RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Під час подагри забудьте про жирні м’ясо та рибу

Частіше хвороба з’являється у людей з надмірною масою тіла

"Маю подагру. Дуже болять суглоби. На ліктях утворилися цілі гулі. Біль іноді нестерпний. Лікуюся, але не можу сказати, що це б мені дуже допомагало. Розкажіть більше про цю хворобу і про те, як полегшити її симптоми", – написав у редакцію "МБ" чернівчанин Микола М.

Про причини, профілактику та лікування цієї недуги нам розповів Микола МИГАЛАТЮК, лікар-фітотерапевт.
Причини
Виникнення захворювання тісно пов’язане з кількістю сечової кислоти, яка з’являється внаслідок переробки в організмі певних продуктів харчування, які багаті на пурини (м’ясо, деякі види риби, креветки, дріжджі тощо).
У нормі сечова кислота виводиться нирками з сечею. Однак у пацієнтів з подагрою сечової кислоти або занадто багато утворюється, або вона погано виводиться нирками, у результаті в організмі накопичуються її надлишки. Коли сечової кислоти занадто багато в організмі, вона починає відкладатися в суглобах у вигляді крихітних кристалів, що і призводить до запалення і болю. Однак чіткого зв’язку між рівнем сечової кислоти в крові і розвитком подагри немає – у деяких випадках напади подагри розвиваються у людей, у яких рівень сечової кислоти у нормі.
Підвищення рівня сечової кислоти може бути пов’язано з порушенням функції нирок, а також з прийомом деяких лікарських препаратів.
Симптоми
Виникає гострий біль, набряк і почервоніння суглоба (зазвичай одного або двох). Такий гострий стан (його часто називають нападом подагри) може тривати протягом кількох днів або тижнів (якщо не лікуватися). Напад подагри часто виникає вночі, суглоб стає гарячим і дуже чутливим навіть до легких дотиків.
Дуже часто вражаються суглоби великого пальця на стопі, але можуть бути залучені й інші суглоби (гомілковостопний, колінний, пальців рук).
Ускладнення
Якщо напади подагри виникають часто і протягом тривалого часу, то це може призводити до серйозного пошкодження суглобів і до обмеження його рухливості. У деяких випадках під шкірою суглобів або навколо вушної раковини з’являються білі вузлики (тофуси), які є скупченням кристалів сечової кислоти.
Що можете зробити ви
Якомога швидше зверніться до лікаря, щоб точно поставити діагноз. За правильного лікування загострення подагри минає через 1-2 дні. Слід дуже суворо дотримуватися дієти.
Вам не можна вживати (особливо під час загострення) всі продукти, багаті пуринами: м’ясні субпродукти (серце, нирки, печінку, мозок тощо), жирні сорти риби (особливо в період загострення), солону і смажену рибу, консерви (м’ясні і рибні), гострі і солоні сири, червоне м’ясо і продукти з нього, сало, супи на м’ясному, курячому, рибному, грибному бульйоні, копчені м’ясні продукти, бобові (сочевиця, горошок, боби, квасоля, соя).
Забудьте про пиво, коньяк, шипучі і десертні вина. Пийте багато води, зеленого чаю.
Під час нападу відпочивайте і намагайтеся якомога менше травмувати суглоб одягом або взуттям. Слідкуйте за своєю вагою. Однак дуже різка втрата ваги може привести до загострення подагри.
Обов’язково розкажіть лікарю про всі лікарські препарати, які ви приймаєте.
Що може зробити лікар
Лікар має визначити діагноз, здійснивши різні додаткові дослідження (включаючи аналіз крові і визначення рівня сечової кислоти). Може знадобитися рентгенологічне обстеження суглобів.
За результатами проведених додаткових досліджень лікар підбере лікування, спрямоване на зниження рівня сечової кислоти в крові. Майте на увазі, що ліки, які призначають в період загострення, не призначені для тривалого прийому і, як правило, не впливають на рівень сечової кислоти.

Важливо!
Якщо у вашій родині є випадки захворювання на подагру, то ви у групі ризику. У цьому разі варто контролювати рівень сечової кислоти в крові регулярно, а також намагатися дотримуватися здорового способу життя. Подагра часто виникає у людей з підвищеною масою тіла і високим артеріальним тиском. Правильне харчування з обмеженням м’ясних та інших багатих пуринами продуктів відіграє вирішальну роль в профілактиці подагри.

Народна медицина радить
Рецепти від фітотерапевта Миколи МИГАЛАТЮКА
допоможуть полегшити стан під час подагри, однак вони не замінять основного лікування.
- Для цього рецепта потрібні: ріпчаста цибуля, часник, журавлина і мед. Цибулю і часник подрібнити, журавлину розім’яти. Ретельно змішати 200 г часнику, 300 г цибулі, 0,5 кг журавлини. Масу покласти в посудину і щільно закрити покришкою, настояти в темному місці протягом 24 годин. Потім до суміші додати один кілограм меду і все ретельно перемішати. Засіб готовий. Приймати по 1 ч. л. за 15-20 хв. до їди тричі на день.
- 4 лимона з видаленими кісточками і три головки почищеного часнику пропустити через м’ясорубку. Отриману суміш залити окропом (1,5 л), перемішати. Суміш настояти одну добу, потім процідити. Вживати один раз на день перед їдою по 2 ст. л.
- Залити склянкою окропу 20 г трави лободи розкидистої, дати трохи настоятися. Випивати по 1 скл тричі на день.
- Заварювати брусничний лист як чай. Випивати не більше 4-х скл на день. Також до брусничного листа у співвідношенні 1:1 можна додавати лист малини, квітки липи, ромашки.
- Приготувати трав'яну суміш, взявши по 5 частин: трави чебрецю, материнки; 3 частини – плодів шипшини; 2 частини – листків ожини, всі компоненти дрібно нарізати і змішати. Суміш заварювати і пити, як звичайний чай.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
21-02-2016, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 5 872


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!