції бджільництва.
19-08-2011, 12:42
Коментарів 0 Переглядів 5 653

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!