RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Для імунітету – женьшень та лимонник

Дари природи допоможуть боротися із застудами

Весна – це час, коли наш імунітет випробовують на міцність чимало вірусів та застуд. Щоб протистояти їм, потрібно зміцнити організм і не обов’язково аптечними вітамінами. Народна медицина пропонує рецепти, щоб не хворіти й дорослим, і дітям.

Наш консультант
Тетяна ІЛАЩУК, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ


– Незважаючи на величезну кількість синтетичних препаратів для підвищення імунітету, не втрачають своє актуальності й народні засоби на рослинній основі, до складу яких входять коріння, плоди, насіння рослин або трави, – говорить Тетяна ІЛАЩУК, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ. – Одна з основних їхніх переваг – це вартість, вони значно дешевші. Фітопрепарати містять ефірні олії, алкалоїди, активні речовини, глікозиди та інші речовини, які допомагають не тільки зцілитись від багатьох недуг, але й пом’якшують шкідливий вплив на організм інших аптечних ліків.

Природні вітаміни

Часник
Містить вітаміни групи В, аскорбінову кислоту, бета-каротин, ніацин; мікро- і макроелементи: цинк, залізо, кобальт, йод, марганець, мідь, фосфор, селен, калій, натрій, кальцій, магній, органічні кислоти, моно- і дисахариди, ефірні олії.
За вмістом заліза часник не поступається зеленим яблукам. Своєрідність запаху і гострота смаку зумовлені сполуками сірки та ефірної олії. Аліцин, потрапляючи в організм, нейтралізує вільні радикали і виводить холестерин, завдяки чому значно знижується ризик виникнення ракових пухлин.

Хрін
Нам відомий більше як приправа, що підвищує апетит, покращує травлення. Хрін містить ефірну олію, що має різкий специфічний запах і смак. Свіжий сік кореня містить речовину, що має антимікробну активність, аскорбінову кислоту, тіамін, рибофлавін, каротин, жирну олію, крохмаль, вуглеводи. У листі міститься аскорбінова кислота, каротин, алкалоїди, у насінні – жирна олія та алкалоїди. У корінні хріну багато калію, кальцію, магнію, заліза, міді, фосфору, сірки тощо.

Ехінацея
Рослина містить дуже багато вітамінів: А, С, Е, калій, магній, марганець і натрій. Вони мають незамінну дію на організм: кальцій для здоров’я зубів і кісток, залізо – для покращення складу крові і формування червоних кров’яних тілець, кремній допомагає відновлювати здорові тканини після операцій, селен – для опірності організму різним захворюванням. Всі ці речовини забезпечують чудовий вплив ехінацеї на імунну систему, регулювання обміну речовин і мають високу противірусну, протизапальну, протигрибкову і сечогінну дії.

Родіола ("золотий корінь", "карпатський женьшень")
Має багатий хімічний склад. Родіолу можна називати ліками не тільки для хворих, але й для абсолютно здорових людей. Адже недарма сибірські мисливці, споряджені в далекі походи, обов’язково брали з собою спеціальну заварку, чай з якої багаторазово збільшував витривалість і дарував сили.
Препарати родіоли мають чудовий ефект при зниженні працездатності і підвищеній втомлюваності. Препарати родіоли рожевої варто вживати людям, які страждають розладами нервової системи, перенесли важкі хвороби, у тому числі й інфекційні.

Женьшень
Препарати з кореня женьшеню позитивно впливають на склад крові, збільшують газообмін, стимулюють тканинне "дихання" (особливо головного мозку), пришвидшують вуглеводний і жировий обмін, підвищують гормональний рівень, зміцнюють серце, сприяють якнайшвидшому загоєнню ран і виразок. Настоянка женьшеню збільшує виділення жовчі, підвищує адаптацію зору у темряві. Женьшень підвищує імунітет. Східна медицина радить приймати женьшень в поєднанні з фізичною працею на свіжому повітрі.

Лимонник китайський
Стимулює діяльність центральної нервової системи. При регулярному використанні настільки зміцнює організм, що він перемагає найважчі захворювання. У ягодах лимоннику є йод, а також багато селену і калію.
Варто вживати лимонник при занепаді сил, що викликані інфекційними та іншими захворюваннями, при трофічних виразках, при зниженому тонусі серцево-судинної системи, гіпотонії, зниженій працездатності, млявій роботі органів травлення, слабкості м’язів.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
14-04-2016, 09:25
Коментарів 0 Переглядів 4 302

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.