RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Не зловживайте памперсами»

Якщо у дитини проблем із нирками, не затягуйте з візитом до лікаря

Здоров’я дитини – це фундамент її майбутнього життя. Нині дітей із недугами нирок досить багато – це приблизно кожна шоста дитина, яка приходить на прийом до дільничного педіатра або сімейного лікаря.

Наш консультант
Тетяна АНДРІЙЧУК, головний дитячий п/ш нефролог Департаменту ОЗ ЧОДА та управління ОЗ Чернівецької міської ради, завідувач нефрологічного відділення КМУ "МДКЛ"


– Здоров’я нирок закладається у перші роки життя дитини, за умови, що батьки здорові, не мають шкідливих звичок, супутньої соматичної патології і генетичних хвороб нирок, – говорить Тетяна Петрівна. – Захворювання нирок саме по собі не виникає. Поряд із гострими проявами хвороби є й майже непомітні симптоми. Вони проявляються на фоні інфекцій у дитячому віці та з початком статевих стосунків у підлітків разом зі збудниками статевих інфекцій.

І ризик народження дитини з низькою вагою від матері з хворобою нирок складає понад 80%, а з безсимптомним захворюванням нирок – понад 50%. Тому з підлітками слід активніше обговорювати ведення здорового способу життя, у тому числі статевого.

– Як малюкам уникнути хронічного захворювання нирок?
– У 60 відсотках хронічної хвороби можна уникнути завдяки ранній діагностиці і вчасно розпочатому лікуванню. Для цього потрібні рутинні недорогі і нескладні лабораторні дослідження і, звичайно, активність та відповідальність батьків. Якщо дитина мала проблеми з нирками, то вона має час від часу обстежуватися (від трьох-п’яти до десяти років!), лікуватися. Якщо цього не робити, можливий зворотний розвиток хвороби.

– Які діти мають найбільший ризик захворіти?
– Доведено зв’язок між низькою масою тіла при народженні дитини, що пов’язано з харчуванням матері, і розвитком хронічної хвороби нирок у дитини. Всі недоношені або новонароджені з малою вагою мають меншу кількість нефронів, що є ризиком розвитку ранньої гіпертензії (підвищеного тиску), та більш важкого перебігу набутих хвороб нирок, як правило, до 30- річного віку.
У цих же дітей дефіцит харчування в дитинстві призводить до розвитку метаболічного синдрому, цукрового діабету 2-го типу, діабетичної нефропатії, артеріальної гіпертензії.

– Чим загрожує хронічна хвороба нирок?
– Хронічна хвороба нирок призводить до зниження якості життя хворих, значного фінансового тягаря. Часто розвивається вторинно зморщена нирка і хронічна ниркова недостатність, які потребують замісної ниркової терапії, діалізу та трансплантації (пересадки) нирки, що нині коштує дуже дорого і доступно далеко не всім.
Тому наголошую, що в дітей, на відміну від дорослих, при вчасному лікуванні вдається призупинити прогресування хронічної ниркової недостатності або ж досягти відновлення функції нирок при першій, другій, рідше – третій стадіях.

– Як можна уточнити діагноз?
– Хочу звернути увагу батьків, що поставити діагноз при терапевтичному захворюванні нирок тільки за допомогою УЗД неможливо, адже це лише додатковий метод діагностики. Потрібно провести повне стандартне обстеження.
Тому малюки раннього віку, діти в тяжкому і середньої тяжкості станах потребують невідкладного лікування у стаціонарі – у нефрологічному відділенні дитячої лікарні.

Яка профілактика?
– Хвороби нирок системні, згубні, але все-таки вилікувати їх можна, якщо вчасно звернути на них увагу, – радить Тетяна Андрійчук. – Для цього потрібно:
- не займатися самолікуванням (особливо не приймати знеболювальні, жарознижувальні, антибіотики, ліки з "реклами");
- пити достатню кількість рідини, їсти здорову їжу без консервантів,
планово вимірювати артеріальний тиск;
- формувати у дитини ритм спонтанних сечовипускань, не зловживати памперсами;
- вчасно здавати аналізи після кожного захворювання, дитячих інфекцій, перед проведенням щеплення, операцій;
- навчити дитину дотримуватися особистої гігієни, привчити до регулярного спорожнення кишечника;
- вчасно знешкоджувати хронічні вогнища інфекції в організмі;
- більше рухатися, не зловживати перебуванням на сонці;
- одягатися по сезону;
- бути уважнішими до проблем своїх дітей, не затягувати з візитом до лікаря.

Важливо!
Якщо в дитини до 10-ти років артеріальний тиск вищий 110/70 мм рт. ст., у старших показники перевищують 120/80 мм рт. ст., це повинно насторожити батьків (це вказує на хвороби нирок).

З історії
Кожного другого четверга березня у світі з 2006 року за ініціативи Всесвітнього Нефрологічного суспільства відзначається Всесвітній день нирки. Цього року його відзначають вже в 11-й раз під лозунгом "Хвороба нирок і діти. Діяти раніше, щоб запобігти". Україна приєдналась до Глобального проекту, який підтримало більше 120 країн світу, в 2008 році.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
6-05-2016, 10:03
Коментарів 0 Переглядів 4 959

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!