RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сік корисний, але не магазинний

Щоб отримати вітаміни з овочів та фруктів, купіть соковижималку

Всі ми знаємо, що свіжі фрукти та овочі насичують організм людини вітамінами і мікроелементами, тому вони дуже корисні для нашого здоров’я. В одній склянці свіжовичавленого соку містяться: вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, рослинні ферменти й гормони, органічні кислоти, фітонциди, флавоноїди, поліфеноли тощо.

– При різноманітній соковій продукції, представленій на прилавках магазинів, важко розібратись, що обрати для споживання, – говорить Олеся ПЕРЕПЕЛИЦЯ, доцент кафедри медичної та фармацевтичної хімії, кандидат біологічних наук. – Промислові соки поділяють на соки прямого віджиму й соки, відновлені з концентратів. Соки прямого віджиму виробляються там, де зібраний урожай. Фрукти та овочі очищаються, з них вичавлюється сік, який розводять водою, освітлюють лимонною кислотою, консервують, пастеризують і розливають у тару. Відновлені соки готують із концентратів. Свіжий сік у цьому технологічному процесі проходить складний шлях: депектинізацію, фільтрацію, випарювання, видалення природного аромату, загусання до стану в’язкого желе, яке охолоджують, відокремлюють від кристаликів льоду в центрифузі і поставляють на завод. На заводі желе відновлюють – розводять водою, стерилізують, додають ароматизатори, стабілізатори, консерванти і розливають в пляшки та тетрапакети.

Які сокові продукти бувають
Відновлений сік – це продукт, що виготовлений sз концентрованого соку і спеціально підготовленої питної води. У 100%-му і відновленому соках не повинні міститися консерванти, штучні ароматизатори та підсолоджувачі.

Нектар – напій, що виготовлений sз концентрованого соку (пюре), спеціально підготовленої води і натуральних ароматичних речовин. При цьому частка концентрованого соку має становити 20-50% від усього об’єму. Крім води, у нектарі можуть міститися цукор і натуральні підкислювачі (наприклад, лимонна кислота), м’якоть плодів. У нектар не можуть додаватися консерванти, штучні ароматизатори та підсолоджувачі. Як правило, нектари роблять із тих плодів, концентрований сік яких неможливо використовувати для приготування 100%-го соку через занадто солодкий або кислий смак (наприклад, вишня, смородина, гранат) або через густу консистенцію (наприклад, банани, персики).

Соковмісний напій – суміш концентрованого соку (пюре) і спеціально підготовленої води за умови, що частка концентрованого соку складає не менше 10%.

Морс – напій, який виготовляють із суміші соку ягід (ягідного пюре), спеціально підготовленої води, цукру за умови, що мінімальна частка концентровано соку складе не менше 15%. Замість води в морсах допускається використання водного екстракту з вичавлених ягід, які були використані для виробництва соку або пюре.

Чи корисні?
– Дослідження, яке проводилося в лабораторіях "Укрметртестстандарту", занесло в чорний список чимало соків, вживати які небезпечно для здоров’я, – зауважує Олеся Перепелиця. – У деяких з них виявлено дріжджів у шість разів більше норми, а також штучні барвники, зокрема "сонячний захід", які заборонені для харчових продуктів, рекордні кількості натрію бензоату Е211, що неприпустимо для цього продукту, а також сорбінову кислоту Е200, про яку скромно замовчує маркування.

Окремі дослідження свідчать, що надмірне споживання соку може призводити до збільшення ваги.. Так, глюкозо-фруктозовий сироп, інгредієнт багатьох соків, може призводити до виникнення діабету другого типу. На деяких з напоїв написано, що вони виготовлені "без додавання цукру" або "з низьким вмістом цукру", але спокушатися в таких випадках теж не варто, адже цукор у них замінений штучними підсолоджувачами – сахарином, аспартамом (Е951), ацесульфамом-К (Е950). До того ж у соку міститься багато кислоти, яка сприяє руйнуванню емалі зубів.

Незважаючи на високу температуру стерилізації і додавання різних речовин, виробники стверджують про збереження вітамінів і корисність своєї продукції. Споживання промислових соків з користю для здоров’я ставиться під сумнів переважно ще й тому, що виробництво соку охоплює тривалий етап підготовки. Для того, щоб отримати натуральний, смачний, а головне – корисний напій, достатньо купити соковижималку і вичавлювати соки самостійно. При цьому, слід пам’ятати, що для подовження терміну зберігання фрукти обробляють спеціальними хімічними сумішами. Тому не забувайте ретельно мити фрукти та овочі у проточній воді.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
7-05-2016, 10:03
Коментарів 0 Переглядів 5 227

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.